Kesä on polkupyörävarkaiden sesonkia – varaudu ikävään yllätykseen

Julkaisuajankohta 9.7.2021 9.04
Uutinen

Kesälle tyypilliseen tapaan Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle on jälleen ilmoitettu useista polkupyörävarkauksista. Tutustu vinkkeihimme, joilla voit estää polkupyörävarkauden ja parannat todennäköisyyksiä sille, että varastettu kaksipyöräinen löytää tiensä takaisin luoksesi.

Polkupyörävarkauksia ilmoitetaan kesälle tyypillisesti runsaasti. Suurin osa polkupyöristä anastetaan perinteisistä paikoista kuten taloyhtiöiden pyörävarastoista, parvekkeilta, piha-alueilta sekä omakotitalojen pihoilta ja terasseilta. Vain pieni osa anastetaan yleisiltä paikoilta, kuten rautatieasemilta tai kauppojen edustoilta.

Polkupyörävarkauksien sesonkiaika huomioidaan myös poliisin omassa valvontatoiminnassa.

– Polkupyöriä lähtee varkaiden matkaan ihan kaikkina vuorokauden aikoina ja melko tasaisesti eri puolilta Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen aluetta. Jopot ja sähköpyörät ovat edelleen varkaiden suosikkeja, kertoo rikoskomisario Simo Kauppinen.

Ennakoi

Lukitse pyöräsi aina hyvin. Lukkoon kannattaa panostaa ja jos mahdollista, se kannattaa kiinnittää rungosta esimerkiksi telineeseen. Kunnollinen lukko maksaa vähemmän kuin uusi pyörä.

– Valmistenumero ja muut pyöräsi yksilöivät tunnisteet on helppo ottaa talteen vaikkapa kännykällä kuvaamalla. Näillä konsteilla voit itse vähentää rikoksen kohteeksi joutumisen riskiä, Kauppinen neuvoo.

Jätä epäilyttävä pyörä ostamatta

Pyöriä myydään ahkerasti netissä, ja osa myyjistä on ihan oikealla asialla. Valitettavasti netissä myydään myös anastettuja pyöriä, joten kaupanteossa kannattaa olla tarkkana.

Ostotapahtumasta kannattaa tehdä kunnon kauppakirja, mistä selviää tiedot myyjästä, pyörästä sekä hinnasta.

– Jos yhtään epäilet kaupan olevan pyörä alkuperää, älä tee kauppoja, Kauppinen kehottaa.

Toimi näin, jos pyöräsi varastetaan

Jos pyöräsi lähtee varkaiden matkaan, tee asiasta rikosilmoitus. Se onnistuu helpoiten sähköisesti poliisin nettisivuilla osoitteessa https://asiointi.poliisi.fi/. Lisätietoa rikosilmoituksen tekemisestä löydät https://poliisi.fi/tee-rikosilmoitus

Yksilöivät tunnistetiedot ja kuvat helpottavat tarkan rikosilmoituksen tekoa ja auttavat samalla oikean omistajan löytämistä.

– Esimerkiksi pyörän rungon numerolla se saadaan etsintäkuulutetuksi ja anastetun pyörän löytyessä oikean omistajan löytäminen on huomattavasti helpompaa. Pyörää kannattaa myös kysyä myös poliisin löytötavaroista, neuvoo Kauppinen.

 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen