Asuntomurtoja ja törkeitä ylinopeuksia Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 11.8.2021 7.59
Tiedote

Itä-Uudellamaalla oli viime viikolla useita asuntomurtoja, joita poliisi tutkii törkeinä varkauksina. Lisäksi useita kuljettajia epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Poliisi selvittää viime viikolta useampaa asuntoon murtautumista Itä-Uudellamaalla. Asuntoihin murtautumisia kirjattiin sekä Hyvinkäällä, Nurmijärvellä, Sipoossa, että Tuusulassa. Kaikissa edellä mainituissa tapauksissa murtautujien mukaan lähti asunnosta irtainta omaisuutta ja poliisi tutkii niitä rikosnimikkeellä törkeä varkaus.

– Asuntoon murtautuminen on aina kiireellisesti ilmoitettava tapaus, josta tulee soittaa hätäkeskukseen 112. Näin poliisi pääsee tutkimaan murtojälkiä sellaisenaan ja pääsee mahdollisesti nopeammin epäiltyjen jäljille, rikosylikomisario Petri Eronen muistuttaa.

Asuntomurtojen määrät ovat olleet viimeisen vuoden ajan laskussa, kun kansainvälinen liikkuvuus on ollut vähäistä. Se on rajoittanut myös kansainvälisten rikollisryhmittymien liikkumista rajojen yli.

– Viimeviikkoiset asuntomurrot ovat olleet tämänhetkisten tietojen mukaan yksittäistapauksia, eikä niitä vaikuttaisi ainakaan tällä hetkellä yhdistävän mikään yksittäinen tekijä. Niiden osalta ei voida myöskään tehdä sitä päätelmää, että kansainväliset rikollisryhmittymät olisivat tulleet taas Suomeen, Eronen sanoo.

Eronen kuitenkin painottaa, että kun liikkuvuus lisääntyy, myös liikkuva rikollisuus yleensä lisääntyy ja sen myötä lisääntyvät myös asuntomurrot.

– Yksi erittäin varteenotettava keino suojata oma asunto on huolehtia asianmukaisista asunnon lukitus- ja hälytysjärjestelmistä, Eronen muistuttaa. 

Jos tiedät jotain edellä mainituista asuntomurroista ja rikoksista, voit ilmoittaa niistä poliisin vihjepuhelimeen 0295 413 636 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi. 

Useita törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia

Itä-Uudellamaalla mitattiin viime viikolla vaarallisia ylinopeuksia, joita poliisi tutkii törkeinä liikenneturvallisuuden vaarantamisina. Kuudenkympin alueella esimerkiksi mitattiin nopeudet 136 km/h, 112 km/h ja 106 km/h. 

– Viimeisimmäksi mainittu kuljettaja ajoi ylinopeutta kaiken lisäksi tietyömaa-alueella, jossa ylinopeudet ovat erittäin iso työturvallisuusriski tietyömailla työskenteleville. 136 km/h kuudenkympin alueella ajanut kuljettaja taas oli 17-vuotias ja ajoi poikkeusluvilla, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

Poliisi mittasi myös eräältä kuljettajalta kahdeksankympin alueella vauhdiksi 126 km/h ja moottoritiellä pysäytettiin kuljettaja, joka ajoi 198 km/h. Törkein nopeuden ylitys ja liikenneturvallisuuden vaarantaminen oli kuitenkin 133 km/h viidenkympin alueella nelostien suunnalla. Epäiltynä on alaikäinen poika.

– Kuljettajien ajokortit lähtivät kuivamaan kaikissa edellä mainituissa tapauksissa. Lisäksi alaikäisten kohdalla törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset voivat siirtää varsinaisen ajokortin saamista useilla kuukausilla eteenpäin, Leppälä painottaa.

Kovat ylinopeudet ja liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat työllistäneet poliisia Itä-Uudellamaalla jo pidemmän aikaa. Poliisi poimi viime viikolla liikennevirrasta myös vakavia piittaamattomuuksia eli kovaa ylinopeutta ajaneita kuljettajia, hoiti hälytystehtäviä ja valvoi mopomiittiä. Kuluvalla viikolla poliisia työllistää liikenteessä muun muassa nopeusvalvonta koulujen läheisyydessä.

Väkijoukkoon jalkautunut poliisi on yhä yleisempi näky katukuvassa

Kentällä työskentelevillä poliisipartioilla on ollut tehtävämäärien osalta kiireinen kesä, eikä viime viikko ollut kiireisten tehtävämäärien osalta poikkeus. Poliisilla oli Itä-Uudellamaalla itse asiassa jopa 136 hälytystehtävää enemmän kuin toissaviikolla. 

Kiireisestä kesästä huolimatta poliisipartiot ovat kesällä pystyneet jalkautumaan yhä enemmän ihmisten keskuuteen ja erilaisiin tilaisuuksiin Itä-Uudellamaalla.

– Meillä poliisissa seurataan tilastoissa myös sitä, kuinka paljon poliisi jalkautuu ihmisten keskuuteen valvomaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Ihmisten keskuudessa kävely ja pyöräily on tärkeää, sillä ihmisillä on monesti matalampi kynnys alkaa keskustella väkijoukossa kulkevan poliisin kanssa kuin ottaa yhteyttä poliisiin joidenkin muiden kanavien kautta, ylikomisario Jussi Huhtela kertoo.

Jos poliisin jalkautumista katsotaan lukuina, on poliisi näkynyt tänä vuonna jalkautuneena ihmisille jopa tuplasti enemmän kuin edellisinä vuosina. Jo tämän vuoden tammi-kesäkuun aikana poliisilla on ollut enemmän jalkautumistehtäviä kuin koko viime vuonna yhteensä. 

– Jos on asiaa poliisille, voi meitä tulla vetäisemään hihasta matalla kynnyksellä kylillä ja kaupungilla - silloinkin, kun olemme hoitamassa poliisitehtäviä tai valvomassa yleistä järjestystä ja turvallisuutta, Huhtela mainitsee.

Poliisi oli viime viikonloppuna jalkautuneena esimerkiksi Järvenpää soi -tapahtumassa. Tapahtuma sujui poliisin näkökulmasta rauhallisesti. 

Lupapalveluissa edelleen ruuhkaa - lupa-asiat kannattaa hoitaa mahdollisuuksien mukaan netissä

Poliisilta haetaan edelleen erittäin paljon lupia kuten passeja ja henkilökortteja. Tästä syystä ajanvaraus lupapalveluihin on ruuhkautunutta koko pääkaupunkiseudulla. 

– Ruuhka johtuu erityisesti koronan aikana patoutuneesta kysynnästä. Teemme parhaamme purkaaksemme ruuhkaa. Jos asiakkaat tulevat paikan päälle poliisiasemalle ja joutuvat odottamaan asiointia poliisin tiloissa, suosittelemme pitämään ohjeistuksen mukaiset turvavälit toisiin asiakkaisiin ja käyttämään kasvomaskia, muistuttaa ylikomisario Markku Koskimäki.

Lupapalvelut ovat ruuhkautuneet muun muassa siksi, että ihmiset arvioivat loppukeväästä ja alkukesästä tarvitsevansa passeja ja henkilökortteja kesälomakuukausina. 

Lupa-asiat voi hoitaa kätevästi myös poliisin nettisivuilla www.poliisi.fi. Esimerkiksi passin tai henkilökortin uusimisen voi hoitaa myös netissä, eikä niiden hakeminen vaadi näin ollen välttämättä edes käyntiä poliisiasemalla.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta