Murupolku

Korona ja poliisi - hero

Korona ja poliisi

Poliisi ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta myös koronaan liittyen.

Vältäthän käyntiä poliisin palvelupisteissä, jos asiasi on kiireetön. Voit hakea esimerkiksi passia ja henkilökorttia verkossa sekä tehdä useimmissa asioissa sähköisen rikosilmoituksen. 

Graafinen kuva koronaviruksesta.

Asioi verkossa korona-aikana

Asioi verkossa koronatilanteen vuoksi. Lupa-asiat ja rikosasiat voi usein hoitaa etänä tai asioimalla verkossa.

Jos asiasi vaatii henkilökohtaisen käynnin, varaathan ajan etukäteen. Poliisin tiloissa jonottaminen ei aina ole mahdollista.

Navigointivalikko

Korona ja poliisi - sisältö

Liikkumisrajoitukset ja yleinen järjestys 

Poliisilla on oikeus eristää, sulkea tai tyhjentää yleisesti käytetty paikka tai alue taikka kieltää tai rajoittaa liikkumista, jos se on tarpeen yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Poliisi voi eristämisen tehosteeksi antaa jokaista velvoittavia tarpeellisia käskyjä ja kieltoja.

Poliisin käskyn noudattamatta jättäminen on kriminalisoitu niskoitteluna poliisia vastaan. Poliisi voi ottaa niskoittelijan kiinni, jos hän aiheuttaisi huomattavaa häiriötä tai välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Kiinniotettua voidaan pitää kiinni enintään niin kauan kuin on todennäköistä, että hän aiheuttaa häiriötä tai vaaraa, kuitenkin enintään 24 tuntia.

Poliisin tehtävät perustuvat aina lakiin ja asetuksiin.

Sisältöjulkaisija

Sisältöjulkaisija

null Vappuaatto Lounais-Suomessa sujui suhteellisen rauhallisesti

Vappuaatto Lounais-Suomessa sujui suhteellisen rauhallisesti

1.5.2021 12.39
Uutinen

Lounais-Suomen poliisilla oli tasaisen kiireinen vappuaatto, mutta yleisesti ottaen ilta ja yö sujuivat rauhallisesti. Poliisi partioi koko illan aktiivisesti taajamissa eri puolilla Varsinais-Suomea ja Satakuntaa.

Vappuaattoillan ja yön aikana Lounais-Suomen poliisilla oli yhteensä 362 tehtävää. Käytännössä se tarkoittaa, että eri puolilla Lounais-Suomessa poliisin apua tarvittiin joka toinen minuutti.

Tehtävämäärä oli lähes sama kuin vuosi sitten, jolloin vappuaattoa niin ikään vietettiin koronatunnelmissa. Molemmissa maakunnissa tehtävämäärä nousivat hieman viime vuodesta.

Kotihälytyksiä Varsinais-Suomessa oli vappuaattoyönä yhteensä 62, mikä on noin neljänneksen enemmän kuin viime vuonna. Satakunnassa kotihälytyksiä kirjattiin 18, mikä vastaa viime vuoden tasoa.

Keskimäärin viime vuosina vappuaaton kotihälytykset ovat koko Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella vaihdelleet 30:sta reiluun 40:ään. 

Aurajokirannassa tunkua

Voimassa olevista kokoontumisrajoituksista ja suosituksista johtuen ihmisiä oli liikkeellä silminnähden vähemmän kuin normaalisti vappuna. Alkuillasta väki Turussa kerääntyi Aurajoen rantaan, ja tällöin myös viranomaisten suositukset turvaetäisyyksistä unohtuivat. 

– Poliisin arvion mukaan jokirannassa oli enimmillään noin 3 000 ihmistä. Häiriöitä oli, mutta poliisi pystyi puuttumaan niihin usein heti alkuvaiheessa, sanoo komisario Reijo Pennanen. 

Puolenyön jälkeen kotihälytys-, häiriökäyttäytymis-, ja pahoinpitelytehtävät kuitenkin lisääntyivät koko alueella. Poliisin perustehtäviä oli tasaisesti aamuun asti pitkin molempia maakuntia.     

Kolme tajutonta nuorta sairaalaan Porissa

Yleisesti ottaen nuoret juhlivat vappua maltillisesti, eivätkä kokoontuneet isoin joukoin keskustoihin tai puistoihin.

Porissa ilmoitettiin hätäkeskukseen tajuttomista 20–30-vuotiaista nuorista. Joukko oli samassa paikassa viettämässä vappua ja nauttinut nestemäistä huumausainetta, joka todennäköisesti on lakkaa.

Kolme nuorta kuljetettiin sairaalaan. Poliisi tutkii tapausta. Asiasta ei tässä vaiheessa tiedoteta enempää. 

Lounais-Suomen poliisilaitos Satakunta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta Varsinais-Suomi
COVID-19
Lounais-Suomen poliisilaitos
vappu
yleinen järjestys

Jokainen meistä voi vaikuttaa - korona

Jokainen meistä voi vaikuttaa

Suojaa itsesi tartunnalta, niin suojaat muitakin. Terveysviranomaiset antavat tutkittuun tietoon perustuvat ohjeet. Aluehallinto päättää alueelliset suositukset ja rajoitukset koronan pysäyttämiseksi.

Korona - linkit