Vaikka nuorten hyvinvointi on lisääntynyt, pieni osa heistä voi todella pahoin

Julkaisuajankohta 13.11.2020 10.01 | Julkaistu suomeksi 17.11.2020 klo 8.06

Kuluneen viikon aikana on käyty runsaasti keskustelua nuorista rikoksentekijöistä pääkaupunkiseudulla. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläisen mukaan nyt on muistettava, että näin moniulotteisiin kysymyksiin ei ole olemassa yksinkertaisia vastauksia.

- Esimerkiksi on hyvä muistaa, että tilastot kuvaavat vain ilmiön numeerista olosuhdetta ilman tarkempaa laadullista arviointia. Jokaisen tilastossa olevan numeron takana on aina useita ihmiskohtaloita, niin rikoksentekijöitä kuin rikosten uhreja ja heidän lähipiiriään, Kilpeläinen toteaa poliisin verkkosivulla julkaistussa blogissaan.

Kilpeläinen myös huomauttaa, että valitettavan vähälle debatissa on jäänyt nuorten ääni.

- He kuitenkin tietävät parhaiten oman tilanteensa, jos heiltä kysytään ja puhutaan heidän kanssaan sen sijaan, että heitä tarkastellaan objekteina. Nuoretkaan eivät ole yksi yhtenäinen ryhmä eikä heitä siksi pidä sellaisena käsitellä ja leimata.

Vaikka nuorten hyvinvointi on lisääntynyt, pieni osa heistä voi todella pahoin.

- Hyssyttelemättä on todettava, että meillä on isoissa kaupungeissa nuoria, joilla menee todella huonosti. He eivät enää ”oireile rikoksilla” vaan ovat syyllistyneet vakaviin henkeen ja terveyteen kohdistuneisiin rikoksiin, ääritapauksissa henkirikoksiin tai niiden yrityksiin. Valitettavan moni heistä on ollut myös elämänsä aikana itse rikoksen uhrina. He ovat pudonneet ja lujaa yhteiskunnan turvaverkkojen läpi.

Kilpeläisen mukaan kaikki viranomaiset ja järjestötoimijat tarvitsevat lisää voimavaroja ja toimintaa tukevan lainsäädännön sekä tarvittaessa uusia toimivaltuuksia esimerkiksi lastensuojelupuolelle.

- Moniammatillista Ankkuri-toimintaa tulee vahvistaa, jotta aidosti tiimillä on mahdollisuus puuttua jokaisen yksilön tilanteeseen oikea-aikaisesti ja sopivalla tavalla. Erityisesti psykiatristen sairaanhoitajien ja nuoriso- sekä opetustoimen edustajat ovat tervetulleita mukaan tiimeihin siellä missä ette vielä ole mukana. Poliisin tavoitteena on luoda valtakunnallinen malli nuorten rikoksiin tehokkaasti puuttumiseksi. Tästä on jo hyviä kokemuksia Helsingistä, Kilpeläinen toteaa blogissaan.

Timo Kilpeläisen blogi poliisin verkkosivulla osoitteessa https://blogi.poliisi.fi/viela-nuorisorikollisuudesta/ 

Helsinki Poliisihallitus Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen