Murupolku

Navigointivalikko

Tällaisia kokemuksia ei voi ostaa rahalla - Tomi Taskilan uratarina

Tällaisia kokemuksia ei voi ostaa rahalla

Tomi Taskila, rikostarkastaja, tutkinnanjohtaja, Talousrikostorjuntalinja, Rikostutkintaosasto
Koulutus: tradenomi (YAMK), poliisin perustutkinto

Suoritin poliisin perustutkinnon 1990-luvun puolivälissä ja työskentelin ensin parikymmentä vuotta Helsingin poliisilaitoksella muun muassa kenttäpoliisina sekä talous- ja omaisuusrikostutkinnassa. Siirryin vuonna 2015 Keskusrikospoliisiin. Olin opiskellut töiden ohella liiketalouden tradenomiksi. KRP:ssä pystyin hyödyntämään sekä jo suoritettua alempaa että myöhemmin valmistunutta ylempää AMK-tutkintoani. Lisäksi KRP:n tehtävät ja kansainvälisyys kiinnostivat – ja kiinnostavat yhä.

Vuodesta 2017 asti olen toiminut Rikostutkintaosastolla Talousrikostorjuntalinjan yhtenä yksikön päällikkönä. Organisoin yksikköni toimintaa kahden muun tutkinnanjohtajan kanssa. Tavoitteena on, että esitutkintoja saadaan valmiiksi ja saatettua syyteharkintaan eikä esitutkintavaihe muodostu pullonkaulaksi. Olen tyytyväinen työhöni. Olen saanut aikanaan penkoa juttuja enkä kaipaa sitä.

Talousrikostutkinta on haastavaa

Reaaliaikaisessa talousrikostutkinnassa, jossa tutkittavia asioita tapahtuu juuri nyt, todisteiden hankkimiseksi on osattava käyttää tiedonhankinta- ja pakkokeinoja monipuolisesti. Rajana ovat vain mielikuvitus ja lainsäädäntö. Järjestäytyneessä rikollisuudessa käytetään usein bulvaaneja rikollisen toiminnan peittelyyn, ja niin sanotuilla valkokaulusrikollisilla puolestaan on koulutusta suunnitella ja tehdä talousrikoksia. Tällaisten rikosten tutkiminen vaatii poliisilta osaamista ja paneutumista. KRP:ssä saa keskittyä juttuihin, joiden tutkinta saattaa kestää vuosia. Toisaalta pitkäkestoisuus voi joskus väsyttää.

Talousrikostutkinnassa tarvittavat taidot pystyy oppimaan työssä, mutta itselleni on ollut hyötyä yrityselämän sekä siihen liittyvien lainsäädännön ja muun sääntelyn laajasta ymmärtämisestä. Henkilöstön monipuoliset työkokemus, koulutus ja verkostot ovat organisaatiolle menestymisen edellytys. Pyrin ottamaan sen huomioon rekrytoinnissa. Kollegoillani on työkokemusta esimerkiksi ulosottovirastosta ja Tullista sekä osaamista hallintotieteistä.

Talousrikostutkinnassa yhteiskunnallisesti merkittävintä on rikoshyödyn poisottaminen. Se kirpaisee talousrikollisia eniten, ei esimerkiksi vankilatuomio. Kun taloudelliset resurssit otetaan pois, uuden rikoksen tekeminen on hankalampaa. Se tekee työstä mielekästä.

Yksi urani kohokohtia on ollut 22.9.2018, jolloin toteutimme johtamaani esitutkintaan liittyvän moniviranomaisoperaation Turun saaristossa. Kyseessä oli poikkeuksellisen laaja talousrikoskokonaisuus. Kotietsintäkohteita oli 17, saaristossa oli haastavat olosuhteet, ja operaatiossa oli monta liikkuvaa palikkaa. Oli mieletön kokemus nähdä operaatio esitutkinnan johdon näkökulmasta. Ylipäänsä operaatiopäivät ovat hienoja ja jännittäviä. Ne tarjoavat tutkijoille vaihtelua ja tilaisuuden päästä ihmisten ilmoille. Tällaisia kokemuksia ei voi ostaa rahalla, ja harva pääsee työskentelemään täällä. KRP:ssä ja ylipäänsä poliisissa näkee suomalaisen yhteiskunnan asioista sellaisen läpileikkauksen, josta tavallinen kansalainen ei tiedä mitään.