"Puolivuotiskatsauksessa iloitsimme hyvistä tuloksista, nyt mietimme toiminnan karsimista"

Julkaisuajankohta 6.9.2021 15.55
Uutinen

"Kesällä Hämeen poliisilaitoksen tuloskehitys näytti hyvältä ja osin jopa erinomaiselta. Nyt syksyllä kuitenkin olemme tilanteessa, jossa joudumme varautumaan toiminnan sopeuttamiseen ja karsimiseen. Jos sopeuttaminen toteutuu, se tarkoittaa väistämättä palvelutason laskua", kirjoittaa Hämeen poliisilaitoksen päällikkö Marko Viitanen blogitekstissään.

Alkuvuosi näytti hyvältä…

Hämeen poliisi tiedotti kesällä toimintansa tuloksista. Kehitys näytti hyvältä. Kiireellisissä hälytystehtävissä apua pystyttiin antamaan hieman nopeammin vuoteen 2020 verrattuna. Alkuvuonna katuturvallisuusindeksi parantui Hämeen alueella entisestään, mutta sen sijaan kotihälytykset työllistivät ja työllistävät edelleen jatkuvasti. Lasten ja nuorten tilanteesta kannettiin huolta ja siihen kiinnitetään edelleen erityistä huomiota. Liikenneturvallisuuden saralla myöhemmin tiedotteessa mainittu rikosten kasvu selittyy osaksi sillä, että voimavaroja pystyttiin suuntaamaan myös liikenteen valvontaan.

Rikostorjunnassa rikoslakirikosten voimakas noususuuntainen kehitys vuonna 2020 näytti alkuvuoden tietojen perusteella kääntyneen hienoiseen laskuun, mikä oli hyvä asia. Samaan aikaan rikosten selvitysaste parantui ja rikoslakirikoksia selvitettiin määrällisesti huomattavasti enemmän alkuvuoteen 2020 verrattuna. Tutkinta-ajoissa ei ollut pitkittymistä, mikä sekin oli erinomaista. Lupapalveluissa sen sijaan palvelujen kysyntä kasvoi kesää kohden merkittävästi. 

Kaiken kaikkiaan poliisilaitoksen henkilöstö on venynyt ja pyrkinyt tekemään päivästä toiseen parhaansa. Suurelle osalle meistä tämä on vieläkin kutsumusammatti.


…ja tulevaisuus…

En toivoisi hyvän kehityksen pysähtyvän. Valmistaudumme kuitenkin parhaillaan toiminnan merkittävään sopeuttamiseen, sanalla sanoen karsimiseen. Suun on mentävä säkkiä myöden. Toivottavasti näin ei käy, mutta sopeuttamispäätösten jälkeen edessä on väistämättä poliisin palvelutason lasku. Se tulee näkymään alueen ihmisille. Kiireelliset hälytystehtävät pyrimme hoitamaan kuten nykyisin sekä samoin vakavien henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten selvittämisen. Vielä emme tosin tiedä kuinka paljon poliisin on sopeutettava ja kuinka suuri on Hämeen poliisilaitoksen osuus. Emme myöskään tiedä vielä millaisin painotuksin ja kohdennuksin sopeuttamista on tehtävä. Tämä täsmentyy syksyn aikana.

Ymmärrystä etulinjan toimijoille

Jos sopeuttamisen tielle on mentävä, toivon, ettei ihmisten turhautuminen heikkeneviin poliisipalveluihin kohdennu niihin ihmisiin, jotka tulevat auttamaan, kun hätä on suurin, tai niihin ihmisiin, jotka päivittäin venyvät rikostutkinnassa, eikä heihin, jotka toimivat lupatehtävissä. Ei ole heidän vikansa, että asioiden käsittely kestää entistä kauemmin, rikoksia jää selvittämättä tai että kaikkia tehtäviä ei vain ehditä hoitamaan.

Marko Viitanen
poliisipäällikkö
Hämeen poliisilaitos
 

Hämeen poliisilaitos Kanta-Häme Poliisin toiminta ja kehittäminen Päijät-Häme Uutinen