Murupolku

Korona ja poliisi - hero

Korona ja poliisi

Poliisi ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta myös koronaan liittyen.

Vältäthän käyntiä poliisin palvelupisteissä, jos asiasi on kiireetön. Voit hakea esimerkiksi passia ja henkilökorttia verkossa sekä tehdä useimmissa asioissa sähköisen rikosilmoituksen. 

Graafinen kuva koronaviruksesta.

Asioi verkossa korona-aikana

Asioi verkossa koronatilanteen vuoksi. Lupa-asiat ja rikosasiat voi usein hoitaa etänä tai asioimalla verkossa.

Jos asiasi vaatii henkilökohtaisen käynnin, varaathan ajan etukäteen. Poliisin tiloissa jonottaminen ei aina ole mahdollista.

Navigointivalikko

Korona ja poliisi - sisältö

Liikkumisrajoitukset ja yleinen järjestys 

Poliisilla on oikeus eristää, sulkea tai tyhjentää yleisesti käytetty paikka tai alue taikka kieltää tai rajoittaa liikkumista, jos se on tarpeen yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Poliisi voi eristämisen tehosteeksi antaa jokaista velvoittavia tarpeellisia käskyjä ja kieltoja.

Poliisin käskyn noudattamatta jättäminen on kriminalisoitu niskoitteluna poliisia vastaan. Poliisi voi ottaa niskoittelijan kiinni, jos hän aiheuttaisi huomattavaa häiriötä tai välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Kiinniotettua voidaan pitää kiinni enintään niin kauan kuin on todennäköistä, että hän aiheuttaa häiriötä tai vaaraa, kuitenkin enintään 24 tuntia.

Poliisin tehtävät perustuvat aina lakiin ja asetuksiin.

Sisältöjulkaisija

Sisältöjulkaisija

null Koronakautena joululiikenteeseen harkiten

Koronakautena joululiikenteeseen harkiten

22.12.2020 9.16
Uutinen

Joululiikenteeseen on syytä tänä vuonna lähteä syvää harkintaa käyttäen. Koronatartuntoja todetaan edelleen paljon ja taudin leviämistä pyritään estämään etenkin alueellisin toimenpitein. Joululiikenteeseen lähtijöiden tuleekin seurata tarkkaan THL:n ja eri sairaanhoitopiirien suosituksia. Niille, jotka lähtevät tien päälle, erityisen tärkeää on nyt muistaa huolehtia koronakauden turvaväleistä, oikeaoppisesta kasvomaskien käytöstä sekä erityisen huolellisesta käsihygieniasta.

Maantieliikenteen tilannetta ja sen kehittymistä seurataan edellisvuosien tapaan joulunaikana tehostetusti. Työtä tehdään turvallisen liikenteen eteen 24/7 -periaatteella. ITM Finlandin tieliikennekeskus, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Poliisihallitus, sisäministeriön pelastusosasto, Hätäkeskuslaitos sekä Liikenneturva muistuttavat kaikkia joululiikenteeseen lähtijöitä olemaan tänä jouluna erityisen varovaisia, sillä useiden sairaanhoitopiirien koronapandemiatilanne on leviämis- ja kiihtymisvaiheessa. Jotta koronaepidemiatilanne ei pääse heikkenemään entisestään, omaan liikkumiseen on syytä kiinnittää joulunaikana erityistä huomiota. 

Noudatetaan suosituksia ja toimitaan vastuullisesti

Näinä poikkeuksellisina aikoina tulee jokaisen toimia vastuullisesti ja pohtia voisiko yhteydenpidon jouluna hoitaa muutoin kuin tapaamalla kasvokkain. Koronavirus tarttuu tehokkaasti varsinkin pitkäkestoisessa lähikontaktissa, joten sukuloimaan lähtöä kannattaa miettiä tarkkaan ja suojella riskiryhmään kuuluvia läheisiä.

