Murupolku

Poliisi - Yhteystiedot - Poliisiasema ja poliisilaitos

Poliisin valtakunnallinen neuvontapalvelu

Poliisin neuvontapalvelu neuvoo kiireettömissä asioissa, jotka liittyvät lupa-asioihin, ajanvaraukseen sekä sähköiseen asiointiin.
Vastaamme myös automaattisen liikennevalvonnan sekä liikenne- rikosilmoitus- ja löytötavara-asioiden yleisiin kysymyksiin. Jos asiasi koskee jo tehtyä rikosilmoitusta tai vireillä olevaa passin tai luvan hakua, ole yhteydessä suoraan asiaa hoitavaan poliisilaitokseen. Annamme neuvoja suomeksi ja ruotsiksi. Aukioloajat ma-pe 8.00 - 16.15, la-su suljettu
Hiiri-passien-päällä.jpg

Yhteystiedot

Puhelinnumerot

 • Poliisin valtakunnallinen neuvontapalvelu
  0295 419 800
  ma–pe 8.00–16.15

Aukioloajat

Vaihde
0295 470 011

Hätätapauksessa soita aina 112.

Asioi ensisijaisesti verkossa. Varaa palveluaika ennalta, milloin mahdollista. Lue ohjeet ennen passin, henkilökortin tai muun luvan hakua tai rikosilmoituksen tekoa.

Jo vireillä oleviin asioihin vastaa poliisilaitos, joka asiaasi käsittelee. Tutkintapöytäkirjat ja rikosilmoituksen jäljennöksen voit tilata laitokselta tai asemalta.  

Kiireettömissä tapauksissa valtakunnallinen neuvontapalvelu neuvoo puhelimessa ja chatissa. 

Navigointivalikko

Poliisin neuvontapalvelu

Poliisin valtakunnallinen neuvonta ja ajanvaraus

Poliisin neuvontapalvelusta saat yleisneuvontaa kiireettömissä asioissa, jotka liittyvät passeihin, henkilökortteihin, poliisin muihin lupa-asioihin, ajanvaraukseen ja sähköiseen asiointiin.

Neuvontapuhelin 0295 419 800

Palvelemme
ma-pe 8.00-16.15, la-su suljettu

Autamme sinua myös automaattisen liikennevalvonnan asioissa sekä liikenne-, rikosilmoitus- ja löytötavara-asioissa. 

Hätätapauksessa soita aina 112.

Ennen yhteydenottoa

Ennen kuin otat yhteyttä palveluumme, tutustu huolellisesti Poliisi.fi -sivustoon. Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka löydät tämän sivun alaosasta. 

Annamme neuvoja suomeksi ja ruotsiksi.

Neuvontapalvelumme ei ole auki virallisina juhlapäivinä. 

Palveluaika ja tilastot

Palveluumme tulee päivittäin keskimäärin 1 200 yhteydenottoa. Keskimääräinen jonotusaika puhelun yhdistymiseen on noin 5 minuuttia. Huomioithan soittaessasi, että alkuviikon päivinä, erityisesti maanantaina, ja lounasaikaan on ruuhkaisinta. 

Puhelun hinta

Puhelu neuvontapalvelunumeroon maksaa

 • paikallisverkkomaksun (pvm), kun soitat kiinteästä verkosta
 • matkapuhelinmaksun (mpm), kun soitat matkapuhelimesta
 • ulkomaanpuhelumaksun, kun soitat ulkomailta.

Maksat puhelusta oman operaattorisi hinnaston mukaan (kyseessä on lisämaksuton palvelu). Myös jonottaminen maksaa.

Kysy lupa-asioista chatissa

Chat-kuvake näkyy virka-aikana niillä lupa-asioiden sivuilla, joissa chat on käytössä. Chatin avulla saat helposti yleisneuvontaa ja ohjeistusta seuraavista aiheista:

 • passin hakeminen
 • henkilökortin hakeminen
 • ampuma-aseluvat
 • yksityisen turvallisuusalan luvat
 • ajanvaraus ja sähköinen asiointi.

Chat palvelee arkisin klo 8.00 – 16.00 välisenä aikana. 

