Kom och fira Polisens dag med oss på Stoaplatsen den 27 augusti

Utgivningsdatum 16.8.2022 15.15
Nyhet
Ratsupoliisit ja poliisin kalustoa esittelyssä Nuku rauhassa -tapahtumassa 20.5.2022.

I år ordnar Helsingforspolisen det traditionella evenemanget Polisens dag i östra Helsingfors på Stoaplatsen.

Det traditionella evenemanget Polisens dag den sista lördagen i augusti firas i år i Östra centrum på Stoaplatsen kl. 12–16. Vid den trevliga tillställningen för hela familjen får man träffa poliser, ta del av polisens utrustning och klappa polishästar. Även polislejonet gör ett besök. 

– Efter åren med coronarestriktioner kan vi äntligen ordna Polisens dag igen. Huvudtanken med evenemanget är att vara närvarande och nära medborgarna. Vi hoppas att alla modigt kommer och pratar med oss och bekantar sig med polisens arbete och materiel, säger Helsingforspolisens kommunikationschef Leena Karhumäki. 

Polisens dag är ett evenemang som har arrangerats över hela Finland sedan 2009. I Helsingfors arrangerades evenemanget förra gången på Blomstertorget 2019. 

– Vi har alltid tidigare ordnat dagen i centrala Helsingfors och nu ville vi ta evenemanget österut. Det har alltid varit en trevlig stämning på Polisens dag, och det är viktigt att det finns tillfällen då man kan prata med polisen i lugn och ro. Särskilt efter dessa coronaår är sådana tillfällen att möta människorna av största vikt även för oss poliser, betonar kommissarie Katja Nissinen i den förebyggande verksamheten.

Vill du jobba hos oss?

– Vill du bli polis eller arbeta inom polisen? Vi berättar om polisutbildningen och många olika arbetsmöjligheter som erbjuds inom polisorganisationen, även för civila. Kom och prata, uppmuntrar kommissarie Johanna Guessous som jobbar med polisens rekryteringsprojekt. 

Dessutom finns det på plats bland annat poliser med sociala medier som arbetsfält som berättar om sitt arbete, poliser inom den förebyggande verksamheten som samarbetar med stadens invånare, samfund och myndigheter, polisens kommunikatörer, experter på tillståndsfrågor och ridande poliser. 

Identifikationer för resedokument

Också polisens tillståndstjänster finns med på Polisens dag. 
– På Stoaplatsen finns två polisbilar i vilka man kan identifiera sig för ett resedokument. Ansökan ska först göras och betalas på nätet och identifieringen kan sedan utföras på plats, berättar kommissarie Satu Mäkinen från tillståndstjänsterna. 

Polisens dag på Stoaplatsen den 27 augusti kl. 12–16

– polischef Lasse Aapio öppnar evenemanget kl. 12
– på plats 12–16 polisbilar i tillståndstjänsten i vilka man kan identifiera sig för resedokument (ansökan ska vara gjord och betald i förväg på internet Pass, identitetskort, tillstånd – Ansök om pass, identitetskort och andra tillstånd hos polisen – Polisen)
– ridande poliser på plats kl. 14–15 och 15.30–16
– polislejonet på plats kl. 13 och 15
– presentationer av polisverksamheten och intervjuer samt visning av utrustning under hela evenemanget

Välkommen!
 

Helsingfors Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisens verksamhet och utveckling Polisinrättningen i Helsingfors Polisutbildning Tillståndtjänst Trafik Övervakning och larmverksamhet