Pääsiäisenä liikenteenvalvontaa, nuorisovalvontaa ja kotihälytystehtäviä Itä-Uudellamaalla

6.4.2021 14.12
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen pääsiäisviikon tapahtumista eniten huomiota on herättänyt 5.4. Vantaalla tapahtunut alaikäiseen kohdistunut väkivallanteko. Kotihälytystehtävät kasvoivat viikolla hieman edellisviikosta, samoin asuntomurtoja tehtailtiin alueella jonkin verran. Liikenteessä ilmojen lämpeneminen ja kelien paraneminen näkyi pääsiäisenä kovina ylinopeuksina.

 

Vantaalla väkivallanteko, jossa osallisena kaksi alaikäistä

Poliisi sai ilmoituksen maanantaina 5.4.2021 noin klo 13 Vantaalla kauppakeskus Tikkurissa tapahtuneesta väkivallanteosta, jonka yhteydessä yhtä nuorta vahingoitettiin teräaseella. Poliisi pääsi nopeasti paikalle ja aloitti ensiaputoimet uhrille. Uhri toimitettiin sairaalaan jatkohoitoon. Epäilty tavoitettiin melko nopeasti tapahtuman jälkeen ja poliisi löysi epäillyn tekovälineen lähialueelta. 

– Olemme jatkaneet tapahtumien selvittämistä ja teko näkyy valvontatallenteella. Tapauksella on myös ulkopuolisia todistajia. Epäilty on puhutettu rikollisen teon johdosta ja hän on myöntänyt teon. Asianomistajan tila on vakaa. Jatkamme asiassa yhteistyötä eri viranomaisten ja asianosaisten kanssa, kertoo tutkinnanjohtaja Aura Lehtinen.

Poliisin tietojen mukaan tapaus on huolestuttanut ja puhututtanut nuorten keskuudessa erityisesti Vantaalla. Pyydämme välttämään huhupuheiden levittämistä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Keskusteluapua ja tukea on saatavilla koulujen tai terveydenhuollon kautta, jos tarvetta tuelle ilmenee. 

Jos tietoosi tulee epäily, että jonkun henki tai turvallisuus on uhattuna, ole yhteydessä poliisiin. Voit jättää vihjeen sähköpostitse ([email protected]), puhelimitse (p. 0295 413 636) tai nimettömänä poliisin verkkosivuilla (https://poliisi.fi/jata-vihje). Akuuteissa vaaratilanteissa soita 112.
 

Hälytystehtävien laadun ja määrän suhteen pääsiäinen oli normaali viikonloppu


Kotihälytystehtävät painottuivat pääsiäisviikon ajalta siten, että yli puolet koko viikon kotihälytystehtävistä osui pääsiäisviikonlopulle. Kotihälytystehtävien kokonaismäärä ei kuitenkaan ollut koko pääsiäisviikon osalta poikkeuksellisen suuri verrattuna aikaisempiin viikkoihin. Lisäystä aikaisempiin viikkoihin oli noin 10 – 15 tehtävää, mutta suurin osa tehtävistä oli metelöintiin tai muuhun häiriötä aiheuttavaan käyttäytymiseen liittyvää. Perheväkivaltatehtävissä pudotusta oli kolmen tehtävän verran edelliseen viikkoon verrattuna.
 

Pääsiäisen meno- ja paluuliiketeessä ei isompia ruuhkia pääväylillä 

Kaikki pääväylät halkovat Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen aluetta, joten pääsiäisen meno- ja paluuliikenteen valvonta työllisti liikennepoliisisektoria. 

– Isompia ruuhkia ei havaittu, mutta ajonopeudet olivat paikoin kovia ja 26 ajokorttia päätyi poliisin haltuun. Liikenteenvalvonnan lisäksi tuimme valvonta- ja hälytystoiminnan partioita tehtävillä, kertoo komisario Asko Sartanen. 

Viikonvaihteessa kirjattiin 14 törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista.

– Kovien ylinopeuksien lisäksi osa ajoi ajo-oikeudetta, osa huumeiden vaikutuksen alaisena ja oli yksi kilpa-ajokin kolmen auton kesken, Sartanen kuvailee tapahtumia.  

Lisäksi liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja piittaamattomuudesta johtuvia kirjauksia tehtiin 16  ja kaikissa tapauksissa aiheuttajana oli ylinopeus. 


Nuorisovalvontaa jälleen viikonvaihteessa koko poliisilaitoksen alueella 
 

Rapido-ryhmä suoritti perjantaina 2.4. nuorisovalvontaa  Mäntsälässä, Järvenpäässä, Keravalla ja Vantaalla. Alueilla oli erittäin rauhallista, pois lukien Vantaalla olleet nuorison bileet, jossa yksityisasunnosta poistettiin noin 40 nuorta. 

Lauantaina 3.4 valvontaa jatkettiin koko Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella.  Hyrylän urheilukeskuksen luota tuli ilmoitus, jonka mukaan paikalla olisi kymmenien nuorten päihtynyt joukko, joista osa olisi vahvasti päihtyneitä. Valvontapartion saapuessa paikalle, ei nuoria ollut paikalla urheilukeskuksen pihassa. 

– Tiedossamme kuitenkin on, että kolme alaikäistä nuorta oli juonut itsensä huonoon kuntoon. Kaksi nuorista oli viety sairaalaan ja kolmas nuori tavoitettiin poliisipartion toimesta kavereidensa luota. Partiot tekivät yhteistyötä pelastuslaitoksen ja sosiaalitoimen kanssa asian selvittelyssä, rikoskomisario Hanna Kiiskinen kertaa lauantain tapahtumia. 

Hyrylästä partiot siirtyivät jatkamaan valvontaa Järvenpäähän, Jokelaan ja Kellokoskelle. Häiriökäyttäytymisiä ei näissä paikoissa havaittu. Poliisipartiot tapasivat paikalta rauhassa käyttäytyneitä nuoria ja keskustelivat heidän kanssaan. 
 

Useita asuntomurtoja viime viikon lopulla

 
Poliisi tutkii keskiviikon 31.3. ja perjantain 3.4. välisenä aikana Mäntsälässä, Myrskylässä ja Askolassa tapahtuneita asuntomurtoja.

– Mäntsälän Mustamäessä sijaitsevan kerrostalon maatason asuntoon oli tunkeuduttu ja anastettu omaisuutta. Myrskylän Myllykylässä omakotitaloon oli  murtauduttu ja anastettu auton avaimet ja näillä pihasta henkilöauto, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund. 

Edellisten lisäksi Askolassa oli omakotitalon pihalla olevaan peltihalliin murtauduttu ja anastettu neljä moottoripyörää.
 

Viikkokooste kertoo Itä-Uudenmaan poliisin arjesta
 

Itä-Uudenmaan poliisi julkaisee viikoittain koosteen, jossa pyritään antamaan mahdollisimman ajantasainen kuva poliisilaitoksen alueen turvallisuustilanteesta. Viikkotiedotteeseen nostetaan myös poliisin tehtävissä esille tulleita rikostapauksia eri aihealueittain.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta
ennaltaehkäisy
järjestyspoliisi
liikenne