Länkstig

Corona och polisen - hero

Corona och polisen

Polisen upprätthåller också allmän ordning och säkerhet i förhållande till korona.

Undvik att besöka polisens serviceställen om ditt ärende inte är brådskande. Du kan till exempel ansöka om pass och id-kort på nätet och göra en elektronisk brottsanmälan i de flesta fall. 

 Grafisk bild av ett coronavirus.

Navigeringsmeny

Corona och polisen - sisältö

Begränsningar av rörelse och allmän ordning

Polisen har rätt att isolera, stänga eller tömma en offentlig plats eller ett område eller förbjuda eller begränsa trafiken där om det är nödvändigt för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet. En polisman kan för att stärka isolering ge nödvändiga order och förbud som gäller alla.

Att underlåta att lyda en befallning av en polis är kriminaliserad tredska mot polis. Polisen kan gripa personen för olydnad om hen skulle orsaka en betydande störning eller omedelbar fara för allmän ordning och säkerhet. Den gripna personen kan hållas kvar så länge det finns skäl att tro att hen kan orsaka störningar eller fara, dock maximalt i 24 timmar.

Polisens uppgifter baseras alltid på lagar och förordningar.

Innehållspublicerare

null Coronaåret var utmanande för övervakningen av grå ekonomi

Coronaåret var utmanande för övervakningen av grå ekonomi

Utgivningsdatum 20.4.2021 8.45
Nyhet

Myndigheterna har tagit i drift nya övervakningsmetoder. Den ekonomiska brottslighet som kom till polisens kännedom ökade från det föregående året, Skatteförvaltningen påförde i sin tur skatter till ett belopp på över 80 miljoner euro utifrån granskningarna inom grå ekonomi. Uppgifterna framgår av statistiken över bekämpningen av grå ekonomi år 2020, som publiceras idag.

På grund av coronasituationen var fjolåret utmanande för de myndigheter som bekämpar grå ekonomi. Trots utmaningarna kunde myndigheterna reagera på den nya situationen och ta fram nya sätt för att bekämpa grå ekonomi. Till exempel infördes granskningar på distans. På grund av sjukdomssituationen ökade vikten för informationsutbytet mellan myndigheterna och informationsanalysen, vilka sedan tidigare fanns i utbudet av metoder.  Informationsutbytet användes effektivt till exempel i övervakningen av de coronastöd som beviljades till företagen och beställaransvarslagen.

Den ekonomiska brottslighet som kom till polisens kännedom ökade med 15 procent från fjolåret

Förra året registrerade polisen sammanlagt 2 251 brottsärenden med anknytning till ekonomisk brottslighet. Antalet öppna ärenden relaterade till ekonomisk brottslighet har nu ökat under de två senaste åren. Under fjolåret ökade bland annat de grova skattebedrägerierna, mutbrotten, människohandelsbrotten och bedrägerierna. Under pandemin har inte nya former av ekonomisk brottslighet kommit fram.

Vid utredningen av ekonomiska brott har utredningsprocesserna för försnabbat förfarande använts, vilket har medverkat till att fler ekonomiska brott än tidigare har kunnat utredas och avslutas. 
 

Brott och utredning Nyheter Polisstyrelsen

Kom ihåg dessa

Var och en av oss kan göra skillnad

Skydda dig mot infektion så att du kan skydda andra. Hälsovården utfärdar riktlinjer baserade på forskad information. Den regionala regeringen beslutar om regionala rekommendationer och begränsningar för att stoppa korona.

Corona - länkar