Pyrimme vastaamaan sinulle noin 30 sekunnin kuluessa chatin aloittamisesta. Näet chat-ikkunan vain silloin, kun asiantuntija on saatavilla. 

Huom! Tietoturvasyistä emme voi antaa vastauksia tai käsitellä henkilökohtaisen asian vireilläoloon tai luvan voimassaoloaikaan liittyviä asioita. 

Poliisin neuvontapalvelu UKK otsikko

Usein kysytyt kysymykset

Näin käytät passia - haitarit

Suomen passien ominaisuudet - haitarit

Passin peruuttaminen - haitarit

Näin haet passia - haitarit

Passikuvan toimittaminen - haitarit

Näin käytät henkilökorttia - haitarit

Liikenneturvallisuus ja valvonta - UKK haitari

Sisältöjulkaisija

null Vuoden 2021 kuntavaalipäivän siirtämisen vaikutukset vaalikeräyksiin

Vuoden 2021 kuntavaalipäivän siirtämisen vaikutukset vaalikeräyksiin

23.4.2021 9.57

Kuntavaalipäivän siirtäminen on aiheuttanut keskustelua siitä, millainen vaikutus asialla on jo järjestettyihin vaalirahankeräyksiin. Vaalipäivän siirtämisen johdosta vaalikeräyksen voi järjestää ajanjaksolla 18.10.2020 – 27.6.2021.

Vaalirahankeräys voidaan järjestää ilman rahankeräyslupaa niin sanottuna kampanja-aikana, joka alkaa kuusi kuukautta ennen yleistä vaalipäivää ja päättyy kaksi viikkoa vaalipäivän jälkeen. Alkuperäisen kuntavaalipäivän 18.4.2021 mukainen kampanja-aika on ollut 18.10.2020 – 02.05.2021. Laki vuoden 2021 kuntavaalien siirtämisestä tuli voimaan 29.3.2021 ja uusi kuntavaalipäivä on kesäkuun 13. päivä. 

Uudella ajankohdalla on vaikutusta siihen, millä tavoin rahankeräyslaissa tarkoitettu vaalikeräyksen kampanja-aika lasketaan. Vaalipäivän muuttamisen jälkeen uusi kampanja-aika on näin ollen 13.12.2020 –27.06.2021.

Sekä aiempi 18.10.2020 alkanut että nyt voimassa oleva, vuoden 2021 kuntavaalien ajankohtaa siirtäneen lain mukainen, 13.12.2020 alkanut kampanja-aika on perustunut tai perustuu voimassa olevaan lakiin. Vaalipäivän siirtäminen vuoden 2021 kuntavaaleja koskevalla lailla ei johda Poliisihallituksen näkemyksen mukaan tilanteeseen, jossa aiemman vaalipäivän mukaisesti järjestetty vaalikeräys muuttuisi taannehtivasti lainvastaiseksi tai rangaistavaksi. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa vaalikeräyksen voi järjestää ajanjaksolla 18.10.2020 – 27.06.2021.

Vaalikeräyksen järjestäjällä on tilitysvelvollisuus. Vaalikeräystilitys tulee toimittaa Poliisihallitukselle viimeistään kaksi kuukautta keräyksen päättymisestä vaalikeräysten valvontaa ja vaalikeräystietojen julkaisemista varten. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tilitys tulee toimittaa viimeistään kaksi kuukautta kampanja-ajan päättymisen jälkeen, vaikka keräyksen olisi päättänyt jo aiemmin kampanja-aikana. Vaalikeräystilitys tulee antaa koko keräysajalta eikä tilityksiä tarvitse tehdä useampaa kuin yksi. Tilityksessä tulee ilmoittaa kaikki ne keräystuotot, jotka on kerätty ajanjaksolla 18.10.2020 – 27.06.2021.

Lisätietoja vaalikeräysten järjestämisestä sekä vaalikeräystilityksen tekemisestä löydät Poliisihallituksen sivuilta https://poliisi.fi/vaalikeraykset.

Poliisihallitus Poliisin lupapalvelut Uutinen
kuntavaalit
rahankeräys
vaalikampanjat