6 Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
Työ- ja korkeakouluyhteisössämme ei suvaita syrjintää tai häirintää millään perusteella. Olemme inhimillisiä ja vastaamme jokainen omalta osaltamme siitä, ettemme itse toimi tai yllytä muita toimimaan syrjivästi tai halventavasti. Kohtelemme jokaista henkilöä, niin asiakkaita kuin kollegoitamme, samanarvoisesti riippumatta heidän henkilökohtaisista ominaisuuksistaan tai taustastaan. Emme suhtaudu kehenkään alentavasti, halveksivasti tai ennakkoluuloisesti. Kannustamme kaikkiin väestöryhmiin kuuluvia henkilöitä hakeutumaan töihin poliisihallintoon ja tuemme kaikkia tasavertaisesti urakehityksessä.
Keväällä 2021 Poliisihallitus vahvisti valtakunnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman vuosille 2021-2023. Suunnitelma käsittelee tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioita koko poliisin osalta ja määrittelee ne kokonaisuudet, joita poliisihallinnossa erityisesti kehitetään. Suunnitelma sisältää sekä henkilöstöpoliittiset että toiminnalliset tavoitteet (kuvio 14).
Poliisihallinnossa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistetään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien, tulosohjauksen ja koulutuksen keinoin. Poliisiyksiköt laativat omat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmansa, joissa esitetään yksikkökohtaiset tavoitteet ja toimenpiteet sekä huomioidaan valtakunnalliset tavoitteet. Vuonna 2023 yhtenä poliisiyksiköiden tulostavoitteena oli huolehtia tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toimenpiteiden konkreettisuudesta sekä seurata ja arvioida suunnitelman toimenpiteiden toteutumista ja vaikuttavuutta. Poliisin valtakunnallista tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa päivitettiin ja uusi suunnitelma vahvistetaan vuonna 2024. Lisäksi päivitettyyn poliisin henkilöstösuunnitelmaan yhdeksi pääperiaatteeksi nostettiin eettinen, tasa-arvoinen ja yhdenvertainen työyhteisö.
Poliisin henkilöstölle tarjottiin vuonna 2023 valtakunnallisesti erilaisia tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä koulutuksia, kuten verkkokursseja (Epäasiallisen työkäyttäytymisen, häirinnän ja työsyrjinnän hallinta-, Ulkomaalaisasiat- sekä Yhdenvertaisuus ja asiakkaan kohtaaminen -kurssit), sekä lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen liittyvä koulutus.
Poliisissa edistetään monimuotoista rekrytointia valtakunnallisten ja alueellisten toimenpiteiden avulla. Poliisikoulutukseen hakeutumisen osalta monimuotoista rekrytointia edistetään Poliisiammattikorkeakoulun vetämänä, yhteistyössä valtakunnallisen opiskelijarekrytointiverkoston, poliisiyksiköiden ja eri vähemmistöryhmien kanssa. Poliisihallitus aloitti monimuotoisen rekrytoinnin toimeenpanosuunnitelman laatimisen, mutta työ siirtyy vuodelle 2024. Poliisin henkilöstön etnisestä taustasta ei ole saatavissa tilastotietoa, josta voisi tarkemmin seurata henkilöstön monimuotoisuuden kehittymistä.