Blogi: Onko sinulla kiire luopua rahoistasi?

Julkaisuajankohta 19.10.2021 13.13
Uutinen
Mies istuu työpöydän ääressä kolmen tietokonenäytön edessä ja tutkii näytöllä näkyvää kyberrikoksiin liittyvää koodia. Kuvituskuva.

Petosrikollisuuden huijaustavat kehittyvät jatkuvasti, eivätkä huijaukset ole enää niin kömpelöitä kuin usein stereotyyppisesti uskotaan. Rikosten tekotavat ovat kehittyneet perinteisistä nigerialaiskirjeistä yhä hienostuneemmiksi, ja niiden uhriksi joutumisen mahdollisuus koskettaa jokaista suomalaista.

Suomalaisten tietoja kalastellaan erilaisin keinoin verkon välityksellä. Huijaukset tulevat sähköpostin, tekstiviestin tai erilaisten sovellusten kautta, yleensä naamioituneina tunnettujen palveluiden tai yritysten nimiin. Huijauksen piiriin voi eksyä myös hakukoneen kautta. Viime aikoina yleistyneissä pankkihuijauksissa rikolliset ovat luoneet valeverkkopankkeja, jotka muistuttavat lähes täydellisesti aitoja pankin sivuja. Huijauksissa tavoitellaan saaliiksi henkilötietoja, verkkopankkitunnuksia sekä pankkikorttitietoja.

Kyberrikostorjuntakeskuksen uudessa blogikirjoituksessa "Onko sinulla kiire luopua rahoistasi?" kerrotaan, että paras keino jatkuvasti muuntuvilta petoksilta suojautumiseen on kriittinen harkinta ennen toimintaa. Usein kiire heikentää ihmisen tarkkaavaisuutta, eikä hektisessä arjessa välttämättä tunnu olevan aikaa epämääräisen kirjautumislinkin lähettäjän tai viestin sisällön tarkemmalle tutkimiselle. Kuitenkin pysähtyminen ennen omien henkilökohtaisten tietojen luovuttamista voi pelastaa petosyritykseltä.

Blogi: Onko sinulla kiire luopua rahoistasi?

Julkaisemme lokakuun jokaisena viikkona yhden blogin osana kyberturvallisuuskuukautta. Kyberturvallisuuskuukausi on osa laajempaa, Euroopan Unionin järjestämää kyberturvallisuuskuukautta (Cyber Security Month).