Länkstig

Poliisi - Yhteystiedot - Poliisiasema ja poliisilaitos

Polisinrättningen i Östra Finland

Vi är verksamma i landskapen Södra Savolax, Norra karelen och Norra Savolax. Området sträcker sig från Mäntyharju i syd till Vieremä i norr och till Ilomantsi i öst. Vi betjänar cirka 557 000 invånare. För tjänster och öppettider, se informationen om polisstationerna.
Östra-Finland-karta.jpg

Ring alltid 112 i en nödsituation.

Sköt dina ärenden i första hand på nätet. Boka en servicetid där i förväg, när det är möjligt. Läs anvisningarna först innan du ansöker om pass, id-kort eller annat tillstånd eller lämnar in en brottsanmälan.

Polisinrättningen som behandlar ditt ärende svarar på frågor om pågående ärenden. Till exempel beställningar av utredningsprotokoll och kopior av brottsanmälningar ska göras direkt till inrättningen eller stationen. Se kontaktuppgifterna för den aktuella inrättningen eller stationen.

För samtal till 0295-numret betalar du

 • lokalnätsavgift (lna), när du ringer från ett fast telefonnät
 • mobilsamtalsavgift (msa), när du ringer från en mobiltelefon
 • avgift för utlandssamtal, när du ringer från utlandet.

Du betalar för samtalet i enlighet med din operatörs prislista. Du betalar även för kötiden.

Postadress

PB 217, 70101 KUOPIO

E-faktureringsadress

 • E-faktureringsadress/EDI-kod
  003722886666851
 • Förmedlarkod (OpusCapita)
  E204503
 • FO-nummer
  2288666-6
 • Momsregistreringsnummer
  FI22886666

Polisen accepterar endast e-fakturor som uppfyller europeiska standarder.

Telefonnummer

 • Faxnummer
  0172 649 566
 • Polisens riksomfattande rådgivningstjänst
  0295 419 800
 • Tipstelefon
  0295 415 232
 • Växel
  0295 450 311

E-postadresser

Innehållspublicerare

null Polisen varnar för coronabedragare - framförallt äldre utsätts för bedrägerier

Polisen varnar för coronabedragare - framförallt äldre utsätts för bedrägerier

1.4.2020 13.50
Nyhet

Också bedragare har lockats fram av coronaepidemin. Till polisens kännedom har det kommit olika fall där man, framförallt i Nyland, utnyttjat människors rädsla som beror på coronaviruset. Främst äldre personer har blivit utsatta för bedrägerier.

I de brott som kommit till polisens kännedom har man bl.a. uppgett att man gör ”coronagranskningar”, erbjudit matservice eller uppgett sig vara hälsomyndigheter. I Nyland har polisen vetskap om åtminstone tre fall där man tagit sig in i offrens hem för att installera coronafilter. I samband med de påhittade installationerna har man stulit kontanter, guldklockor samt guldsmycken.

- Vi uppmanar nu medborgarna att vara vaksamma och förhålla sig med sunt misstroende ifall det dyker upp någon bakom dörren, som erbjuder hjälp eller expertis i samband med coronaärenden. Polisen vill betona, att polisen inte erbjuder några som helst tjänster som har med coronagranskningar att göra och polisen utför heller inga sådana granskningar från dörr till dörr, berättar kriminalkommissarie Simo Kauppinen från polisen i Östra Nyland.

Polisen ber att man också fäster särskild uppmärksamhet vid bedrägerier som sker på internet. Den senaste tiden har det t.ex. funnits olika produkter till salu, produkter som i verkligheten inte finns. Dessutom har det förfarits bedrägligt gällande leveranser. Allt detta då man utnyttjar situationen och behoven som uppstår p.g.a. coronavirusepidemin. Kriminalöverkommissarie Kari Siivo från polisinrättningen i Västra Nyland påminner därför om att förutom de här tidigare nämnda sakerna så kan det också förekomma olika tjänster och produkter som sätts till försäljning i näthandeln. Det lönar sig alltså att säkerställa sig om produktens kvalitet och ursprung på förhand.

- Dessutom försöker man sprida olika skadeprogram via internetsidor som startats p.g.a. coronasituationen. Nu är det väldigt viktigt att man säkerställer att informationen kommer från myndighet eller en erkänd medias sidor. Man skall alltså inte bli vilseledd och klicka in sig på fel sidor, varnar Mikko Rauhamaa som är chef för Centralen mot cyberbrottslighet vid Centralkriminalpolisen.

Polisen har också vetskap om händelser där man uppgett sig för att vara hälsomyndigheter. Det cirkulerar också suspekt e-post. Man skall inte öppna sådan och inte heller klicka på olika länkar som bifogats. En bra minnesregel är att det som låter för bra för att vara sant, också i allmänhet är det.

Polisen vill påminna om att det nu är viktigt att ringa sina äldre anhöriga och diskutera de här sakerna med dem samt varna för eventuella coronabedragare. Ifall man blir utsatt för försök till bedrägeri så lönar det sig att anmäla detta till polisen, trots att gärningen kanske känns obetydlig.

Polisen-varnar-coronabedragare pdf, 2,1 MB

Nyheter Polisinrättningen i Östra Finland Press meddelande importerat från gamla sidor