Länkstig

Corona och polisen - hero

Corona och polisen

Polisen upprätthåller också allmän ordning och säkerhet i förhållande till korona.

Undvik att besöka polisens serviceställen om ditt ärende inte är brådskande. Du kan till exempel ansöka om pass och id-kort på nätet och göra en elektronisk brottsanmälan i de flesta fall. 

 Grafisk bild av ett coronavirus.

Navigeringsmeny

Corona och polisen - sisältö

Begränsningar av rörelse och allmän ordning

Polisen har rätt att isolera, stänga eller tömma en offentlig plats eller ett område eller förbjuda eller begränsa trafiken där om det är nödvändigt för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet. En polisman kan för att stärka isolering ge nödvändiga order och förbud som gäller alla.

Att underlåta att lyda en befallning av en polis är kriminaliserad tredska mot polis. Polisen kan gripa personen för olydnad om hen skulle orsaka en betydande störning eller omedelbar fara för allmän ordning och säkerhet. Den gripna personen kan hållas kvar så länge det finns skäl att tro att hen kan orsaka störningar eller fara, dock maximalt i 24 timmar.

Polisens uppgifter baseras alltid på lagar och förordningar.

Innehållspublicerare

null Förplägnadsrörelserna har fortsatt att följa bestämmelserna väl

Förplägnadsrörelserna har fortsatt att följa bestämmelserna väl

Utgivningsdatum 23.3.2021 13.01
Nyhet

Utövarna av förplägnadsverksamhet har fortsatt att följa väl de coronarelaterade bestämmelserna som trädde i kraft måndagen den 8 mars 2021.

Enligt polisinspektör Konsta Arvelin vid Polisstyrelsen genomförde polisen under den andra övervakningsveckan över 3 300 inspektioner av förplägnadsrörelser. Fortsättningsvis fanns det mycket litet att anmärka på. 

- Under övervakningsveckan blev polisen tvungen att utfärda ett förvaltningsbeslut, därtill överväger polisen att eventuellt utfärda ett förvaltningsbeslut till en annan förplägnadsrörelse, säger han.

Enligt Arvelin är det fortfarande oklart för en del företagare om det är fråga om en personalrestaurang eller inte. Dessutom har det på några så kallade snabbmatsställen suttit enstaka kunder vid bord och ätit. Personalen har haft den missuppfattningen att sex personer får köa och äta sin mat på platsen. 

Förseelserna skedde fortsättningsvis främst på takeaway-restauranger, där kunderna hade stannat kvar för att äta på försäljningsstället eller i dess omedelbara närhet eller på en täckt terrass, säger Arvelin. 

Polisernas åtgärder bestod främst av anmärkningar som uppmanade överlopps personer att lämna platsen och av en muntlig anmärkning till den ansvariga för verksamheten. 

Nyheter Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet Övervakning och larmverksamhet

Kom ihåg dessa

Var och en av oss kan göra skillnad

Skydda dig mot infektion så att du kan skydda andra. Hälsovården utfärdar riktlinjer baserade på forskad information. Den regionala regeringen beslutar om regionala rekommendationer och begränsningar för att stoppa korona.

Corona - länkar