Seksuaalirikokset - neuvoja rikosten estämiseen nuorille ja vanhemmille - Poliisi
Murupolku
Seksuaalirikokset-leipäteksti
Seksuaalirikokset
Vuonna 2020 poliisille ilmoitettiin lähes 4 500 seksuaalirikosta, joista lapsiin kohdistuvia oli puolet. Lisäksi lapsia seksuaalisesti esittävään kuvamateriaaliin liittyviä rikoksia tutkittiin poliisissa vuonna 2020 yli 1 000.
Seksuaalirikoksiin kuuluvat muun muassa seksuaalinen ahdistelu, seksuaalinen hyväksikäyttö, pakottaminen seksuaaliseen tekoon, raiskaus sekä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Myös lasta seksuaalisesti esittävän kuvamateriaalin hallussapito tai levittäminen ovat rangaistavia tekoja.
Osa seksuaalirikoksista jää piiloon
Poliisin tietoon tulee vain osa seksuaalirikoksista. Pelko tai häpeä voivat estää rikosilmoituksen tekemisen. Aina ei myöskään tunnisteta, että on jouduttu rikoksen uhriksi.
Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat seksuaaliset teot netissä vaikuttavat olevan niin yleisiä, että lähestymisiä saatetaan pitää arkipäiväisinä. Aikuisen lapseen kohdistama seksuaalinen teko on verkkoympäristössäkin rikos, josta kannattaa aina ilmoittaa viranomaisille. Tekijöillä on usein muitakin uhreja ja ilmoittamalla voidaan estää rikollisen toiminnan jatkuminen.
Seksuaalinen ahdistelu
Seksuaalinen ahdistelu tuli Suomessa rangaistavaksi vuonna 2014. Lain mukaan seksuaalisella ahdistelulla tarkoitetaan koskettelemalla tehtyä seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaa tekoa.
Käytännössä seksuaalinen ahdistelu on ei-toivottua vartalon koskettamista, esimerkiksi pakaroiden taputtelua, rintojen kourimista, sivelyä tai muuta kähmintää. Ahdistelu voi tapahtua missä vain ja tekijä voi olla tuttu tai tuntematon.
Jos sinua on ahdisteltu seksuaalisesti:
- Paina mieleesi tekijän tuntomerkit, jos ahdistelu on tapahtunut esimerkiksi kaupungilla.
- Tee asiasta rikosilmoitus mahdollisimman pian.
- Hae apua, jos tapahtunut ahdistaa. Jokainen reagoi ahdisteluun yksilöllisesti.
- Muista, että vastuu ahdistelusta on tekijällä, se ei ole sinun syytäsi.
Raiskaus
Seksiin tarvitaan kaikkien osallisten suostumus. Lain mukaan raiskauksessa toinen pakotetaan sukupuoliyhteyteen väkivaltaa käyttämällä tai väkivallalla uhkaamalla.
Tilanne, jossa toinen osapuoli on kykenemätön puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan seksiin suostumisesta, katsotaan myös raiskaukseksi. Esimerkiksi vahvan päihtymyksen takia tiedottomassa tilassa olevalta henkilöltä ei voi saada pätevää suostumusta seksiin.
Raiskaus katsotaan törkeäksi, jos siitä aiheutuu vakavia vammoja, tekijöitä on useita, henkinen ja ruumiillinen kärsimys on merkittävää, uhri on alle 18-vuotias, tekotapa on erityisen raaka tai julma tai teossa uhataan vakavalla väkivallalla tai esimerkiksi teräaseella.
Myös raiskauksen yritys on rangaistava teko.
Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat seksuaalirikokset
Suomen rikoslain mukainen suojaikäraja on 16 vuotta. Lähtökohtaisesti aikuisen alle 16-vuotiaaseen lapseen kohdistama seksuaalinen teko täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Jos tekijä on lapsen vanhempi tai vanhempaan rinnastettavassa asemassa, lapsen ikäraja on 18 vuotta.
Lapseen kohdistuva seksuaalirikos voi tapahtua joko fyysisenä tekona, siihen houkutteluna tai sen yrityksenä sekä reaalimaailmassa että verkkoympäristössä. Sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan tai vanhemman tai vanhempaan rinnastettavan henkilön osalta alle 18-vuotiaan lapsen kanssa on lähtökohtaisesti törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.
Vuonna 2019 Suomen rikoslakiin lisättiin uusi pykälä törkeästä lapsenraiskauksesta. Jos tekijä syyllistyy törkeään raiskaukseen sekä törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, voidaan teosta tuomita neljästä 12 vuoteen vankeutta törkeästä lapsenraiskauksesta.
Seksuaalirikokset siirtyvät verkkoon
Nykyisin kasvava määrä lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tapahtuu verkossa tai sen avulla. Teot kohdistuvat tyttöihin sekä poikiin ja niitä tapahtuu kaikilla netin alustoilla, joita lapset käyttävät. Paras tapa ennalta estää näitä rikoksia on ylläpitää hyvää keskusteluyhteyttä lapsen kanssa myös verkkoon liittyvästä tekemisestä.
Verkkovälitteiset lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset voivat olla esimerkiksi seksuaalisävytteistä viestittelyä, kuvien tai videoiden lähettämistä tai pyytämistä tai web-kameran välityksellä tapahtuvaa hyväksikäyttöä. Osa netissä alkaneista rikoksista voi johtaa myös fyysiseen tapaamiseen. Verkossa tapahtuneet rikokset tai teot, joissa lasta seksuaalisesti esittävä kuva on lähtenyt verkossa leviämään, voivat olla yhtä haitallisia lapselle kuin fyysisetkin teot.
Vastuu on aina aikuisella
Normaaliin lapsen kehitykseen kuuluu kiinnostus myös seksuaalisuudesta. Vaikka lapsi olisi aloitteellinen viestittelijä verkossa, vastuu on aina aikuisella. Lapsen suostumisella seksuaalissävytteiseen yhteydenpitoon aikuisen kanssa ei ole merkitystä rikoksen kannalta.
Saman ikäisten nuorten välinen vapaaehtoinen seurustelu tai siihen liittyvä keskinäinen seksuaalissävytteinen viestittely tai vapaaehtoinen molemminpuoliseen sopimukseen perustuva kuvien lähettely seurustellessa ei täytä seksuaalirikoksen kriteerejä. Paljastavia kuvia eteenpäin muille lähettämällä tai niitä someen postaamalla toisesta alle 18-vuotiaasta lapsesta tai nuoresta, syyllistyy yli 15-vuotias nuori itse rikokseen.
Seksuaalirikokset -oikean palstan sisältö
Ilmoita rikosepäilyt aina poliisille
Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat vahingollisia ja arkaluonteisia rikoksia. Juuri asian arkuuden takia niitä ei aina ilmoiteta poliisille. Yksittäinen pieneltä tuntuva teko voi johtaa poliisin isomman juttusarjan jäljille. Tekijöillä on usein monia uhreja. Siksi poliisille ilmoittaminen on tärkeää tapauksen vakavuusasteesta riippumatta. Varhainen ilmoittaminen voi estää useita tekoja ja pysäyttää jo käynnissä olevat tapahtumat.
Entä jos sivullisena törmäät, saat tietää tai epäilet lapseen kohdistunutta seksuaalirikosta? Ole yhteydessä paikalliseen poliisiin ja kerro tietosi tapahtuneesta. Epävarmassakin tai vähäiseltä tuntuvassa tilanteessa kannattaa aina ilmoittaa, vaikka poliisin nettivinkin kautta.
Viranomaisilla on ilmoitusvelvollisuus
Monilla tahoilla on jo työn puolesta velvollisuus ilmoittaa poliisille havaituista lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista. Tämä koskee myös netissä tapahtuneita seksuaalirikoksia. Eri viranomaisten lisäksi tällaisia tahoja ovat muun muassa opetus- ja nuorisotoimi, lasten päivähoito, seurakunta ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäjät.
Käsikirja lapsirikostutkintaan
Käsikirja lapsiin kohdistuvien väkivalta- ja seksuaalirikosten tutkintaan
Seksuaalirikokset-haitari
Muista, että raiskaus ei ollut sinut syytäsi. Ilmoittamalla raiskauksen poliisille tekijä voidaan saada kiinni ja estää uusia raiskauksia.
On luonnollista olla järkyttynyt tai shokissa raiskauksen jälkeen. Älä syytä itseäsi, jos et heti osaa toimia järkevästi tai muista kaikkea. Akuutissa tilanteessa poliisin tulo helpottaa sinua. He huolehtivat, että tarvittavat asiat tulee tehtyä.
- Kun tilanne on akuutti tai raiskaus on juuri tapahtunut, soita heti hätänumeroon 112.
- Älä pese itseäsi tai vaihda vaatteita, sillä tekijästä jääneet tahrat, karvat ja kuidut voivat olla tärkeitä todisteita.
- Paina mieleesi tekijän tuntomerkit ja tapahtumapaikka.
- Jos raiskaus on tapahtunut autossa, paina mieleesi auton tuntomerkit ja rekisterinumero.
- Jos raiskaus on tapahtunut asunnossa tai muussa tilassa, paina mieleesi paikka niin, että osaat osoittaa sen myöhemmin
- Jos joudut käymään lääkärissä ennen kuin otat yhteyttä poliisiin, ilmoita siellä, että olet joutunut raiskatuksi ja pyydä lääkäriä ottamaan tarvittavat näytteet. Poliisi ohjaa uhrin myös oikeuslääkärin tutkittavaksi, jotta saadaan tarvittavat todisteet.
- Tee asiasta rikosilmoitus mahdollisimman pian. Jos poliisi on selvittänyt asiaa jo tapahtumapaikalla, partio tekee ilmoituksen yleensä jo siinä yhteydessä.
- Älä jää yksin. Raiskaus on vakava ja järkyttävä rikos. Apua saat esimerkiksi Rikosuhripäivystyksestä.
Seksuaalirikoksista rangaistuksena voi saada sakkoa tai vankeutta:
- seksuaalisesta ahdistelusta sakko tai vähintään kuusi kuukautta vankeutta
- raiskauksesta vankeutta vähintään yksi ja enintään kuusi vuotta vankeutta
- törkeästä raiskauksesta vähintään kaksi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta2-10 vuotta
Lapseen kohdistuvista seksuaalirikoksista:
- lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vähintään 4 kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta
- törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vähintään yksi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta
- törkeästä lapsenraiskauksesta vähintään neljä ja enintään kaksitoista vuotta vankeutta
- seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta sakko tai enintään kaksi vuotta vankeutta
- lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin sakko tai enintään yksi vuosi vankeutta
Groomingilla ilmiönä tarkoitetaan kontaktin rakentamista lapseen seksuaalisissa tarkoituksissa usein verkkomaailmaan liittyen. Lapseen kohdistuvaa seksuaalista houkuttelua voi tapahtua niin fyysisen maailman puolella kuin kaikissa netin some- ja peliympäristöissäkin, joissa lapset viettävät aikaa. Kontaktin rakentaminen lapseen voi tapahtua pitkän ajan aikana tai erityisesti sosiaalisessa mediassa hyvinkin nopeasti, jopa tunneissa.
Suomen rikoslaissa nimike lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin kattaa näistä teoista vain hyvin alkuvaiheen valmisteluteot. Houkuttelupykälässä tarkoitetun keskustelun ei tarvitse olla seksuaalista, se voi olla vain tapaamisen sopimista siinä tapauksessa, että tekijällä on tarkoituksena kohdistaa lapseen seksuaalirikos tai tuottaa lasta seksuaalisesti esittävää materiaalia. Varsinainen seksuaalissävytteinen viestittely tai seksuaalisten tekojen ehdottelu lapselle täyttää helposti jo vakavamman rikoslain nimikkeen; esimerkiksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tai sen yrityksen.
Lapsille ja nuorille saatetaan tarjota rahaa, päihteitä tai muuta omaisuutta korvaukseksi seksistä tai siihen liittyvistä palveluksista. Verkossa lasta saatetaan palkkiolla houkutella lähettämään esimerkiksi alastonkuvia. Lasta saatetaan myös kiristää seksuaaliseen tekoon uhkailemalla julkaista lähetetyt alastonkuvat. Nämäkin ovat laissa rangaistavia tekoja.
Lapsille tai nuorille saatetaan tarjota rahaa, päihteitä tai muuta vastiketta korvaukseksi seksuaalisista teoista. Lapselta voidaan pyytää, ostaa tai kiristää seksuaalissävytteitä kuvia tai videoyhteyttä voidaan tallentaa lapsen tietämättä.
Tekijät voivat tekeytyä verkossa lapsen ikätoveriksi tai seurustelukumppaniksi ja saada lapsen siten lähettämään intiimejä kuvia itsestään, jolloin niillä voidaan kiristää lasta lähettämään kuvia lisää. Kuvien avulla lapsi saatetaan saada tekemään seksuaalisia tekoja esimerkiksi itselleen tai toiselle lapselle tekijän ohjeiden mukaisesti.
