Poliisin muistilista talviautoilijalle
Polisens minneslista för vinterbilister

15.1.2021 14.54
Nyhet

Det behövs tålamod i vintertrafiken. Kommissarie Ilkka Kantolas minneslista för vinterbilister hjälper mitt i snön och kölden.

*  Sätt väckarklockan att ringa lite tidigare på morgonen så att du hinner skrapa vindrutan ren och så att du får lite mera spelrum på väg till arbetet. 
*  Om bilrutorna är isiga, starta först bilen, ställ varmluftsblåsaren att blåsa mot vindrutan. Putsa vindrutan och åtminstone sidofönstren fram. Putsa vid behov också blinkarna och lycktorna.
*  Ta bort snön från motorhuven och biltaket, eftersom den kan falla ner på vindrutan då man kör eller bromsar. Det är viktigt att komma ihåg, i synnerhet när det gäller stora fordon, att bilisten ansvarar för all snö och is som orsakar skador på andra fordon.  
*  Skaka av snön från kläder och skor, för när snön smälter bildar den ånga, som i sin tur kan frysa till is på insidan av vindrutan.
*  Kom ihåg, att vid vinterföre är bromssträckorna betydligt längre än på sommaren, och att man bör se upp för andra bilister vars rutor är dåligt rengjorda.
*  Fastän man hemma på gården skulle se måttligt genom bristfälligt putsade bilfönster, kan solsken och den motkommande trafikens belysning försämra sikten.
*  Vintertid är det bra att ha i bilen startkablar, bokseringslina, tillräckligt med köldtåligt tvättvätska i vindrutetorkarens vätskebehållare och eventuellt en liten kanister ännu i reserv för påfyllning. En snöborste och fönsterskrapa är också nödvändiga. Fastän du själv inte skulle behöva dem kan någon medmänniska behöva hjälp.
* Klä dig varmt eller ta varma kläder med dig. Bilen svalar snabbt när motorn 
*  Klä dig varmt eller ta med varma kläder. Vid köld kallnar bilen fort om motorn stannar. 
*  Se till att det finns en varningstriangel och reflexväst i bilen som säkerhetsåtgärd om en olycka sker eller om resan avbryts.
 

Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Trafik
Polisinrättningen i Västra Nyland
trafik