Poliisi tutkii Malminkartanossa maaliskuussa tapahtunutta tapon yritystä
Polisen utreder försök till dråp som inträffade i Malmgård i mars

4.5.2021 9.50 | Publicerad på svenska 7.5.2021 kl. 15.19
Nyhet

Ungdomsgruppen vid Helsingforspolisen kommer strax att färdigställa förundersökningen om ett misstänkt försök till dråp som inträffade den 21 mars 2021 i Malmgård.

Enligt polisens uppgifter fick händelserna sin början av ett gräl mellan två minderåriga pojkar i appen Snapchat. Parterna i grälet beslöt sig för att lösa situationen ansikte mot ansikte.

Tre pojkar kom till platsen i Malmgård. En av dem var myndig och två andra 16-åriga. På platsen väntade redan fyra andra pojkar, varav två är födda 2003 och två 2004. Pojkarna började slåss nästan genast och de misstänks för misshandel.

Under misshandeln tog en av pojkarna, en 17-åring som också blivit misshandlad, fram en karambit-kniv ur sin ficka. Han högg en av pojkarna som kommit till platsen i ryggen med kniven och skar även pojken i höften med den.

– Den misstänkta berättade i förhör att han använt kniven för att försvara sig, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Marko Forss.

Polisen meddelades om händelserna först flera timmar senare, då mamman till den målsägande för knivhuggningen hade upptäckt saken. Därefter fördes pojken till sjukhus för att vårdas. Polisen kom de misstänkta på spåren genom förhör och sina egna undersökningar.

Händelserna är en fortsättning på den oroväckande toppen i statistiken över grova våldsbrott som begås av minderåriga som fick sin början i fjol. Tröskeln för att använda eggvapen har under den senaste tiden varit oroväckande låg.

– Även om allvarliga våldsbrott ofta anhopas till ungdomar med många problem, är den huvudmisstänkta i detta fall inte en så kallad ”gammal bekant till polisen”, utan en vanlig studerande ungdom, berättar Forss.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors
Polisinrättningen i Helsingfors
brottmål