Polisen övervakar att det nya året börjar tryggt

29.12.2020 10.22
Nyhet

Polisinrättningen i Helsingfors övervakar den allmänna ordningen och säkerheten i centrum av Helsingfors under natten mellan nyårsaftonen och nyårsdagen. På grund av coronaläget ordnar Helsingfors stad i år ingen traditionell nyårsmottagning med fyrverkeri.

Polisinrättningen i Helsingfors övervakar den allmänna ordningen och säkerheten i centrum av Helsingfors under natten mellan nyårsaftonen och nyårsdagen, 31.12.2020–1.1.2021. På grund av coronaläget ordnar Helsingfors stad i år ingen traditionell nyårsmottagning med fyrverkeri.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har förbjudit alla publikevenemang med över 10 personer och allmänna sammankomster både inomhus och utomhus i Helsingforsområdet. Helsingfors stad uppmuntrar till att fira in det nya året på distans med program hemma.

– Vi önskar att människorna nu i undantagsförhållanden ska följa direktiven och rekommendationerna. Polisen rör sig i staden under kvällen och natten och övervakar liksom tidigare år särskilt rusmedelsanvändning bland unga och ingriper aktivt i det, säger kommissarie Jarmo Heinonen vid polisinrättningen i Helsingfors.

Polisen påminner om att alkohol får innehas och användas enbart av personer över 18 år. Föräldrarna har ansvaret för att barn och unga firar tryggt.

Egna raketer får avfyras bara i begränsade områden av Helsingfors

Räddningsverket i Helsingfors har begränsat användningen av fyrverkerier i Helsingfors stads område. Fyrverkerier är tillåtna på nyårsaftonen kl. 18.00–02.00.

Det är förbjudet att avfyra fyrverkerier till exempel på gatuområdena i stadskärnan i Helsingfors och i flera parker i centrum, såsom i Gamla kyrkoparken, Brunnsparken, Sinebrychoffparken och Kajsaniemiparken och i år även i Magasinsparken.

Utöver Senatstorget och Tölötorget är det i år även förbjudet att avfyra fyrverkerier på Medborgartorget.

Utanför Helsingfors centrum får fyrverkerier inte avfyras nära köpcenter, på stationsområden och på torg.

– Människornas säkerhet är viktigast, så vi fäster uppmärksamhet vid fyrverkerier och ingriper om fyrverkerier avfyras på platser där det är förbjudet. Man får inte orsaka fara för andra människor eller annans egendom, och inte avfyra raketer mot byggnader, påminner Heinonen.

Fyrverkerier får innehas och användas enbart av personer över 18 år, och de får inte överlåtas till personer under 18 år. Dessutom är det numera obligatoriskt med skyddsglasögon när fyverkerier avfyras.

Polisinrättningen i Helsingfors önskar alla ett tryggt år 2021!

Helsingfors Nyheter Nyland Poliisin ennaltaestävä toiminta Polisinrättningen i Helsingfors Övervakning och larmverksamhet
Polisinrättningen i Helsingfors
allmän ordning
förebyggande
ordning
polisen
polisinrättningar