Murupolku

Poliisi - Yhteystiedot - Poliisiasema ja poliisilaitos

Poliisin neuvontapalvelu

Poliisin neuvontapalvelu neuvoo kiireettömissä asioissa, jotka liittyvät lupa-asioihin, ajanvaraukseen, sähköiseen asiointiin sekä liikennevalvontaan.

Poliisin neuvontapalvelu antaa yleisneuvontaa kiireettömissä asioissa. Neuvomme asioissa, jotka koskevat poliisin lupa-asioita, ajanvarausta tai sähköistä asiointia. Vastaamme myös automaattisen liikennevalvonnan sekä liikenne- rikosilmoitus- ja löytötavara-asioiden yleisiin kysymyksiin. Jos asiasi koskee jo tehtyä rikosilmoitusta tai vireillä olevaa passin tai luvan hakua, ole yhteydessä suoraan asiaa hoitavaan poliisilaitokseen. Annamme neuvoja suomeksi ja ruotsiksi. Aukioloajat ma-pe 8.00 - 16.15, la-su suljettu
Hiiri-passien-päällä.jpg

YhteystiedotPoliisin neuvontapalvelu
0295 41 9 800
ma–pe 8.00–16.15


Aukioloajat

Vaihde 0295 470 011

Hätätapauksessa soita aina 112.

Asioi verkossa ensisijaisesti. Varaa sieltä palveluaika ennalta, milloin mahdollista. Lue ohjeet ennen passin, henkilökortin tai muun luvan hakua tai rikosilmoituksen tekoa.

Jo vireillä oleviin keskeneräisiin asioihin vastaa poliisilaitos, joka asiaasi käsittelee. Tutkintapöytäkirjat ja rikosilmoituksen jäljennöksen voit tilata laitokselta tai asemalta. Katso kyseisen laitoksen tai aseman yhteystiedot.

Kiireettömissä tapauksissa  valtakunnallinen neuvontapalvelu neuvoo puhelimessa ja chatissa. 

Navigointivalikko

Poliisin neuvontapalvelu

Poliisin valtakunnallinen neuvonta ja ajanvaraus

Poliisin neuvontapalvelusta saat yleisneuvontaa kiireettömissä asioissa, jotka liittyvät passeihin, henkilökortteihin, poliisin muihin lupa-asioihin, ajanvaraukseen ja sähköiseen asiointiin.

Neuvontapuhelin 0295 419 800

Palvelemme
ma-pe 8.00-16.15, la-su suljettu

Autamme sinua myös automaattisen liikennevalvonnan asioissa sekä liikenne-, rikosilmoitus- ja löytötavara-asioissa. 

Hätätapauksessa soita aina 112.

Ennen yhteydenottoa

Ennen kuin otat yhteyttä palveluumme, tutustu huolellisesti Poliisi.fi -sivustoon. Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka löydät tämän sivun alaosasta. 

Annamme neuvoja suomeksi ja ruotsiksi.

Neuvontapalvelumme ei ole auki virallisina juhlapäivinä. 

Palveluaika ja tilastot

Palveluumme tulee päivittäin keskimäärin 1 200 yhteydenottoa. Keskimääräinen jonotusaika puhelun yhdistymiseen on noin 5 minuuttia. Huomioithan soittaessasi, että alkuviikon päivinä, erityisesti maanantaina, ja lounasaikaan on ruuhkaisinta. 

Puhelun hinta

Puhelu neuvontapalvelunumeroon maksaa

  • paikallisverkkomaksun (pvm), kun soitat kiinteästä verkosta
  • matkapuhelinmaksun (mpm), kun soitat matkapuhelimesta
  • ulkomaanpuhelumaksun, kun soitat ulkomailta.

Maksat puhelusta oman operaattorisi hinnaston mukaan (kyseessä on lisämaksuton palvelu). Myös jonottaminen maksaa.

Kysy lupa-asioista chatissa

Chat-kuvake näkyy virka-aikana niillä lupa-asioiden sivuilla, joissa chat on käytössä. Chatin avulla saat helposti yleisneuvontaa ja ohjeistusta seuraavista aiheista:

  • passin hakeminen
  • henkilökortin hakeminen
  • ampuma-aseluvat
  • yksityisen turvallisuusalan luvat
  • ajanvaraus ja sähköinen asiointi.

Chat palvelee arkisin klo 8.00 – 16.00 välisenä aikana. 

Pyrimme vastaamaan sinulle noin 30 sekunnin kuluessa chatin aloittamisesta. Näet chat-ikkunan vain silloin, kun asiantuntija on saatavilla. 

Huom! Tietoturvasyistä emme voi antaa vastauksia tai käsitellä henkilökohtaisen asian vireilläoloon tai luvan voimassaoloaikaan liittyviä asioita. 

Poliisin neuvontapalvelu UKK otsikko

Usein kysytyt kysymykset

Näin käytät passia - haitarit

Suomen passien ominaisuudet - haitarit

Passin peruuttaminen - haitarit

Näin haet passia - haitarit

Passikuvan toimittaminen - haitarit

Näin käytät henkilökorttia - haitarit

Liikenneturvallisuus ja valvonta - UKK haitari

Sisältöjulkaisija

null Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella kerätään aseita, ammuksia ja räjähteitä viikolla 16

Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella kerätään aseita, ammuksia ja räjähteitä viikolla 16

6.4.2021 15.11
Uutinen

Armonvuosi 2021-keräyksen aikana voi luovuttaa luvattomia ampuma-aseita, niiden osia, patruunoita ja erityisen vaarallisia ammuksia sekä räjähteitäpoliisille ilman seuraamuksia.

