Länkstig

Corona och polisen - hero

Corona och polisen

Polisen upprätthåller också allmän ordning och säkerhet i förhållande till korona.

Undvik att besöka polisens serviceställen om ditt ärende inte är brådskande. Du kan till exempel ansöka om pass och id-kort på nätet och göra en elektronisk brottsanmälan i de flesta fall. 

 Grafisk bild av ett coronavirus.

Navigeringsmeny

Corona och polisen - sisältö

Begränsningar av rörelse och allmän ordning

Polisen har rätt att isolera, stänga eller tömma en offentlig plats eller ett område eller förbjuda eller begränsa trafiken där om det är nödvändigt för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet. En polisman kan för att stärka isolering ge nödvändiga order och förbud som gäller alla.

Att underlåta att lyda en befallning av en polis är kriminaliserad tredska mot polis. Polisen kan gripa personen för olydnad om hen skulle orsaka en betydande störning eller omedelbar fara för allmän ordning och säkerhet. Den gripna personen kan hållas kvar så länge det finns skäl att tro att hen kan orsaka störningar eller fara, dock maximalt i 24 timmar.

Polisens uppgifter baseras alltid på lagar och förordningar.

Innehållspublicerare

null Polisen avlastar tillståndsrusning på lördagar i maj och juni

Polisen avlastar tillståndsrusning på lördagar i maj och juni

Utgivningsdatum 20.5.2021 14.10
Nyhet

Vissa polisinrättningar erbjuder tillståndsbetjäning med tidsbeställning på försommaren även på lördagar, till exempel den 29 maj och den 12 juni.

Kolla gärna situationen för lediga servicetider på polisens tidsbokningstjänst. (https://asiointi.poliisi.fi/ajanvaraus-fe). Det lönar sig också att följa med den aktuella informationen av polisinrättningen i ditt eget område.

- De resehandlingar som inte förnyades förra året och den positiva utvecklingen av koronasituationen har tillfälligt orsakat trängsel i tidsbokningen och i kundbetjäningen av pass och identitetskort i vissa områden. Det är därför polisen utvidgar sin service och erbjuder några lördagar på försommaren en möjlighet att uträtta sina tillståndsärenden, ifall ett besök behövs, säger Hanna Piipponen, chefen för tillståndsförvaltningen vid Polisstyrelsen. 

Det är lönar sig att påbörja sina tillståndsärenden på polisens e-tjänstplattform (https://asiointi.poliisi.fi), om möjligt. Vissa tillståndsärenden kan hanteras utan besök på polisstationen.

Genom att påbörja sina ansökningsärenden på nätet kan du påskynda även det eventuella besöket på polisstationen. Om du inte genast hittar en lämplig tid, kan du senare gå tillbaka för att se om det finns lediga tider i kalendern. Bokningstider läggs till med kort varsel enligt personalresurser. 

Kom ihåg dessa

Var och en av oss kan göra skillnad

Skydda dig mot infektion så att du kan skydda andra. Hälsovården utfärdar riktlinjer baserade på forskad information. Den regionala regeringen beslutar om regionala rekommendationer och begränsningar för att stoppa korona.

Corona - länkar