Murupolku

Huumausainerikokset

Huumausainerikokset

Vuonna 2019 poliisi kirjasi noin 10 000 erilaista huumausainerikosta. Huumausaineiden käyttö ja siitä aiheutuvat haitat ovat monitahoinen ongelma. 

Poliisin lisäksi asian kanssa painivat sosiaalitoimi, terveydenhuolto, koulut sekä tutkijat. Huumeiden käyttö koskettaa käyttäjien lisäksi myös suurta määrää heidän läheisiään. 

Huumeet vaihtavat omistajaa. Käsissä seteli ja huumepussi.

Käyttörikokset yleisimpiä

Huumausainerikokset on kirjattu rikoslakiin. Yleisimmät nimikkeet ovat huumausaineen käyttörikos, huumausainerikos ja törkeä huumausainerikos. 

Suurin osa poliisille paljastuneista huumausainerikoksista on käyttörikoksia. Käyttörikoksella tarkoitetaan sitä, että hallussa pidetty huumausaineen määrä on pieni, omaan käyttöön viittaava. 

Huumausainerikoksessa ja törkeässä huumausainerikoksessa on kysymys myös aineen välittämisestä tai esimerkiksi maahantuonnista ja kasvatuksesta. Useimmiten aineen määrä määrittää sen, onko kyse törkeästä rikoksesta. 

Huumausainerikollisuus on tyypillisesti piilorikollisuutta. Poliisin tietoon rikokset tulevat aktiivisen valvonnan tuloksena tai muun toiminnan yhteydessä. Esimerkiksi rattijuopumusvalvonnan yhteydessä voi paljastua huumausainerikos. 

Yleisimmät huumausaineet?

Suomessa käytetään eniten kannabista ja amfetamiinia sekä sen johdannaisia. Heroiinin osuus on ollut pidempään vähäinen, ja sen on korvannut bubrenorfiini. Bubrenorfiinia käytetään opioidiriippuvaisten korvaushoidossa. Ainetta on myös runsaasti laittomilla markkinoilla, yleisimmin puhutaan Subutexista. Viime vuosina myös kokaiinin käyttö on lisääntynyt. 

Pillerikauppa näkyy kaduilla

Viime vuosien tuttu ja ikävä ilmiö kaupungeissa on ollut ”pillerikauppa”, jossa välitetään huumelääkkeitä. Valvonnan yhteydessä on takavarikoitu suuriakin määriä esimerkiksi Rivotril-merkkistä lääkettä. Tyypillisesti pillerikauppaa harjoittavat ulkomailta tulleet kauppiaat.  

Huumekaupassa hyödynnetään tietoverkkoja

Huumekauppa on 2010-luvulla siirtynyt kaduilta myös verkkoon. Usein huumekauppa toimii niin sanotun darkwebin puolella. Näin yritetään toimia anonyymisti. Suomessa huumekauppaa on käyty salatun TOR-verkon välityksellä esimerkiksi Silkkitie-markkinapaikalla ja Sipulikanava -nimisellä keskustelualueella. 

Usein verkossa tapahtuvan huumekaupan ideana on, etteivät myyjä ja ostaja tapaa. Maksu saatetaan hoitaa virtuaalivaluutalla. Joskus myyjä ja ostaja sopivat kaupanteosta salatuissa pikaviestipalveluissa ja kauppa tapahtuu sovitussa paikassa. Näissä kaupoissa tilanne on saattanut päättyä erilaisiin ryöstö- ja väkivaltarikoksiin ja huumekauppa on siten tullut poliisin tietoon. 

Huumausainerikollisuuden ääripäät ovat kaukana toisistaan

Huumausainerikollisuus on ammattimaista ja usein järjestäytynyttä rikollisuutta. Toisessa ääripäässä ovat varsinaisen hyödyn keräävät ammattirikolliset, toisessa moniongelmaiset käyttäjät. Väliin jää monia erilaisia tasoja. Poliisi tekee aktiivista kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä huumerikollisuuden torjunnassa. 

Myös poliisi haluaa käyttäjät hoitoon

Huumausaineiden käyttö näkyy paljon yleisessä järjestyksessä ja turvallisuudessa ja siten myös poliisin arkityössä. Poliisi tekee ennalta estävää työtä huumeiden käytön ja sen lieveilmiöiden vähentämiseksi. 

