Blogi: Nuorten väkivaltarikollisuus lisääntyy, mutta vain alaikäisten ikäryhmissä

Julkaisuajankohta 8.3.2022 8.16
Uutinen

Suomessa on viimeisten kahden vuoden aikana käyty vilkasta julkista keskustelua nuorten väkivaltarikollisuudesta. Keskustelussa on viitattu esimerkiksi alaikäisten tekemiin vakaviin väkivaltarikoksiin, koronatilanteeseen sekä yleisesti nuorten elinolosuhteiden tai toimintatapojen muutokseen viime vuosien aikana.

Keskusrikospoliisissa työskentelevä tutkija Petri Danielsson nostaa blogissaan havaintoja tuoreesta poliisin selvityksestä, jossa tarkasteltiin alaikäisten väkivaltarikollisuuden kehitystä eri väestöryhmissä ja alueluokissa sekä epäiltyihin rikoksiin liittyviä teonpiirteitä. Alaikäisten väkivaltarikokset ovat poliisin tilastojen mukaan lisääntyneet selvästi vuoden 2015 jälkeen.

– Poliisissa tehdyn selvityksen perusteella voidaan todeta, että alaikäisten rikosepäilyjen kasvua ei näytä selittävän mikään tietty, selvärajainen tai paikallisesti ilmenevä ”rikosilmiö”. Selvityksen keskeinen havainto on se, että epäilyt ovat lisääntyneet alaikäisten ja erityisesti alle 15-vuotiaiden lasten osalta, mutta eivät tätä vanhemmissa ikäryhmissä, Danielsson kirjoittaa blogissa.

Blogi: Nuorten väkivaltarikollisuus lisääntyy, mutta vain alaikäisten ikäryhmissä

Poliisihallituksen 8.3.2022 julkaisema tiedote

Raportti: Nuorten väkivaltarikollisuuden määrä ja piirteet poliisin tietoon tulleen rikollisuuden valossa

Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen