Poliisiylijohtajan puhe poliisin valajuhlassa 1.11.2024

Poliisiylijohtajan puhe poliisin valajuhlassa 1.11.2024

Poliisiylijohtaja Ilkka Koskimäki
Poliisiammattikorkeakoulu

Arvoisa sisäministeri, rehtori, valanantajat, hyvä juhlayleisö

Tänä syksynä meitä suomalaisia on puhuttanut niin kriittiseen infraan tehdyt vahingonteot, katu- ja jengirikollisuus kuin eduskuntatalon töhriminen ja lähi- ja parisuhdeväkivalta. Henkirikosten määrä on kasvanut, ja poliisin tietoon on tullut yhä enemmän alaikäisten tekemiä väkivaltarikoksia. Myös viharikosten määrä jatkaa kasvuaan. 

Samaan aikaan poliisissa on tehostettu operatiivista tilanne- ja häiriökuvaa ja harjoiteltu kansallista kyperpuolustusta muiden viranomaisten kanssa. Ampuma-aseisiin liittyvää tilannekuvaa ja väkivaltarikoksia on analysoitu. Suomen poliisi osallistuu jatkuvasti aktiivisena kumppanina sekä pohjoismaiseen, eurooppalaiseen että maailmanlaajuiseen rikostorjuntayhteistyöhön. Parhaillaan käynnissä on myös hallitusohjelman mukainen sisäisen turvallisuuden selonteon valmistelutyö. 

Poliittiset päättäjät ovat ymmärtäneet toimintaympäristön voimakkaan muutoksen vaikutukset maamme sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen. Suomi liittyi sotilasliittoon ja poliisin voimavaroja päätettiin lisätä. Meneillään on myös tärkeitä lainsäädäntöuudistuksia tukemaan viranomaisten toimintaa.

Nato-jäsenyys luo turvaa ja ulkoisen pelotteen, mutta samalla hybriditoimien uhka kasvaa. Näitä uhkia hallitaan ensisijaisesti sisäisen turvallisuuden toimivaltuuksin. Teot ilmenevät ensivaiheessa pääosin rikoksina ja vakavina yleisen järjestyksen ja turvallisuuden häiriötiloina. 

Epävarmuuden kasvaessa on tärkeää, että poliisi tuo yhteiskuntaan omalla toiminnallaan vakautta ja jatkaa päivittäistä työtään ammattitaitoisesti ja sovinnollisuutta edistäen. Meidän tehtävänä on palvella ja tarjota perusturvallisuutta kaikille. 

Hyvä yleisö

Meille asetettu tavoite lisätä operatiivisissa tehtävissä toimivia henkilöitä, lähinnä poliiseja, mutta myös siviilitaustaisia osaajia, on hyvässä vauhdissa. Tämä tarkoittaa kehyskauden aikana 500 henkilötyövuoden verran lisää osaajia ja arjen turvaajia poliisiin erilaisiin töihin. Lisäys tehdään vaiheittain ja painottuu eri vuosina eri tavoin. Samalla on tärkeää huomata, että suorituskykymme on kokonaisuus. Tässä tarvitaan poliisin saamia lisämäärärahoja, mm. nuoriso- ja jengirikollisuuden torjuntaan, koulupoliisityöhön sekä harmaan talouden torjuntaan. Tämä luo luottamusta tulevaisuuteen, jotta pystymme selviytymään poliisille osoitetuista tehtävistä osana Suomen kokonaisturvallisuutta. 

Poliisin rahoitukseen tulevina vuosina liittyy silti isoja haasteita, kuten muillakin valtion toimijoilla. Itse pidän poliisille asetettuja säästötavoitteita varsin kohtuullisina, vaikka kustannusnousupaineet tuleville vuosille ovat suuria. 

Parhaillaan pohdinnassa poliisin tuottavuusohjelmassa on, mitä teemme, jotta saamme budjetin tasapainotettua ja kuinka samalla viemme poliisin työtä eteenpäin itsenäisesti, emmekä muiden pakottamina tai sanelemina. Mitkä ovat poliisityön kannalta olennaisia tehtäviä, jotta keskitymme ns. oikeisiin asioihin? Kuinka turvaamme palvelumme alueellisesti, asiallisesti ja ajallisesti? Kuinka hillitsemme ICT- tai toimitilakustannuksiamme? Voimmeko hyödyntää teknologiaa helpottaaksemme työtämme?

Poliisin tuottavuusohjelma keskittyy erityisesti pitkän aikavälin tehostumista tuoviin toimiin ja kytkee nyt tehtävän valmistelun osaksi normaalia toiminnan ja talouden suunnittelua. Vaikka valmistelu esittää arviot tuottavuutta lisäävien toimenpiteiden konkreettisista euromääräisistä hyödyistä, on tuottavuusohjelman näkökulmana talouden lisäksi toiminnan laatu ja vaikuttavuus. Lyhyesti tiivistettynä on siis kyse poliisityön kehittämisestä. 

Rakenteellisen kehittämisen ja kustannusten hillinnän selvitysten valmistuttua on päätösten aika. Nämä tehtävät valinnat tulevat perustumaan kerättyyn tietoon ja tarkkaan vaikutusten analysointiin. 

