Polisens uppdrag under de senaste dygnen

Julkaisuajankohta 31.7.2021 23.16
Uutinen

Trots att flera evenemang arrangerats under veckan och att det befinner sig för tillfället betydligt flera människor inom landskapet än i vanliga fall , har polisen i huvudsak haft möjlighet att sköta sina arbetsuppdrag. Tyngpunkter har varit förebyggande av ordningsstyörningar, övervakning av ordnigen och säkerheten samt trafikövervakning. Polisen har hamnat att göra en del ingripanden och i en del fall har polisen kunnat förhindra ordningsstörningar genom snabbt ingripande. En del minderåriga personer har konstaterats ha befunnit sig ute på stan, i vissa fal har alkoholdrycker påträffats och yngre personer har även kostateras vara berusade, vilket resulterat i ett antal barnskyddsanmälningar.

Polisen har under onsdagen den 28.07 övervakat landsbygden samt Mariehamns centrum genom fotpatrullering. Det konstaterades vara lugnt och inget finns att rapportera.

Natten mellan onsdag och torsdag, 28-29.07 har polisen övervakat ordningen och säkerheten bland annat i centrum av Mariehamn. En hel del folk i farten men allt löpte till synes lugnt till. 

Polisen hade även under natten den 29-30.07 ett förhållandevis lugnt arbetspass, trots att en hel del människor befann sig i rörelse. Övervakning har utförts av polisen bland annat genom fotpatrullering. Ett antal  böter delgavs i trafikärenden för överhastigheter. Anmäldes om en störande hemmafest i ett lägenhetshus. När polisen kom till platsen kunde inget ljud noteras och trots att saken kontrollerades ytterligare kunde man inte lokalisera någon fest vid platsen. 

Under nattpasset 30-31.07 fanns endast ett fåtal uppdrag för polisen. Även under denna kväll och natt fanns mycket människor i rörelse inom centrum. 

Polisen har gjort flera barnskyddsanmälningar till socialen på grund av att minderåriga personer påträffats med alkoholdrycker och i vissa fall har unga personer varit berusade. 

Två personer greps på basis av polislagen under kvällen på grund av störande beteende.
Totalt fem personer har anmälts/påträffats sovande på marken. Samtliga personer var berusade men dessa ansågs vara förmögna att ta vara på sig själv, efter att ha blivit väckta av polisens konstaplar. Personerna gavs en knuff i rätt riktning och stegade iväg hemåt.

Polisen fick ett uppdrag till en privat bostad vilket resulterade i en brottsanmälan gällande misstänkt misshandel. Polisen utreder ärendet vidare.

Under lördagens dagspass den 31.07 har polisen övervakat trafiken i samband med Vikingamarknaden i Saltvik. Vid övervakning av trafiken konstaterades att flera fordon framfördes i hastigheter om 82 km/h, 65 km/h, 68 km/h, 73 km/h och 70 km/h där den högsta tillåtna hastigheten är 50 km/h. Förarna delgavs böter och i ett av fallen delgavs en av fartsyndarna även ett körförbud som varar i tio dagar. En annan förare delgavs böter för att ha använt mobiltelefon på ett lagstridigt sätt under färden. Polisen passade även på att patrullera till fots på marknaden. I Saltvik delgavs en fordonsförare böter efter att ha gjort en felaktig omkörning. I Saltvik påträffades också ett obesiktat fordon i trafik. Föraren delgavs böter och fordonets registerskyltar avlägsnades på platsen.

I Mariehamn framfördes ett fordon i en hastighet av 61 km/h, där den högsta tillåtna hastigheten är 40 km/h. Föraren delgavs böter. I Jomala har två fordon framförts i hastigheter av 69 km/h, där den högsta tillåtna hastigheten är 50 km/h. Även i dessa fallen delgavs respektive förare böter på platsen.