Tätä työtä tekevät esimerkiksi laitoksilla olevat Ankkuritiimit, jotka toimivat yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Myös poliisi haluaa käyttäjät hoitoon. 

Alaikäiset, jotka jäävät ensimmäistä kertaa kiinni huumeiden käytöstä, puhutetaan. Poliisi ei anna automaattisesti sakkoa, vaan huomautus ja hoitomahdollisuus huomioidaan. Suuri kehitystarve on erilaisten päihdehoitopalveluiden saatavuus ja oikea-aikaisuus. 

Rangaistukset

Huumausainerikoksista voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta:

  • Huumausaineen käyttörikoksesta rangaistus on sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. 
  • Huumausainerikoksesta rangaistus on sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. 
  • Törkeästä huumausainerikoksesta rangaistus on vähintään yksi tai enintään kymmenen vuotta vankeutta.

Useimmin kysytyt

Huumausainerikokset -UKK haitari

Navigointivalikko

Uutiset - otsikko

Uutiset

Sisältöjulkaisija

null Liikenteen seassa useita kortittomia ja päihtyneitä kuljettajia

Liikenteen seassa useita kortittomia ja päihtyneitä kuljettajia

Julkaisuajankohta 15.7.2021 10.15
Uutinen

Poliisi tapasi liikenteestä useita ajo-oikeudettomia ja päihtyneitä kuljettajia Päijät- ja Kanta-Hämeessä. Myös näpistelijöille jouduttiin kirjaamaan useita sakkoja.

LAHTI Poliisipartio pysäytti 1990-luvulla syntyneen miehen luvattomasti käyttöön otetun polkupyörän kanssa suorittaessaan yhtäaikaisesti toista tehtävää. Mies pysäytettiin hänen polkiessaan juuri hetkeä aiemmin Lahden keskustasta haltuunsa ottamaa lukitsematonta polkupyörää. Miehelle tehdyn turvallisuustarkastuksen yhteydessä housujen taskusta löytyi puukko. Miestä epäillään luvattomasta käytöstä ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta.

1960-luvulla syntynyt mies jäi viidennen kerran vuoden sisään poliisipartiolle kiinni ajaessaan henkilöautoa ilman vaadittavaa ajo-oikeutta. Tapahtumasta kirjattiin sakko nimikkeellä kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta.

Keskiviikko-iltana 1990-luvulla syntynyt mies jäi kiinni näpistelystä viidennen kerran vuoden sisään Lahden keskustan kauppakeskuksessa. Tällä kertaa mies yritti anastaa alkoholia, jääden vartijalle kiinni kauppakeskuksen pihalla. Tapahtumasta kirjattiin sakko.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä poliisipartio päätti pysäyttää liikenteenvalvonnan yhteydessä etelä-Lahdessa ajaneen ajoneuvon, jonka kuljettajaksi osoittautunut parikymppinen mies kuljetti henkilöautoa ilman vaadittavaa ajo-oikeutta. Lisäksi mies kertoi käyttäneensä huumausainetta edellisenä päivänä. Kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Samana yönä poliisin valvonnan kohteeksi osui ajoneuvo, jota kuljetti ilman vaadittavaa ajo-oikeutta 1980-luvulla syntynyt mies seitsemännen kerran vuoden sisään. Ajoneuvoon oli kiinnitetty useammat siihen kuulumattomat rekisterikilvet. Lisäksi ajoneuvosta löytyi kolme aseen patruunaa ja omatekoinen sähkölamautin. Kuljettajaa epäillään lievästä ampuma-aserikoksesta, vaarallisen esineen hallussapidosta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

ORIMATTILA

Keskiviikkona iltapäivällä Orimattilassa sijaitsevassa liikenneympyrässä sähköpotkulautailija törmäsi henkilöautoon suojatiellä. Ensihoito tarkasti sähköpotkulautailijan lievät vammat. Molempia osapuolia epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

RIIHIMÄKI

1980-luvulla syntynyt mies jäi vartijalle kiinni näpisteltyään elektroniikkatuotteen Riihimäkeläisessä kaupassa. Mies irrotti tuotteen hälyttimen ja poistui myymälästä maksamatta tuotetta. Poliisipartio kirjasi asiasta miehelle sakon.

