Navigointivalikko

Julkaisut

Julkaisut

Poliisihallituksen julkaisusarjassa julkaistaan sisäiseen turvallisuuteen ja poliisin toimintaan liittyviä tutkimuksia, selvityksiä ja työryhmäraportteja.

Jotkin julkaisut eivät ole saavutettavia. Voit tiedustella niitä Poliisihallituksen kirjaamosta osoitteesta kirjaamo.poliisihallitus@poliisi.fi. Ennen vuotta 2018 tehdyt julkaisut eivät täytä saavutettavuusvaatimuksia.

Sisältöjulkaisija

Lähipoliisitoiminnan strategia

Tekijät
Tiilikainen, Tapani
Hertell, Jukka
Hukkanen, Veli
Järvenpää, Ari
Kulmala, Kimmo
Marjamaa, Petri
Pelkonen, Jyrki
Pohjolainen, Harri-Pekka
Virta, Sirpa
Vuorinen, Matti
Koski, Matti
Julkaisusarja
Poliisihallituksen julkaisusarja
Julkaisuvuosi
2010
Numero
1
ISSN
1798-7121
ISBN
978-952-491-514-4
ISBN (pdf)
958-952-491-515-1
Sivut
17
Tilattavissa
Poliisihallitus
Tiedosto
Lataa

Lähipoliisistrategian päivityksen tavoitteena on saattaa ajan tasalle lähipoliisitoiminnan linjaukset ja tavoitteet. Strategiassa korostetaan poikkihallinnollisen yhteistyön merkitystä. Lähipoliisityö on poliisin perustehtävien hoitamista kaikilla toimintatasoilla ja sektoreilla kansalaisläheisesti, tehokkaasti ja laadukkaasti. Strategian tavoitteiden saavuttaminen vaatii yhteistä työnäkyä koko organisaatiossa.

Sisäasiainministeriön tulevaisuuskatsaus 2020, Sisäasianministeriön hallinnonalan toiminta- ja taloussuunnitelma 2012 - 2015 ja Poliisin toiminta- ja taloussuunnitelma 2011 - 2015 ohjaavat poliisitoimintaa osaltaan siihen suuntaan, että yksinomaan perinteisellä näkyvällä valvonnalla ja ennalta estävällä työllä ei saavuteta niitä tavoitteita, mitä edellä mainitut suunnitelmat edellyttävät. Poliisilaitosten uudet toimintaympäristöt, sisäinen ja ulkoinen muuttoliike, syrjäytymisen lisääntyminen sekä väestön ikääntyminen tulevat muokkaamaan myös poliisin toimintaa lähitulevaisuudessa. Rikostorjunnan ja lupahallinnon toimenpiteillä ja päätöksillä yhtälailla tulee tuottaa arjen turvaa ja vaikuttaa kansalaisten turvallisuuden tunteeseen.

Lähipoliisitoiminnan strategiset linjaukset suuntaavat lähipoliisityötä syrjäytymisen ennalta ehkäisyyn, toimintaympäristön jatkuvaan seurantaan, ennalta estävään turvallisuustyöhön, palveluverkon palvelukyvyn varmistamiseen ja sähköisen asioinnin ja sosiaalisen median käytön lisäämiseen. Poliisin tulee olla tiiviisti mukana paikallisessa turvallisuussuunnittelussa. Turvallisuussuunnitelmien jalkauttaminen edellyttää tiivistä vuorovaikutusta, osallistumista ja kumppanuutta viranomaisten ja kansalaisten välillä.

Keinoina tavoitteiden saavuttamiseksi nähdään johdon tuki, tiivis kytkentä tulosohjaukseen, paikallinen turvallisuusyhteistyö, tietojohtoinen poliisitoiminta, kontaktien varmistaminen kansalaisiin, sosiaalisen median hyväksi käyttö, oman toiminnan kehittäminen koulutuksella ja tutkimuksella, kansalaisten osallistaminen sekä hyvien käytäntöjen hakeminen ja hyväksikäyttö.

Lähipoliisistrategian toimeenpano edellyttää toimeenpanosuunnitelmaa, joka sisältää konkreettisia toimenpide-esityksiä. Toimenpide-esityksien tavoitteena on tasa-arvoistaa, tasalaatuistaa ja yhdenmukaistaa lähipoliisitoimintaa. Myös seurantaan ja arviointiin kiinnitetään tulevaisuudessa erityistä huomiota kehittämällä ja luomalla mittareita

Vanhemmat julkaisut kirjastoista

Vanhemmat julkaisut saat kirjastosta

Julkaisut ennen vuotta 2010 löytyvät muun muassa Eduskunnan kirjaston ja Kansalliskirjaston kokoelmista.

Sisäministeriön poliisiosasto on julkaissut sarjaa aiemmin. Julkaisusarjan nimi on Poliisiosaston julkaisut (ISSN 1236-049X).