”Nyt ei kannata luoda ruuhkia, ei tien päälle eikä muutenkaan. Jos nyt kuitenkin olet lähdössä liikenteeseen, niin kiinnitä tieliikenteen turvallisuuden ohella katsetta koronaturvallisuuteen, joka matkalla painottuu taukopaikkoihin. Huolehdi turvaväleistä ja käsihygieniasta sekä pidä kasvomaskia. Jos epäilet koronavirustartuntaa tai sinulla on siihen liittyviä oireita, pysy kotona ja hakeudu testeihin”, muistuttaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen. 

Poliisi valvoo tuttuun tapaan liikenteen turvallisuutta ja kohdistaa valvontaansa etenkin rattijuopumuksiin, ylinopeuksiin sekä ajotaparikkeisiin, kuten liian lyhyisiin turvaväleihin, turvavöiden käyttöön ja kelien mukaisiin renkaisiin.

”Pimeimpänä vuodenaikana liikenteessä korostuu kuljettajan vireystila, mutta myöskin ajoneuvon valojen toimivuus ja jalankulkijoiden heijastimen käytön tärkeys”, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta muistuttaa.

Pidetään turvavälit ihmisten ja autojen välillä pitkinä

Joululiikenteen ennakoidaan olevan rauhallista, kansalaisten viettäessä joulua koronapandemian takia kotioloissa. Kaikkiaan liikennemäärät ovat Suomessa olleet tänä vuonna lähes kymmenen prosenttia edellisvuotta alhaisemmalla tasolla, ja tämän odotetaan näkyvän hyvin myös joululiikenteessä.

”Jokaisen meistä tulee olla nyt joulunajan matkasuunnitelmien kanssa hyvin harkitseva, jotta koronatilanne saadaan pidettyä hallinnassa. Niille, jotka kuitenkin lähtevät tien päälle niin muistetaan, että turvallinen joululiikenne lähtee ennen kaikkea sieltä ratin takaa. Pidetään turvavälit paitsi koronan kanssa, niin myös siellä tien päällä, alleviivaa ITM Finlandin tieliikennekeskuspäällikkö Kari Tarkki.

ITM Finlandin tieliikennekeskuksen ennusteiden mukaan vilkkainta menoliikenteessä on aatonaattona 23.12., jolloin liikenteen huipputunnit ajoittuvat klo 12 - 16 väliselle ajalle, pohjoisessa huipputuntien jatkuessa myöhempäänkin. Vilkkaimmilla tieosuuksilla valtateillä 4, 5 ja 9 voi esiintyä myös ajoittaista jonoutumista sekä ajonopeuksien laskua. Vastaavasti paluuliikenne alkaa vilkastumaan 26.12. aamupäivällä jatkuen klo 16 asti. Paluuliikenteen vilkkain päivä on 27.12., jolloin liikenne alkaa vilkastumaan aamupäivällä, liikenteen huipputuntien osuessa klo 12 - 18 välille. 

Tien päälle vain levänneenä ja keliolosuhteet huomioiden

Joulun matkallelähtöön on hyvä valmistautua etukäteen ja lähteä liikenteeseen vain levänneenä ja ajan kanssa. 

”On matka pidempi tai lyhyempi, on tärkeää, että kuljettajan mieli on liikenteessä. Valppautta vaaditaan eritoten silloin, kun tielläliikkujia on paljon tai keli haastaa liukkaudella tai huonolla näkyvyydellä”, kertoo aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Liikenneturvalta.  

Kinisjärvi muistuttaa lisäksi, että keskittymistäkin voi tukea ennakoimalla. Riittävät yöunet ennen matkaa auttavat kuljettajaa pysymään virkeänä ja esimerkiksi ajan varaaminen auton pakkaukselle estää lähtökiireen syntyä. Huomiota on hyvä kiinnittää myös kuljettajan oman voinnin tarkasteluun. 

