Murupolku

Poliisi - Yhteystiedot - Poliisiasema ja poliisilaitos

Poliisin valtakunnallinen neuvontapalvelu

Poliisin neuvontapalvelu neuvoo kiireettömissä asioissa, jotka liittyvät lupa-asioihin, ajanvaraukseen sekä sähköiseen asiointiin.
Vastaamme myös automaattisen liikennevalvonnan sekä liikenne- rikosilmoitus- ja löytötavara-asioiden yleisiin kysymyksiin. Jos asiasi koskee jo tehtyä rikosilmoitusta tai vireillä olevaa passin tai luvan hakua, ole yhteydessä suoraan asiaa hoitavaan poliisilaitokseen. Annamme neuvoja suomeksi ja ruotsiksi. Aukioloajat ma-pe 8.00 - 16.15, la-su suljettu
Hiiri-passien-päällä.jpg

Yhteystiedot

Puhelinnumerot

 • Poliisin valtakunnallinen neuvontapalvelu
  0295 419 800
  ma–pe 8.00–16.15

Aukioloajat

Vaihde
0295 470 011

Hätätapauksessa soita aina 112.

Asioi ensisijaisesti verkossa. Varaa palveluaika ennalta, milloin mahdollista. Lue ohjeet ennen passin, henkilökortin tai muun luvan hakua tai rikosilmoituksen tekoa.

Jo vireillä oleviin asioihin vastaa poliisilaitos, joka asiaasi käsittelee. Tutkintapöytäkirjat ja rikosilmoituksen jäljennöksen voit tilata laitokselta tai asemalta.  

Kiireettömissä tapauksissa valtakunnallinen neuvontapalvelu neuvoo puhelimessa ja chatissa. 

Navigointivalikko

Poliisin neuvontapalvelu

Poliisin valtakunnallinen neuvonta ja ajanvaraus

Poliisin neuvontapalvelusta saat yleisneuvontaa kiireettömissä asioissa, jotka liittyvät passeihin, henkilökortteihin, poliisin muihin lupa-asioihin, ajanvaraukseen ja sähköiseen asiointiin.

Neuvontapuhelin 0295 419 800

Palvelemme
ma-pe 8.00-16.15, la-su suljettu

Autamme sinua myös automaattisen liikennevalvonnan asioissa sekä liikenne-, rikosilmoitus- ja löytötavara-asioissa. 

Hätätapauksessa soita aina 112.

Ennen yhteydenottoa

Ennen kuin otat yhteyttä palveluumme, tutustu huolellisesti Poliisi.fi -sivustoon. Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka löydät tämän sivun alaosasta. 

Annamme neuvoja suomeksi ja ruotsiksi.

Neuvontapalvelumme ei ole auki virallisina juhlapäivinä. 

Palveluaika ja tilastot

Palveluumme tulee päivittäin keskimäärin 1 200 yhteydenottoa. Keskimääräinen jonotusaika puhelun yhdistymiseen on noin 5 minuuttia. Huomioithan soittaessasi, että alkuviikon päivinä, erityisesti maanantaina, ja lounasaikaan on ruuhkaisinta. 

Puhelun hinta

Puhelu neuvontapalvelunumeroon maksaa

 • paikallisverkkomaksun (pvm), kun soitat kiinteästä verkosta
 • matkapuhelinmaksun (mpm), kun soitat matkapuhelimesta
 • ulkomaanpuhelumaksun, kun soitat ulkomailta.

Maksat puhelusta oman operaattorisi hinnaston mukaan (kyseessä on lisämaksuton palvelu). Myös jonottaminen maksaa.

Kysy lupa-asioista chatissa

Chat-kuvake näkyy virka-aikana niillä lupa-asioiden sivuilla, joissa chat on käytössä. Chatin avulla saat helposti yleisneuvontaa ja ohjeistusta seuraavista aiheista:

 • passin hakeminen
 • henkilökortin hakeminen
 • ampuma-aseluvat
 • yksityisen turvallisuusalan luvat
 • ajanvaraus ja sähköinen asiointi.

Chat palvelee arkisin klo 8.00 – 16.00 välisenä aikana. 

Pyrimme vastaamaan sinulle noin 30 sekunnin kuluessa chatin aloittamisesta. Näet chat-ikkunan vain silloin, kun asiantuntija on saatavilla. 

Huom! Tietoturvasyistä emme voi antaa vastauksia tai käsitellä henkilökohtaisen asian vireilläoloon tai luvan voimassaoloaikaan liittyviä asioita. 

