Murupolku

Navigointivalikko

Lapsi rikoksen kohteena

Lapsi rikoksen kohteena

Jos lapsi joutuu rikoksen kohteeksi, ota yhteyttä poliisiin ja tee tarvittaessa rikosilmoitus. 

Jos lapsi oma-aloitteisesti kertoo rikoksesta jotain, asiat kannattaa kirjata muistiin. Älä muuta lapsen kertomaa sen mukaan, miten itse tulkitset asian. Lapselta ei kannata kysellä liikaa tai jankata asioita, voit helposti sotkea lapsen muistikuvia ja lisätä omia näkemyksiäsi hänen kertomaansa. 

Rikoksen selvittämiseksi esitutkinnassa voidaan kuulla myös lasta. Lapsen kuulemisen suorittaa lasten kuulusteluihin erikoistunut poliisi tai oikeuspsykiatrisen yksikön psykologi, riippuen rikoksen tyypistä ja lapsen iästä.

Poliisi neuvoo lapsen läheisiä rikosprosessin etenemisestä. Lapsella on oikeus rikosasiassaan oikeudelliseen avustajaan. Avustaja pystyy neuvomaan rikosprosessin kulussa ja asian hoitamisessa, jolloin läheiselle jää enemmän aikaa tukea lasta. Lapsen asiassa voidaan myös hakea lapselle edunvalvoja, joka esittää esimerkiksi asiaan liittyviä vaatimuksia. 

Lapseen kohdistuva rikos on raskas asia koko perheelle. Poliisi neuvoo sinua saamaan ulkopuolista apua. Apua voivat saada sekä lapsi että lapsen läheiset. Rikosasiassa tukea saa esimerkiksi Rikosuhripäivystyksestä. Lapsen läheisen on hyvä saada purkaa ja käsitellä rikoksen aiheuttamaa ahdistusta muualla kuin lapsen kuullen.

Lisätietoa lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista

Katso muut tukipalvelut 

Rikosuhripäivystys 

Lapsi ja aikuinen kävelevät käsi kädessä tietä pitkin, taustalla kesäinen maisema.