”Väsymys ja koronan aiheuttama huoli, stressi ja muut voimakkaat tunnetilat voivat heikentää tarkkaavaisuuttamme liikenteessä. Jos olo tuntuu normaalista poikkeavalta, väsyneeltä tai tokkuraiselta, on syytä antaa kuljettajan tehtävät kaverille”, Kinisjärvi jatkaa.

Matkalle lähtiessä tärkeää on ennakoida lisäksi talven nopeastikin vaihtuvat keliolosuhteet ja ajantasaiset säätiedot ja voimassa olevat varoitukset kannattaakin tarkistaa Ilmatieteenlaitos.fi -sivuilta. Ilmatieteen laitoksen 21.12. tekemän ennusteen mukaan Suomessa vallitsee joulun aluspäivinä etelänpuoleinen ilmavirtaus ja sää on koko maassa lauhaa: Ti 22.12. illalla maan länsiosaan saapuu sadealue, joka leviää keskiviikkopäiväksi suureen osaan maata. Sade alkaa vetenä, mutta muuttuu yöllä laajalti lumeksi. Ke 23.12. aikana lunta kertyy suurimmassa osassa maata 4 - 8 cm ja ajokeli on huono – ainoastaan länsi- ja etelärannikolla sateet tulevat enimmäkseen vetenä tai räntänä. Jouluaattona tuuli alkaa kääntyä pohjoisen puolelle ja sää alkaa kylmetä. Maan etelä- ja keskiosassa on enimmäkseen poutaa ja maan pohjoisosassa tulee heikkoa lumisadetta. 

Toimi oikein onnettomuustilanteissa

Onnettomuuksien sattuessa turvallisuusviranomaiset ovat valmiudessa auttamaan ja pelastamaan ihmishenkiä ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

”Jos havaitset liikenneonnettomuuden, pysähdy turvalliseen paikkaan ja kytke ajoneuvoon hätävilkut. Siirry tien reunassa onnettomuuspaikalle ja pyri estämään lisävahingot katkaisemalla onnettomuusautosta virta sekä varoittamalla muuta liikennettä. Muista myös oma turvallisuutesi ja pimeään aikaan tee itsesi näkyväksi esimerkiksi heijastinliivillä. Vie varoituskolmio aina riittävän etäälle onnettomuuspaikasta ja hälytä apua sekä auta loukkaantuneita omien mahdollisuuksiesi mukaan. Jos ammattiapua on jo onnettomuuspaikalla, keskity turvalliseen onnettomuuspaikan ohittamiseen, laske ajonopeutta riittävästi, äläkä kuvaa onnettomuuspaikkaa”, ohjeistaa eristysasiantuntija Alpo Nikula Sisäministeriön pelastusosastolta.

Hätäkeskuslaitokselta muistutetaan lisäksi hätänumeron 112 Suomi -sovelluksen käytöstä.
”Muistutamme autoilijoita lataamaan 112 Suomi -mobiilisovelluksen hätä- ja ongelmatilanteiden varalle. Hätätilanteissa suosittelemme soittamaan hätänumeroon juurikin sovelluksen kautta, sillä tarkka sijaintitietosi välittyy tällöin hätäkeskukseen reaaliajassa ja apu saadaan nopeammin paikalle. Sovelluksen kautta voit lisäksi soittaa Tienkäyttäjän linjalle, jolloin sijaintitietosi avulla saadaan tieto tien kunnossapitotarpeesta välitettyä nopeasti oikeaan paikkaan”, muistuttaa operatiivisen yksikön päällikkö Juha Viitaluoma Hätäkeskuslaitoksesta.

Etusivun uutinen Liikenne Poliisihallitus Uutinen
COVID-19
joulu
liikenne

Jokainen meistä voi vaikuttaa - korona

Jokainen meistä voi vaikuttaa

Suojaa itsesi tartunnalta, niin suojaat muitakin. Terveysviranomaiset antavat tutkittuun tietoon perustuvat ohjeet. Aluehallinto päättää alueelliset suositukset ja rajoitukset koronan pysäyttämiseksi.

Korona - linkit