Murupolku

Tee rikosilmoitus hero

Tee rikosilmoitus

Rikosilmoitus on poliisille tehtävä ilmoitus mahdollisesta rikoksesta. Rikosilmoituksen voi tehdä kuka tahansa. Rikosilmoituksen voit tehdä haluamasi paikkakunnan poliisille.

Pääsäännön mukaisesti poliisilla on velvollisuus ottaa rikosilmoitus vastaan. Sähköisesti tehty rikosilmoitus ohjataan asiaa tutkivalle poliisille. Joissakin tapauksissa poliisi tekee rikosilmoituksen, kun poliisipartio on tapahtumapaikalla.

Esitutkinnan aloittamista varten poliisi tarvitsee mahdollisimman tarkan kuvauksen siitä, mitä on tapahtunut ja keitä asia koskee. 

Poliisi istuu tietokoneen näytön ääressä tunnisteliivi yllään.

Tee rikosilmoitus - rikosilmoitus on lähtökohta tutkinnalle

Rikosilmoitus on lähtökohta rikoksen tutkinnalle

Voit tehdä rikosilmoituksen poliisin verkkoasioinnissa (myös Asioi verkossa -painike) tai käymällä poliisiasemalla rikosilmoitusten vastaanoton aukioloaikoina.

Huom! Tulostettavia rikosilmoituslomakkeita ei enää ole Poliisi.fi sivuilla.

Kiireettömissä tilanteissa poliisi suosittelee rikosilmoituksen tekemistä ensisijaisesti sähköisesti, jos rikosilmoituksen tekijällä on siihen mahdollisuus. Esitutkinnan aloittamista varten poliisi tarvitsee mahdollisimman tarkan kuvauksen siitä, mitä on tapahtunut ja keitä asia koskee. 

Poliisin on pystyttävä varmistamaan ilmoittajan henkilöllisyys ja sähköisessä asioinnissa se tapahtuu esimerkiksi pankkitunnuksilla ja tällöin asiakas pystyy asioimaan palvelussa tietoturvallisesti. Sähköisessä asioinnissa on ohjeistus kattavan rikosilmoituksen laatimiseksi. 

Soita hätänumeroon 112 kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle tai kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa.

Poliisi ei ota rikosilmoituksia vastaan vuorokauden ympäri. Ilmoitukset tehdään yöaikaan kiireellisissä asioissa, joissa poliisia tarvitaan paikan päällä. Sähköinen rikosilmoitus on poissa käytöstä öisin klo 22.45–06.00 välisen ajan. 

Jos epäilet, että rikolliset ovat saaneet verkkopankkitunnuksesi haltuunsa, on erityisen tärkeää ottaa välittömästi yhteys omaan pankkiin. Tee rikosilmoitus poliisille vasta tämän jälkeen.

Tavoitat poliisin puhelimitse jokaisen poliisiaseman erikseen määriteltyinä aukioloaikoina. Puhelut ohjautuvat palvelupäivystykseen, jossa palvellaan asiakkaita myös paikan päällä. Puhelinpalvelussa saattaa olla viiveitä, eikä puhelimitse pystytä ottamaan ilmoituksia vastaan yhtä kattavasti.

Rikoksen kohteeksi joutunut voi ottaa tarvittaessa mukaan tukihenkilön. Maksuttomia tehtävään koulutettuja tukihenkilöitä voit kysyä muun muassa Rikosuhripäivystyksestä.

Tee rikosilmoitus - rikosilmoitusta varten tarvittavat tiedot haitari

Tee rikosilmoitus - poliisin neuvontapalvelu

Poliisin neuvontapalvelu auttaa kiireettömissä asioissa

Poliisilla on käytössään myös valtakunnallinen neuvontapalvelu, joka palvelee numerossa 0295 419 800 arkisin klo 8–16.15.

Neuvontapalvelussa saat yleisneuvontaa ja apua kiireettömissä asioissa, kuten rikosilmoituksen teossa tai muissa vastaavissa asioissa.

Yksilöitäviin, jo vireillä oleviin asioihin liittyvät yhteydenotot ohjataan suoraan asiaa käsittelevälle poliisilaitokselle. 

Ilmoita kadonneista asiakirjoista infolaatikko

Ilmoita kadonnut passi, henkilökortti ja ajokortti

Jos viranomaisen myöntämä asiakirja (passi, henkilökortti tai ajokortti) katoaa tai anastetaan, sinun täytyy ilmoittaa siitä poliisille. Ilmoittaminen on erittäin tärkeää väärinkäytösten estämiseksi. 

Tee ilmoitus sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai käymällä poliisiasemalla. 

Rikosrekisteriote infolaatikko

Rikosrekisteri ja rikosrekisteriote

Poliisi ei myönnä rikosrekisteriotteita. Lisätietoja rikosrekisteristä ja -otteista löydät Oikeusrekisterikeskuksen verkkosivuilta.

Neuvontapalvelu banneri