Vaikka maailma ympärillä myllertää ja turvallisuuden kokemista koetellaan, olen täysin vakuuttunut siitä, että yhdessä löydämme ratkaisut poliisin tulevaisuuteen, velvoitteisiin ja rahoituksen riittävyyteen. Näin tehden pysymme kehityksessä mukana ja toimimme kustannustehokkaasti palvelukykymme säilyttäen.

Samalla kun kehitämme toimintaamme kaiken arkisen työn ohella, meidän tulee huolehtia omasta ja työkaverin hyvinvoinnista ja osaamisesta. Vaikka työmme on vaativaa, raskasta ja etulinjassa vaarallistakin, muistetaan ylpeästi myös työmme merkitys ja pidetään kiinni työnilosta. 

Hyvät kuulijat

Tänään haluan korostaa, että poliisin yhteiskunnallisesti merkittävän työn onnistumisen kannalta on tärkeää, että toimintamme perustuu lainsäädännön sekä muiden normien lisäksi vankkaan arvoperustaan. Luottamus on poliisitoiminnan edellytys ja se ansaitaan jokaisessa tilanteessa ja asiakkaan kohtaamisessa - toimien poliisin arvojen mukaisesti. 

Edeltäjäni aloittamana poliisin arvoista on käyty keskustelua eri yhteyksissä kuluneen kesän ja syksyn aikana. Näissä keskusteluissa on mukana ollut sekä omaa henkilöstöä, kansalaisia ja keskeisiä sidosryhmiä pohtimassa, ovatko poliisin nykyiset arvot muuttuneet tai täydentyneet ajan kuluessa. Ohjaavatko ne työtämme? Kokeeko henkilöstö ne omikseen? Miten arvot näkyvät johtamisessa? Mikä vaikutus toimintaympäristön muutoksilla on ollut ja on arvoihimme? 

Tässä kuussa teemme valintoja, millaiset arvot poliisin työtä ohjaavat jatkossa. Siitä alkaa arvojen jalkautus arkeen. Arvot eivät lausuttuina merkitse vielä mitään, vaan niitä tulkitaan tekojemme kautta. Arvot heijastelevat, miten suhtaudumme asioihin ja ihmisiin, miten toimimme eri tilanteissa ja miltä organisaatio näyttää ulospäin. 

Poliisin on osaltaan pidettävä huolta siitä, että nämä arvot toteutuvat päivittäisessä työssämme. Meidän on jo lainkin mukaan toimittava asiallisesti ja puolueettomasti sekä yhdenvertaista kohtelua ja sovinnollisuutta edistäen. Sanotaan, että organisaation todelliset arvot määrittävät sen, mitä tapahtuu, kun kukaan ei ole näkemässä. Kun on mahdollisuus valita oikean ja väärän välillä. Poliisissa työskentelevän arvokompanssin tulee osoittaa aina kestävään suuntaan.

Hyvät valanantajat

Poliisin oma, erityinen menestystekijä on ollut kansainvälisestikin arvostettu suomalainen poliisikoulutus. Poliisiammattikorkeakoulu ja sen edeltäjät ovat rakentaneet perustaa pitkäjänteisesti yli sadan vuoden ajan ja koulutus on kehittynyt valtavin harppauksin. Tänä päivänä poliisin perustutkinto on kolmivuotinen korkeakoulututkinto. Se on edellytys vaativassa poliisityössä pärjäämiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Tämä päivän poliisityö edellyttää tekijältään moniosaamista. Tilanteet ovat vaikeutuneet, teknologia on ottanut harppauksia, ihmisten käytös on monimutkaistunut, erilaisia virikkeitä ja ärsykkeitä on runsaasti enemmän, sosiaalinen media luo virtuaalitodellisuuksia, juridiikka on monimutkaistunut ja ihmisten vaatimisen taso noussut. 

Haasteista huolimatta olen vakuuttunut, että saamanne koulutuksen myötä teillä on erinomaiset valmiudet menestyä työssänne. Olette valinneet ammatin ja uran, jossa olette kukin omassa tehtävässänne tunnuslauseemme arvoisia: Kaikkien turvaajia, kaikkina aikoina. Suomalainen yhteiskunta luottaa teihin ja arvostaa tekemäänne työtä. 

Toivon, ja asiallisesti edellytän, että te kaikki ymmärrätte valassanne antamanne lupauksen siitä, että pyritte parhaan kykynne ja taitonne mukaan käyttäytymään aina ja kaikissa tilanteissa poliisin arvolle sopivalla tavalla. 

Tehkää työnne jämäkän oikeudenmukaisesti, mutta inhimillisesti ja erilaiset ihmiset heidän taustansakin huomioon ottaen.  Luottakaa koulutuksessanne saamiinne oppeihin, mutta pitäkää itsenne ajan tasalla jatkuvan uuden oppimisen kautta. 

Pitäkää lisäksi erityistä huolta läheisistänne. Heidän tukensa teille on korvaamatonta läpi koko työuran ja tätä tukea pitää osata arvostaa!

Toivotan teille onnea ja menestystä vaativassa tehtävässänne.