Törkeä terveyden vaarantaminen

Julkaisuajankohta 20.1.2023 11.15
Uutinen

Keski-Suomen Käräjäoikeus vangitsi Keuruulaisen leipomoalan yrittäjän epäiltynä törkeästä terveyden vaarantamisesta ja törkeästä petoksesta

Sisä-Suomen poliisilaitos on aloittanut esitutkinnan Keuruulla maaliskuu 2022 - tammikuu 2023 toimineen leipomon toiminnasta. 

Esitutkintaan on osallistunut poliiseja Keuruun poliisilaitoksen lisäksi Jyväskylän ja Tampereen poliisiasemilta.


Leipomo on perustettu ilman rakennuslupaa ja ilmoitusta toiminnan aloittamista terveysviranomaisille. Tiloissa on suoritettu useita valvontaviranomaisten tarkastuksia, mutta annetut korjauskehotukset eivät ole auttaneet toiminnan saattamiseksi säädösten edellyttämälle tasolle. 

Poliisille on marraskuussa tehty ilmoitus rakentamisrikkomuksesta. Tämän lisäksi tammikuussa ilmoitusta laajennettiin koskemaan terveyden vaarantamista ja petollista toimintaa liiketoiminnassa. 

Keski-Suomen Käräjäoikeus on 20.1.2023 vanginnut asiassa leipomoyrittäjän todennäköisin syin epäiltynä törkeästä terveyden vaarantamisesta ja törkeästä petoksesta. 

Törkeä terveyden vaarantamisessa epäillään leipomossa valmistetun soijattomia tuotteita, mutta käytännössä nämä on kuitenkin paistettu samoissa paistorasvoissa kuin tuotteet, mitä sisältävät soijjaa. Näin voidaan kyllä menetellä, mutta tällöin tuotteissa kuuluisi olla merkintä asiasta. Merkinnät yritykset tuotteissa ovat olleet puutteellisia tai muuten kuluttajaa harhaanjohtavia. 

Törkeä terveyden vaarantaminen on ns. ylitörkeä rikos, mistä minimi rangaistus on kaksi vuotta ja maksimirangaistus 10 vuotta vankeutta.

Törkeän petoksen asianomistajina on useita valtakunnallisesti merkittäviä kauppaketjuja.

Poliisi jatkaa esitutkintaa mm. kuulustelemalla asiaan liittyviä henkilöitä ja hankkimalla asiaan liittyviä lausuntoja. Rikosnimikkeet ja epäiltyjen määrä, mikä tällä hetkellä on neljä henkilöä, tarkentuvat esitutkinnan edetessä.

Poliisi toivoo myös yhteydenottoja kansalaisilta, osoitteeseen vihjeet.pirkanmaa@poliisi.fi, jotka ovat saaneet Keuruulaisen leipomoyrityksen tuotteista allergisia reaktioita. Yhteydenotto pyydetään otsikoimaan "Keuruun leipomo".

Poliisi tiedottaa asiasta esitutkinnan valmistuttua.

Keuruu Sisä-Suomen poliisilaitos Uutinen