Useita nuorten tekemiä ryöstöjä - poliisi puuttuu tapauksiin kovilla pakkokeinoilla

Julkaisuajankohta 16.11.2022 15.17
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisissa on tutkittavana useita alaikäisten nuorten tekemiä vakavia rikoksia. Teot ovat tapahtuneet marraskuussa lyhyen ajan sisällä Keravalla sekä eri puolilla Vantaata.

Keravan juna-asemalla 1.11. tapahtuneessa rikostapauksessa 12 ja 13 -vuotiaat pojat ryöstettiin viisihenkisen poikaporukan toimesta. Yksi epäillyistä tekijöistä tehosti ryöstöä näyttämällä Karambit-tyylistä puukkoa. Asianomistajilta anastettiin vaatteita, rahaa ja sähkötupakkaa. Tähän törkeänä ryöstönä tutkittavaan tapaukseen epäillyt henkilöt ovat kaikki alaikäisiä.

Vantaan Martinlaaksossa 5.11. 17 -vuotiaan nuoren epäillään ampuneen käsiaseella maata kohden. Tämän jälkeen joukko miehiä oli hyökännyt nuoren kimppuun ja pahoinpidelleet tämän. Tehtävälle osallistui useita Itä-Uudenmaan sekä Helsingin poliisilaitoksen partioita sekä ensihoidon yksikkö. Tapaukseen kiinniotettiin pahoinpitelyyn epäiltynä kolme henkilöä, jotka ovat kaikki täysi-ikäisiä. Laukauksen ampunutta nuorta epäillään ampuma-aserikoksesta ja tapon yrityksestä. 

Vantaan Myyrmäessä 7.11.2022 tapahtuneessa tapon yrityksenä tutkittavassa tapauksessa epäiltynä ovat kaksi kuusitoista vuotiasta nuorta, joiden epäillään puukottaneen 15 -vuotiasta uhria useita kertoja eri puolille kehoa. Uhri sai vakavia sairaala- ja leikkaushoitoa vaativia vammoja. Tilanne on saanut alkunsa siitä, kun uhri seurueineen on pakottanut epäillyt autoon ja kuljettanut toiseen kaupunginosaan. Toisessa kaupungin osassa tilanne eteni käsikähmään seurueiden välillä. Autoseurueen jäseniä epäillään törkeästä ryöstöstä ja vapaudenriistosta.

Vantaan Koivukylässä 10.11 tapahtuneessa törkeänä ryöstönä tutkittavassa tapauksessa 14 -vuotiaalta nuorelta ryöstettiin takki teräaseella uhkaamalla. Epäiltyinä tekijöinä on neljä 15 -vuotiasta nuorta.

– Näihin edellä mainittuihin tapauksiin poliisilla on ollut kiinniotettuna useita alaikäisiä henkilöitä. Rikosnimikkeet näissä tapauksissa ovat vakavia ja vaihtelevat pahoinpitelystä törkeään ryöstöön ja aina tapon yritykseen saakka. Tapon yrityksen minimirangaistus on kahdeksan vuotta vankeutta ja törkeässä ryöstössä rangaistusasteikko on 2–10 vuotta vankeutta. Teoista on odotettavissa tuntuvia rangaistuksia, kertoo nuorten tutkintaryhmän rikoskomisario Sampsa Aukio.

– Itä-Uudenmaan poliisilaitos suhtautuu vakavasti nuorten ryöstörikollisuuteen. Esitutkinnassa poliisi on käyttänyt tapauksissa epäiltyihin henkilöihin kovia pakkokeinoja. Nuoria on muun muassa vangittu, pidätetty, määrätty matkustuskieltoon sekä ilmaisukieltoon ja kiireellisiä sijoituksiakin on tehty, Aukio jatkaa. 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Kerava Rikokset ja tutkinta Uutinen Vantaa