Poliisipartio kirjoitti sakon 1960-luvulla syntyneelle miehelle tämän kuljetettua omistamaansa henkilöautoa alkoholin vaikutuksen alaisena. Miehelle suoritettiin tarkkuusalkometrikoe Riihimäen poliisiasemalla, joka tuotti tuloksen 0,38 mg/l. Kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta ja hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

HÄMEENLINNA

Kerran aiemmin vuoden sisään kiinni jäänyttä 1990-luvulla syntynyttä naista epäillään toistamiseen näpistelystä. Nainen laittoi Hämeenlinnan kaupassa useita elintarviketuotteita käsilaukkuunsa ja poistui kaupasta maksamatta niitä. Naiselle kirjattiin asiasta sakko.

Hämeenlinnan keskustassa henkilöauton kuljettaja törmäsi valo-ohjatussa risteyksessä oikealle kääntyessään suojatiellä jalankulkijan taluttaman pyörän takarenkaaseen. Sekä jalankulkijalle, että autoilijalle paloi vihreä valo. Onnettomuudessa ei sattunut henkilövahinkoja. Auton kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

FORSSA

Nelikymppinen nainen anasti tupakka-tuotteita myymälän kassan lähettyviltä jääden kuitenkin kiinni. Poliisi kirjoitti naiselle näpistyksestä sakon. Naisella neljä aiempaa tekoa vuoden sisällä.

Poliisipartio tarkasti henkilöautollaan liikenteessä olleen 1980-luvulla syntyneen miehen ajokunnon. Mies kertoi käyttäneensä aiemmin huumausaineita. Tarkastuksen yhteydessä ajoneuvosta löytyi etupenkiltä epäiltyä huumausainetta. Kuljettaja oli lisäksi ajokiellossa, joten häntä epäillään rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja kahden nimikkeen verran huumausaineen käyttörikoksesta. Ajoneuvon kyydissä oli myös 80-luvulla syntynyt nainen, jonka käsilaukusta löytyi turvallisuustarkastuksen yhteydessä kaksi pussia epäiltyä huumausainetta. Naista epäillään huumausaineen käyttörikoksesta ja hänelle kirjattiin asiasta erillinen sakko.

JANAKKALA

2000-luvulla syntynyt päihtynyt mies jäi poliisille kiinni kuljetettuaan aiemmalta rikospaikalta poistuneeseen tuntomerkkeihin osuvaa henkilöautoa ilman ajo-oikeutta. Kuljettaja vietiin Hämeenlinnan poliisiasemalle tarkkuusalkometrikokeeseen, jonka tulos oli 0,27mg/l. Ajoneuvon kyydissä oli 4 muuta matkustajaa. Jokaista ajoneuvossa ollutta henkilöä epäillään näpistyksestä, joka tapahtui hieman aiemmin huoltoasemalla. Lisäksi kuljettajaa epäillään kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja rattijuopumuksesta.

LOPPI

1990-luvulla syntyneen miehen epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen, huumausaineen käyttörikokseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Mies pysäytettiin kuljettamallaan henkilöautolla ja poliisipartio teki hänelle puhalluskokeen sekä huumausainepikatestin. Molemmat osoittivat kuljettajan olevan päihtynyt, joten hänet vietiin verikokeisiin. Tämän jälkeen kuljettaja määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon ja kuulusteltiin tapahtumiin liittyen.

HAUSJÄRVI

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä poliisipartio tarkasti liikenteessä olleen ajoneuvon kuljettajan ajokunnon. Selvisi, että 1980-luvulla syntynyt mies kuljetti autoaan ajokiellon aikana ja hän puhalsi rattijuopumusrajan ylittävät lukemat. Riihimäen poliisiasemalla tarkkuusalkometrikokeessa miehen tulos oli 0,27mg/l. Miestä epäillään kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja rattijuopumuksesta.v

Hämeen poliisilaitos Kanta-Häme Päijät-Häme Uutinen