Pohjanmaan poliisilaitoksen Etelä-Pohjanmaan alueella järjestetään ”Armonvuosi 2021” keräys. 
Keräyksen aikana luvattomia ampuma-aseita, niiden osia, patruunoita ja erityisen vaarallisia ammuksia sekä räjähteitä voi luovuttaa poliisille ilman seuraamuksia. Keräykseen liittyviä ilmoituksia otetaan vastaan 12.4.2021 klo 08.00 alkaen.

Keräyksen ensisijaisena tarkoituksena on ennalta estää mahdollisia vahinkoja, joita kuolinpesiin sotamuistoina tai muulla tavalla yksityisten henkilöiden haltuun joutuneet luvattomat aseet ja vanhentuneet räjähteet sekä ilotulitteet voivat aiheuttaa.

Poliisi kerää Pohjanmaan poliisilaitoksen Etelä-Pohjanmaan alueella luovutettavat esineet yhteistyössä puolustusvoimien kanssa viikon 16 aikana (ti 20.4. – la 24.4.2021). Ilmoituksia ampuma-aseista, patruunoista sekä räjähteistä otetaan vastaan 12.4.2021 klo 08.00 alkaen numerossa 050 - 456 1698. Numerosta saa myös lisätietoa ja ohjeita keräykseen liittyen. Puheluja otetaan vastaan ma 12.4.2021 - pe 16.4.2021. klo. 08.00-16.00.

Edellinen armonvuosikeräys järjestettiin rannikko-Pohjanmaan alueella vuonna 2016 ja siinä poliisin haltuun saatiin mm. 151 kpl ampuma-aseita, vajaa tuhat kiloa patruunoita, siviiliräjähteitä kymmeniä kiloja ja lisäksi 30 kpl sotilasräjähteitä. 

Ampuma-aseita, räjähteitä ja niihin verrattavia erityisen vaarallisia esineitä ei saa omin päin poliisiasemalle tuoda. Kun haluaa luovuttaa näitä esineitä poliisille, on aina otettava ensin yhteys poliisilaitokseen menettelyohjeitten saamiseksi. Esineisiin ei pidä turhaan koskea.

Yksityishenkilöillä voi olla hallussaan aseita, jotka ovat jääneet ”perintönä” uudelle sukupolvelle, eikä näihin aseisiin ole voimassaolevaa hallussapitolupaa. Näissä tapauksissa kyseessä on luvaton ampuma-ase. Tässä yhteydessä voi nämä luvattomat aseet luovuttaa viranomaisille, ilman seuraamuksia. 

Rangaistusuhasta vapautumisen ehtona on, että henkilö ilmoittaa esineestä oma-aloitteisesti poliisille. Rangaistusuhasta vapautuminen tarkoittaa sitä, että aseen, aseen osan, patruunoiden, erityisen vaarallisten ammusten sekä räjähteiden laittomasta hallussapidosta ei rangaista. Ampuma-aselain ja rikoslain muutokset eivät kuitenkaan vapauta rangaistusuhasta esineillä mahdollisesti tehdyistä muista rikoksista.

Varsinainen luovutettavien aseiden, räjähteiden, ammusten ym. materiaalin kerääminen tapahtuu virkapukuisten poliisien ja puolustusvoimien kantahenkilökunnan muodostamien yhteispartioiden toimesta 20.4. – 24.4.2021 välisenä aikana. 

Viranomaiset haluavat muistuttaa, että ei ole olemassa niin pientä määrää em. tuotteita, ettei niistä kannattaisi soittaa numeroon 050 - 456 1698 12.4.2021 - 16.4.2021 välisenä aikana.
 

Mitä luovutetuille aseille ja muille luovutetuille tavaroille tehdään?

•    Poliisin haltuun tulleet aseet, niiden osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset palautetaan alkuperäiselle, lailliselle omistajalle, jos tällä on tai tämä saa luvan hallussapitoon.
•    Jos ampuma-aseen luovuttaja ei saa lupaa esineen hallussapitoon, on hänellä kolme kuukautta aikaa etsiä aseelle uusi omistaja, jolla on sen hankkimiseen oikeuttava lupa. Vasta tämän jälkeen poliisi voi myydä ampuma-aseen omistajan lukuun julkisella huutokaupalla. Huutokaupatusta aseesta tilitetään asiakkaalle käsittelykulujen ylittävä osuus. On hyvä huomioida, että huutokauppa-ajat voivat venyä erittäin pitkiksi ja yksittäisestä ampuma-aseesta saatu huutokauppahyvitys voi jäädä olemattomaksi pakollisten käsittelykulujen jälkeen.
•    Jos ampuma-ase jää myymättä, siirtyy se lunastuksetta valtion omaisuudeksi.
•    Ampuma-ase voidaan myös tehdä pysyvästi ampumakelvottomaksi eli deaktivoida.
•    Ampuma-aseen omistaja voi halutessaan luovuttaa esineen korvauksetta valtiolle.
•    Aseen osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset siirtyvät aina valtiolle, ellei niitä luovuteta alkuperäiselle, lailliselle omistajalle.
•    Varastetut tai rikoksen tekemisessä käytetyt aseet, aseen osat, patruunat, erityisen vaaralliset ammukset ja räjähteet poliisi takavarikoi.
•    Keräyksessä poliisille luovutetut räjähteet hävitetään.
 

Etelä-Pohjanmaa Pohjanmaan poliisilaitos Poliisin lupapalvelut Uutinen
Pohjanmaan poliisilaitos
ampuma-aseet
keräys