Murupolku
Navigointivalikko
Tietoa matkailijalle alku
Tietoa Suomeen saapuville matkailijoille
Tältä sivulta löydät Suomeen matkustamista suunnitteleville suunnattua tietoa muun muassa poliisin kanssa asioimisesta, tarvittavista matkustusasiakirjoista ja Suomessa oleskelusta.
Suomessa poliisiin voi luottaa ja suomalainen poliisi on lahjomaton viranomainen. Tuoreimman tutkimuksen mukaan noin 90% suomalaisista pitää poliisia luotettavana.
Poliisimme ovat varsin kielitaitoisia. Voit asioida poliisin kanssa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Tarvittaessa poliisi käyttää apuna tulkkia.
Saapuminen ja oleskelu
Suomeen saapumista varten tarvittavat asiakirjat määrittyvät sen mukaan, minkä maan kansalainen olet.
Kun tulet pohjoismaista
Pohjoismaiden kansalaiset (Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti) saavat saapua ja oleskella toisen pohjoismaan alueella ilman merkittäviä edellytyksiä, kunhan he pystyvät tarvittaessa osoittamaan henkilöllisyytensä ja kansalaisuutensa luotettavalla tavalla.
Huom! Korona-aikana liikkumisessa maiden välillä voi olla rajoituksia, joten selvitä maakohtaiset rajoitukset ennen matkaan lähtöä.
Euroopan unionin kansalaiset
EU-kansalaiset sekä Sveitsin ja Liechtensteinin kansalaiset tarvitsevat maahan saapuakseen ja alle kolme (3) kuukautta kestävään oleskeluun ainoastaan voimassaolevan matkustusasiakirjan eli passin tai henkilökortin.
Pidempiaikainen oleskelu edellyttää oleskelun rekisteröintiä Maahanmuuttovirastossa.
Huom! Korona-aikana liikkumisessa maiden välillä voi olla rajoituksia, joten selvitä maakohtaiset rajoitukset ennen matkaan lähtöä.
Kolmannen maan kansalaiset
Kolmannen maan, eli muiden kuin yllämainittujen maiden kansalaisten maahantulo edellyttää aina voimassa olevaa passia. Lyhytaikaista oleskelua varten tarvitset lisäksi viisumin, jollet ole viisumivapaan maan kansalainen. Pidempiaikaista oleskelua eli yli 90 vuorokautta kestävää oleskelua varten tarvitset oleskeluluvan.
Tarkempia tietoja Suomeen tarvittavista matkustusasiakirjoista löydät ulkoministeriön sivuilta.
Huom! Korona-aikana liikkumisessa maiden välillä voi olla rajoituksia, joten selvitä maakohtaiset rajoitukset ennen matkaan lähtöä.
Viisumin hakeminen
Mikäli tarvitset viisumin, voit hakea sitä lähtömaasi lähimmästä Suomen edustustosta tai edustuston osoittamasta viisumikeskuksesta. Viisumit Suomeen myöntää ulkoministeriö.
Poliisi voi tarvittaessa jatkaa viisumin voimassaoloaikaa, jos et pysty poistumaan maasta ylivoimaisen esteen, humanitäärisen tai vakavan henkilökohtaisen syyn vuoksi. Poliisi voi myös tarvittaessa peruuttaa tai mitätöidä viisumin. Lisätietoa löydät sivulta Viisumin jatkaminen.
Saapuminen Suomeen autolla
Jos matkustat Suomeen autolla, sinun tulee lain mukaan käyttää talvirenkaita 1. marraskuuta ja 31. maaliskuuta välisenä aikana, jos sää tai keli edellyttää sitä. Tutustuthan sääennusteisiin ennen Suomeen tuloa. Suomi on pitkä maa ja säät voivat vaihdella rajusti. Varaudu siihen, että etelässä sää voi olla hyvinkin kesäinen, mutta Lapissa voi olla liukasta ja talviset olosuhteet.
Saapuessasi Suomeen, olethan tarkkana, ettet tuo mukanasi tutkanpaljastinta. Suomen lain mukaan tutkanpaljastimen käyttö ja hallussapito moottorikäyttöisessä ajoneuvossa ja sen perävaunussa on kiellettyä yleiselle liikenteelle tarkoitetulla tai yleiseen liikenteeseen käytetyllä alueella. Poliisi antaa paljastinlaiterikkomuksesta sakon ja laite takavarikoidaan. Tämä voi vaikuttaa viisuminen saantiin. Yhdistettynä muihin rikkeisiin voi seurauksena olla myös ajokielto.
Kielletyt esineet ja aseet
Aseita tai muita vaarallisia esineitä ei saa tuoda Suomeen ilman lupaa. Nyrkkiraudat, stiletit, kaasuaseet, jousipamput tai muiksi esineiksi naamioidut teräaseet luokitellaan Suomessa vaarallisiksi esineiksi ja niiden hallussapito on rikos. Lisätietoja Suomeen tuotavien tavaroiden ja aineiden rajoituksista on Tullin sivuilla.