Poliisin neuvontapalvelu UKK otsikko

Usein kysytyt kysymykset

Näin käytät passia - haitarit

Suomen passien ominaisuudet - haitarit

Passin peruuttaminen - haitarit

Näin haet passia - haitarit

Passikuvan toimittaminen - haitarit

Näin käytät henkilökorttia - haitarit

Liikenneturvallisuus ja valvonta - UKK haitari

Sisältöjulkaisija

null Ampuma-asekouluttajakoulutus Pohjanmaan poliisilaitoksella

Ampuma-asekouluttajakoulutus Pohjanmaan poliisilaitoksella

15.4.2021 18.03
Uutinen

Pohjanmaan poliisilaitos järjestää yhdistyslain 4 §:n mukaisten luvanvarais-ten yhdistysten (ampumaseura) ampuma-asekouluttajien koulutuksen perjantaina 7.5.2021 ja 21.5.2021, kello 08.30 - 15.00.

Pohjanmaan poliisilaitos järjestää yhdistyslain 4 §:n mukaisten luvanvarais-ten yhdistysten (ampumaseura) ampuma-asekouluttajien koulutuksen perjantaina 7.5.2021 ja 21.5.2021, kello 08.30 - 15.00. 
Koulutuspaikkoina toimivat Vaasan pääpoliisiasema (10), Seinäjoen poliisiasema (20), Kokkolan poliisiasema (15) ja Pietarsaaren poliisiasema (10). Paikkamäärät nykyisten kokoontumisrajoitusten vuoksi mainittu suluissa ja ne saattavat muuttua tilanteen mukaan. Koulutus on suomenkielinen.

Ampuma-asekouluttajakoulutuksen suorittanut voi hakea kouluttajahyväksynnän ja antaa tämän jälkeen aktiivisuustodistuksia ampuma-aselupaharkintaa varten. Todistus tarvitaan haettaessa lupaa pistoolilla, pienoispistoolilla, revolverilla, pienoisrevolverilla ja erityisen vaarallisilla aseilla tapahtuvaan urheilu- ja harjoitusammuntaan. Koulutus ei valmenna ampu-ma-aseilla tapahtuvaan toimintaan, vaan aktiivisuustodistusten antamiseen yhdistyksen jäsenille näiden hakiessa ampuma-aselupia poliisilaitokselta.

Ampuma-aselain 45 d §:n vaatimukset ampuma-asekouluttajalle on: vähin-tään 20-vuotias, hänellä on ampuma-aseen hallussapitolupa tai rinnakkais-lupa, on yhdistyslain 4 §:n mukaisen yhdistyksen jäsen tai sen palvelukses-sa ja suorittanut ampuma- asekouluttajakoulutuksen.

Ilmoittautuminen tapahtuu maksamalla osallistumismaksu, 31 euroa, jo-honkin Pohjanmaan poliisilaitoksen lupa-asioiden toimipisteeseen. Ilmoittau-tumisen yhteydessä on hyvä esittää joko yhdistyksen säännöt tai päätös, siitä että kyseessä on yhdistyslain 4 § mukainen yhdistys. Koulutus on tarkoitettu nimenomaan tätä varten ja tällä saattaa olla siten merkitystä osallis-tujien etusijajärjestykseen. Koulutus on myös tarkoitettu ensisijaisesti Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella toimiville yhdistyksille, mutta mikäli paikkoja jää täyttämättä, voi muidenkin alueiden yhdistyksen edustajat osallistua. 
Ilmoittautumisia otetaan vastaan 5.5.2021 ja 19.5.2021 saakka.

Osallistujan on oltava jonkin edellä mainitun yhdistyksen (seuran) virallisesti nimeämä edustaja ja kyseisen yhdistyksen nimi ja päätös henkilön nimeämisestä on esitettävä ilmoittautumisen yhteydessä.
Osallistujan on koulutustilaisuudessa todistettava henkilöllisyytensä ja esitettävä kuitti edellä mainitun maksun suorittamisesta.

Lisätietoja:

Ylikomisario Pasi Vuorenmaa 0295 415 781
Lupaesimies Katja Ojutkangas 0295 447 848
Lupaesimies Anu Paloheimo 0295 447 468

Etelä-Pohjanmaa Keski-Pohjanmaa Pohjanmaa Pohjanmaan poliisilaitos Poliisin lupapalvelut Uutinen
Pohjanmaan poliisilaitos
koulutus