Rattijuoppoja, kovia nopeuksia, kotihälytystehtäviä ja polkupyörävarkauksia Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 6.9.2022 14.58
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät viime viikolla muun muassa rattijuopot, kaaharit, kotihälytystehtävät ja polkupyörävarkaat. Lisäksi sunnuntaina tehtiin aselupavalvontaa usean eri kunnan ja kaupungin ampumaradoilla.

Puhallutuksia, rattijuopumuksia ja kovia nopeuksia liikenteessä

iime viikon syksyiset kelit eivät hillinneet kuljettajien kaasujalkaa vaan liikennepoliisisektorin partiot mittasivat taas maanteiltä useita kovia nopeuksia. Kuljettajien joukkoon mahtui myös muutama kuljettaja, jolla ei ollut vaadittavaa ajo-oikeutta.

– pelkästään viime viikonlopun aikana liikenteestä tavattiin yli 20 kuljettajaa, joiden epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan ja kahdeksan kuljettajaa, joiden epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, kertoo komisario Katri Lehti.

– Myös partioiden tekemät puhallusratsiat tuottivat tulosta. Liikenteestä tavattiin yhdeksän kuljettajaa, joiden epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen ja neljä kuljettajaa, joiden epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen, Lehti jatkaa.

Päihtynyt kuljettaja ajoi nelostietä vastakarvaan

Poliisin partio sai sunnuntain vastaisena yönä tehtävän nelostielle, missä ilmoituksen mukaan valoton ajoneuvo tuli Järvenpäästä kohti etelää vastaantulevien kaistaa pitkin. Ajoneuvosta oli tullut hätäkeskukseen useita ilmoituksia.

¬– Poliisin partio sai ajoneuvon pysäytettyä Korson liittymän kohdalla ajamalla sen eteen ja näin estämällä sen kulun ennen kuin kuljettaja ehti aiheuttaa suurempaa vaaraa liikenteessä, kertoo rikoskomisario Timo Luoto.

¬– Kuljettaja päätyi kiinniotettuna poliisin huostaan epäiltyä törkeään rattijuopumukseen sekä törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, Luoto jatkaa.

Yöllinen muutto anastetuilla perävaunuilla

Poliisin partio havaitsi lauantaiyönä Vantaalla kaksi perävaunua, joita on syytä epäillä anastetuiksi.

– Paikan päälle ilmestyi hetken kuluttua mies, joka kertoi poliisille kärryissä olevan hänen muuttokuormansa. Miehellä ei ollut antaa poliisille selitystä kärryjen alkuperästä, kertoo rikoskomisario Timo Luoto.

– Mies päätyi kiinniotettuna poliisin huostaan epäiltynä varkauteen, Luoto jatkaa.

Neljä henkilöä vangittu epäiltynä törkeään ryöstöön

Itä-Uudenmaan poliisissa on tutkittavana tapaus, missä neljän, iältään 18-24-vuotiaan, henkilön epäillään syyllistyneen törkeään ryöstöön heinäkuun loppupuolella Vantaalla.

– Miesten epäillään uhanneen uhria puukolla, pahoinpidelleen ja anastaneen häneltä omaisuutta Vantaan Myyrmäessä, kertoo komisario Paavo Ritari.

– Tapauksen tutkinta jatkuu meillä Itä-Uudenmaan poliisissa rikosnimikkeellä törkeä ryöstö, Ritari jatkaa. 

Rattijuoppoja, kortiton kuljettaja, vahingonteko ja varkaus

Poliisin partiot tapasivat viikonloppuna muutamia rattijuoppoja liikenteestä eri puolilta Porvoota. 

– Yksi törkeästä rattijuopumuksesta epäilty kuljettaja tavattiin Myrskylästä. Lisäksi yhden kuljettajan epäillään kuljettaneen mopoautoa ilman vaadittavaa ajo-oikeutta, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund.

– Poliisille tehtiin myös ilmoitus viime viikon torstaina päivällä Lapinjärvellä tehdystä vahingonteosta, missä Petjärventien varteen pysäköidystä autosta oli puhkottu renkaat sekä Porvoossa tapahtuneesta varkaudesta, missä Rauhankadulta oli viikonlopun aikana anastettu KTM 690 Duke- merkkinen moottoripyörä. Moottoripyörän käyttöönottovuosi on 2013 ja rekisteritunnus 32-FEC, Cederlund jatkaa.

Kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus Hyvinkäällä

Hyvinkäällä tiellä 25 tapahtui 3.9. varhain lauantaiaamuna kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus. Onnettomuudesta tiedotettiin lauantaina Itä-Uudenmaan poliisin Twitter-tilillä @IUPoliisi.

Mäntsälän suunnasta länteen päin ajanut henkilöauton kuljettaja oli tuntemattomasta syystä ajautunut vastaantulevan liikenteen kaistalle ja törmännyt sahanpurulastissa olleen täysperävaunurekan keulaan. Henkilöauton kuljettaja menehtyi onnettomuudessa.

– Rekka suistui ojaan ja kaatui kyljelleen ja kuorma levisi osittain tielle. Rekan kuljettaja loukkaantui lievästi ja hänet kuljetettiin sairaalaan. Onnettomuuspaikan raivaaminen kesti useita tunteja, kertoo rikoskomisario Markku Lylykangas. 

– Tapauksen tutkintaa jatketaan kuolemansyyn selvittämisenä ja poliisilla ei ole asiasta enää muuta tiedotettavaa, Lylykangas jatkaa.

Polkupyörävarkaudesta kannattaa aina tehdä rikosilmoitus poliisille

Kevät ja kesä ovat polkupyörävarkaille sesonkiaikaa. Polkupyöriä varastetaan tasaisesti niin yksityisiltä, kuin yleisiltäkin paikoilta eri puolilta poliisilaitoksemme aluetta.

– Läheskään kaikki polkupyörävarkaudet eivät valitettavasti selviä, mutta osa tekijöistä jää kuitenkin kiinni ja varkauksista kannattaa aina ilmoittaa poliisille, kehottaa rikoskomisario Krista Vallila.

Näin kävi torstaina 1.9. Tuusulassa, missä poliisin partio havaitsi aiemmin saadun vihjeen perustella kaksi miestä itse teossa. Pienen kilpajuoksun jälkeen epäillyt tavoitettiin. Lähistöltä löytyi myös miesten käyttämä auto, jossa oli anastetuksi epäiltyjä polkupyöriä. Lisää anastetuksi epäiltyjä polkupyöriä löytyi kätkettynä lähistöllä sijaitsevasta metsiköstä.

– Miehet päätyivät rikoksesta epäiltynä poliisi huostaan. Molemmat ovat alustavissa kuulusteluissa myöntäneet syyllistyneensä polkupyörävarkauksiin, Vallila jatkaa.

Aselupavalvontaa ampumaradoilla

Porvoossa, Sipoossa, Mäntsälässä, Hyvinkäällä, Loviisassa ja Ruotsinpyhtäällä sijaitsevilla ampumaradoilla tehtiin viikonloppuna aselupavalvontaa. 

– Tarkastuksia tehtiin 23 henkilölle, ja oli hienoa huomata, että kaikilla oli aseet ja luvat kunnossa. Jatkoa ajatellen tämä osoittautui hyväksi tavaksi valvoa lajin harrastajia, kertoo komisario Tapio Santonen.

Kesäisen vilkas viikko 

Viime viikko oli kesäisen vilkas tehtävämäisiltään, mutta syksyn tulo varsinkin kylmät yöt vaikuttivat siihen, että yleisten paikojen häiriökäyttäytymiset vähentyivät selkeästi.

– Tuttuun tapaan iso osa tehtävistä painottui viikonloppuun ja varsinkin viikkonloppuyöt olivat vilkkaita ja pitivät sisällään pahoinpitelyitä, rattijuopumuksia, päihtyneitä, häiriökäyttäytymisiä ja kotihälytystehtäviä. Lähes kolmannes kotihälytystehtävistä oli väkivaltaan liittyviä, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Erilaisia pahoinpitelyrikoksia Itä-Uudenmaan poliisille kirjattiin viime viikolla 62 ja ryöstörikoksia 13.Muuten tehtävät olivat pitkälti edellä mainittujen lisäksi omaisuusjuttuja, virka-apujen hoitamista, etsintäkuulutettujen hakuja, liikenteestä aiheutuvia tehtäviä sekä yleisten paikkojen valvontaa. 

– Viikonloppuna valvottiin myös lukiolaisten Nasujaisia Vantaalla Heurekan puistossa. Nuoriso käyttäytyi hienosti, eikä juurikaan työllistänyt poliisia, kehuu Ojala.

Erilaisia henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia esiintyy edelleen tasaiseen tahtiin ja teräaseita, käsiaseita tai vastaavia muita vaarallisia astaloita on paljon liikenteessä.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta