Naantalilaiseen hevostalliin liittyvä rikostutkinta siirtyy Sisä-Suomen poliisilaitokselle

11.6.2021 12.53
Uutinen

Lounais-Suomen poliisissa tutkittavana ollut naantalilaiseen hevostalliin liittyvä rikosasia siirtyy Sisä-Suomen poliisilaitoksen tutkittavaksi. Siirrolla varmistetaan esitutkinnan riippumattomuus ja työrauha.

Lounais-Suomen poliisi on tutkinut toukokuun lopussa julkisuuteen tullutta rikosasiaa, joka koskee naantalilaista hevostallia. Rikosasiassa on ollut vangittuina nainen ja mies, joita todennäköisin syin epäillään kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Nainen vapautettiin tutkintavankeudesta torstaina ja mies määrättiin tänään perjantaina pidetyssä vangitsemisen uudelleenkäsittelyssä tehostettuun matkustuskieltoon. 

Torstaina 10. kesäkuuta Turun Sanomat esitti uutisoinnissaan väitteitä, joiden mukaan Lounais-Suomen poliisi olisi toiminut lainvastaisesti eläinsuojelun virkatehtävien hoidossa. Esittämillään väitteillä lehti on kyseenalaistanut hevostalliin liittyvän rikostutkinnan puolueettomuuden, minkä vuoksi Lounais-Suomen poliisilaitos on siirtänyt rikosasian Sisä-Suomen poliisilaitoksen tutkittavaksi. 

– Siirrolla haluan varmistaa, että asian esitutkinta etenee häiriöttä ja riippumattomasti asianosaisten oikeusturvaa vaarantamatta, sanoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Risto Lammi.

Yhteistyön käytännöt selvitetään

Turun Sanomissa esitetyt väitteet vapaaehtoisten kanssa tehdystä lainvastaisesta yhteistyöstä saatetaan valtakunnansyyttäjän toimiston arvioitavaksi. Lounais-Suomen poliisilaitoksen hallinto ja oikeusyksikkö varmistavat lisäksi sisäisin toimin, että eläinsuojeluun liittyvät toimintatavat ja yhteistyöjärjestelyt poliisilaitoksella ovat Poliisihallituksen ohjauksen ja lain mukaisia.

– Tarkastelemme eläinsuojelun virkatehtäviä koskevia käytäntöjä ja sitä, vastaako toimintamallimme asiassa poliisin toimivaltaa koskevaa lainsäädäntöä. Mikäli toiminnassamme ilmenee puutteita tai lainvastaisia menettelyjä, asia saatetaan tarvittavaan prosessiin ja menettelytavat muutetaan vaatimusten mukaisiksi, Lammi kertoo.

Lounais-Suomen poliisilaitos ei asian keskeneräisyyden takia kommentoi asiaa yksityiskohtaisemmin. 

Hevostallin rikosasian esitutkintaa koskeva tiedotusvastuu on jatkossa Sisä-Suomen poliisilaitoksella. Poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen tutkinnan tiedottamisesta vastaa valtakunnansyyttäjän toimisto.

Lounais-Suomen poliisilaitos Naantali Rikokset ja tutkinta Uutinen
Lounais-Suomen poliisilaitos
rikosasiat