Ilmoita rikosepäilyt aina poliisille
Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat vahingollisia ja arkaluonteisia rikoksia. Juuri asian arkuuden takia niitä ei aina ilmoiteta poliisille. Yksittäinen pieneltä tuntuva teko voi johtaa poliisin isomman juttusarjan jäljille. Tekijöillä on usein monia uhreja. Siksi poliisille ilmoittaminen on tärkeää tapauksen vakavuusasteesta riippumatta. Varhainen ilmoittaminen voi estää useita tekoja ja pysäyttää jo käynnissä olevat tapahtumat.
Entä jos sivullisena törmäät, saat tietää tai epäilet lapseen kohdistunutta seksuaalirikosta? Ole yhteydessä paikalliseen poliisiin ja kerro tietosi tapahtuneesta. Epävarmassakin tai vähäiseltä tuntuvassa tilanteessa kannattaa aina ilmoittaa, vaikka poliisin nettivinkin kautta.
- Älä liity whatsapp-ryhmiin, jotka eivät liity harrastamiseen tai tiettyyn pieneen tunnettuun joukkoon
- Älä hyväksy tuntemattomia kaveriksi sovelluksissa, jos joku tuntematon lähettää sinulle sovelluksessa viestiä ja pyrkii kyseenalaisesti lähestymään, niin laita esto päälle ja kerro yhteydenotosta vanhemmille.
- Kiinnitä huomiota tilien suojaukseen ja yksityisyyden suojaan. Pidä profiilisi yksityisenä.
- Jos saat aikuiselta seksuaalissävytteisiä viestejä, yritä uskaltaa kertoa asiasta vanhemmillesi tai jollekin läheiselle aikuiselle, vaikka se tuntuisi kiusalliselta ja hävettävältä.
- Muista, että kaikki ei ole sitä miltä netissä näyttää. Kiva nuori keskustelukumppani voi todellisuudessa olla aikuinen.
- Tarkempia yhteystietoja ei pidä antaa ja jos sopii tapaamisen netin kautta, tulee siitä kertoa vanhemmille ja ottaa kaveri mukaan.
- Ketään ei pidä mennä tapaamaan asuntoon, autoon, hotelliin tai muualle kuin julkiselle paikalle. Älä alistu tekijän taholta esitettyihin uhkailuihin ja kiristykseen.
- Kaikki keskustelut ja yhteystiedot kannattaa säilyttää.
- Huomioi, mitä sovelluksia lapset lataavat puhelimiinsa. Huomioi tarkemmin sovelluksille asetetut ikärajat ja myös sen, että alaikäisille osoitetuissa sovelluksissa, kuten Momio, tapahtuu houkuttelua.
- Hyödynnä matkapuhelimen mahdollisuus etäseurantaan, että tiedät, missä lapsi fyysisesti on sekä mitä sovelluksia käyttää.
- Kiinnitä huomiota poikien pelimaailmaan. Houkuttelijat usein pelaavat lasten kanssa ja lahjovat siellä erilaisilla hyödykkeillä, minkä jälkeen puheet alkavat kääntyä seksuaaliseen suuntaan.
- Kerro lapselle, ettei hyväksy tuntemattomia kaveriksi sovelluksissa.
- Tutustu itse eri sovelluksiin ja nuoren käyttämiin palveluihin. Huomioi tilien suojaukset, suljetut tilit ja yksityisyyden suoja. Tämä on tärkeää, jotta osaa tunnistaa jo ennakoiden eri sovellusten vaarat.
- Hyvin harva lapsi kertoo tapahtuneesta vanhemmille, saati viranomaisille. Yleensä nuori kokee häpeää tapahtuneesta ja pitää sitä osittain omana syynään.
- Luo hyvä puheyhteys lapseen, että tämä uskaltaisi kertoa netissä kohtaamistaan ikävyyksistä vanhemmille.
- Keskustelun aikaansaamiseksi aikuisen kannattaa aktiivisesti kysellä lapsen toiminnasta netissä. Lasta voi pyytää tarvittaessa näyttämään missä ja mitä hän siellä touhuaa, myös niistä asioista, joissa ei ole mitään epäilyttävää. Rohkaise ja ole tukena.
- Ikävyyksien ilmi tullessa on tärkeää välttää syyllistämästä lasta teosta, josta hän itse ei ole vastuussa.
- Jokaisesta tapauksesta kannattaa olla yhteydessä poliisiin.
- Kaikki asiaan liittyvä materiaali tulee säilyttää