Ampumaurheilun ja metsästyksen harrastajien on mahdollista tuoda ase Suomeen. Tähän tarvittavat luvat ja asiakirjat vaihtelevat sen mukaan, mistä maasta olet aseen tuomassa. Hae lupia siitä maasta, josta olet tulossa. Tarvitset myös kutsun urheilu- tai metsästystapahtumaan, johon olet osallistumassa. Lisätietoa aseluvista on verkkosivuillamme Aseluvat-osiossa.
Liikkuminen Suomessa
Suomessa on laajat jokamiehenoikeudet, jotka sallivat luonnosta nauttimisen ja sen/luonnon käyttämisen jokaiselle Suomessa oleskelevalle. Jokamiehenoikeuksia ohjaillaan ja rajoitetaan eri lakien avulla.
Jokamiehenoikeudet on lueteltu lyhyesti alla:
Tietoa matkailijalle haitari
- liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset)
- oleskella tilapäisesti siellä missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista)
- poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
- onkia koho-ongella ilman kalastuskelaa ja pilkkiä
- kulkea vesistössä ja jäällä.
- aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
- häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
- kaataa tai vahingoittaa puita
- ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
- häiritä kotirauhaa
- roskata
- ajaa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa
- kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia
- tehdä tulta (tulien tekeminen muualla, kuin virallisella tulipaikalla, vaatii maanomistajan luvan).
Tietoa matkailijalle loppu
Rajavyöhykkeellä liikkuminen
Jos kuljet/oleskelet lähellä Suomen ja Venäjän rajaa, saatat tarvita rajavyöhykeluvan. Rajavyöhyke on noin kolmen kilometrin levyinen alue Suomen ja Venäjän rajalla, ja siellä liikkuminen on luvanvaraista. Poliisilla on oikeus vaatia näyttämään rajavyöhykelupaa ja tarvittaessa perua se.
Ilman lupaa rajavyöhykkeellä liikkuminen on rangaistavaa. Laittomasti rajan ylittävä syyllistyy valtiorajarikokseen.
Autoilu Suomessa
Kun liikut Suomessa autolla, sinun tulee noudattaa tieliikennelakia. Pidäthän huolen siitä, että ajoneuvosi on kansallisen ja eurooppalaisen lainsäädännön mukaan liikennekelpoinen.
Voit ajaa Suomessa autoa, jos ajokorttisi on myönnetty Suomen tunnustamissa valtioissa tai valtiossa, jonka kanssa Suomella on diplomaattisuhteet.
Suomessa ei ole sallittua ajaa alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena. Myös lääkkeiden vaikutuksen alaisena ajaminen on kiellettyä, jos kyky ajamiseen on huonontunut tai tuntuvasti huonontunut. Kuljettaja syyllistyy rattijuopumukseen, kun veren alkoholipitoisuus ylittää mitattaessa 0,5 promillea. Rattijuopumuksesta on yleensä seurauksena sakko ja ajokielto.
Lisää tietoa liikennerikoksista on verkkosivuillamme Rikokset-osiossa.
Matkailija ja poliisi
Kun tarvitset kiireellistä poliisin apua, soita hätänumeroon 112. Kiireettömissä asioissa saat poliisiin helposti yhteyden menemällä lähimmälle poliisiasemalle tai soittamalla. Pääset poliisiasemien yhteystietoihin linkkilistasta.
Matkustusasiakirjan katoaminen
Mikäli passisi tai muu matkustusasiakirjasi katoaa, tee ilmoitus poliisille lähimmällä poliisiasemalla ja ota yhteyttä oman maasi lähetystöön tai konsuliedustustoon. Lisää tietoa ulkovaltojen edustustoista Suomessa on ulkoministeriön sivuilla.
Saitko sakon?
Jos saat Suomessa ollessasi sakon, sinun tulee maksaa se sakkolomakkeen tietojen mukaan. Lomakkeessa on myös ohjeet kansainvälisiä maksuja varten.
Maksamaton sakko voi vaikeuttaa myöhemmin uuden viisumin saamista Suomeen. Maksamattomista sakoista voidaan lähettää muistutus sakotetun kotiosoitteeseen.
Voiko poliisi ottaa kiinni?
Poliisi voi käyttää pakkokeinoja rikosasioiden selvittämiseen. Rikoksesta epäilty voidaan esimerkiksi ottaa kiinni ja edellytyksien täyttyessä pidättää.
Poliisi voi myös yleistä järjestystä valvoessaan ottaa kiinni, vaikka kyseessä ei olisi rikosasia. Näissä tapauksissa henkilö on tavallisesti päihtyneenä tai muulla tavoin aiheuttanut häiriötä.
Poliisi kertoo aina kiinnioton perusteet ja opastaa asiassa.
Tietoa matkailijalle infolaatikko
Kiireellisissä hätätilanteissa soita 112
Suomessa on vain yksi hätänumero. Hätänumeroon 112 soitetaan vain kiireellisissä hätätilanteissa, jolloin paikalle tarvitaan auttavia viranomaisia, kuten poliisia, ensihoitoa, pelastus- tai sosiaaliviranomaisia.