Poliisin havainnot erävalvonnasta Itä-Uudeltamaalta: metsästäjien tietämys ja asenne ovat kohdillaan

24.8.2021 9.13
Tiedote

Itä-Uudenmaan poliisilaitos valvoi vesilinnustuskauden aloitusta viikonloppuna suosituissa sorsastuskohteissa.

Poliisi tarkasti valvonnassa metsästäjiltä aseluvat, riistanhoitomaksujen suoritteet ja metsästykseen liittyvät asiat, kuten korvaavien haulien käyttöön ja metsästäjän kuntoon liittyvät seikat. 

– Itä-Uudenmaan sorsastuskohteet Kanteleenjärvellä Pukkilassa sekä Ridasjärvi Hyvinkäällä keräsivät metsästäjiä kauden avaukseen laajalti eteläisen Suomen alueelta ja kauempaakin. Yleisilme valvonnan kohteena olleiden seikkojen osalta oli erittäin hyvä, tavatuilla metsästäjillä oli tietämys lainsäädännöstä ja asennekin oli kohdallaan, kertoo rikoskomisario Hanna Kiiskinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Kaikkiaan viikonlopun aikana metsästäjiä tavattiin hyvän matkaa toistasataa.

Poliisi suosittelee: Aseiden käsittelyn harjoitteet kannattaa ottaa säännölliseksi osaksi metsästysharrastusta

Metsästyksessä tapahtui viime vuonna useita onnettomuuksia, joista osa johti jopa ihmishenkien menettämiseen. Erävalvonnassa kiinnitettiinkin huomiota erityisesti siihen, että metsästyskauden aloitus sujuisi mahdollisimman turvallisesti.

– Aseiden kuljettaminen oli tarkastuksissa kaikilta osin kunnossa - kuten myös ajoneuvolla liikkuneiden kuljettajien kunto. Aseita ja niiden soveltuvuutta vesilinnustukseen tarkastettaessa kävi kuitenkin ilmi, että sorsastuskauden avaus oli monelle metsästäjälle pitkän tauon jälkeen ensikosketus haulikkoon. Tämä saattoi ilmetä hienoisena epävarmuutena aseen käsittelyssä, Kiiskinen kertoo.

Poliisi suositteleekin, että erilaiset aseen käsittelemisen harjoitteet ampumaradoilla tai erilaisilla kursseilla otettaisiin säännölliseksi osaksi omaa metsästysharrastusta. 

– Varmuus ja rutiini aseen käsittelyssä ennalta ehkäisevät onnettomuuksia ja tuovat aseen kanssa toimimiseen turvaa myös yllättävissä tilanteissa, Kiiskinen täsmentää. 

Erävalvonta edellyttää toimijoilta hyvää yhteistyötä

Erävalvonta perustuu eri toimijoiden hyvään yhteistyöhön. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Rapido-ryhmän kanssa sisämaan järvillä valvomassa oli perjantaina poliisilaitoksen lupavalvonnan kaksi partiota. Myös alueiden metsästysseurat olivat sekä ennakkoon että myös sorsastuksen käynnistyessä hyvässä yhteistyössä poliisin kanssa. 

– Palaute valvonnasta oli sekä metsästäjiltä että metsästysseuroilta erittäin positiivista. Kymmenet metsästäjät totesivat harrastaneensa metsästystä jopa vuosikymmeniä ilman, että kukaan viranomainen aiemmin olisi tarkastanut heiltä mitään asiaan liittyviä lupia. Valvonnalle oli siis siinäkin mielessä tarvetta, Kiiskinen kertoo.

Poliisi teki erävalvontaa myös Porvoon merialueella yhteistyössä Suomenlahden merivartioston kanssa venepartiosta käsin. Perjantaina tehtävät keskittyivät kovassa tuulessa ja merenkäynnissä lähinnä meripelastustehtäviin, mutta lauantaina tavattiin ja tarkastettiin kalastajia ja heidän lupiaan.

Viikonlopun teemavalvontajakso oli avaus erävalvonnalle Itä-Uudellamaalla. Valvontaa tullaan jatkamaan syksyn aikana alueen kohteet sekä metsästys- ja pyyntiajat huomioiden. 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin lupapalvelut Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta
Itä-Uudenmaan poliisilaitos
metsästys
metsästys
metsästysluvat