Blogi: Ostaisitko huumeita alle 18-vuotiaalta?

Julkaisuajankohta 12.10.2021 15.00
Uutinen
Mies istuu työpöydän ääressä kolmen tietokonenäytön edessä ja tutkii näytöllä näkyvää kyberrikoksiin liittyvää koodia. Kuvituskuva.

Käyttäjänsä yksityisyyttä lisäävän pimeän verkon rikollinen käyttö houkuttaa yhä nuorempia. Toimintaan mukaan lähteviä nuoria kiehtovat nopeat voitot sekä ajatus siitä, ettei anonyymeja alustoja käytettäessä voi jäädä kiinni rikoksista.

Kyberrikostorjuntakeskuksen uudessa blogikirjoituksessa "Ostaisitko huumeita alle 18-vuotiaalta?" kerrotaan, miten yhä nuorempia päätyy mukaan suuriinkin huumausainekauppoihin pimeässä verkossa. Luulo siitä, että anonyymilla alustalla tehdystä rikoksesta ei voi jäädä kiinni, elää vahvana. Mielikuva anonyymiyden tarjoamasta suojasta ei kuitenkaan perustu todellisuuteen. 

Viime vuosina poliisissa on lisätty osaamista ja työkaluja pimeää verkkoa hyödyntävän rikollisuuden torjuntaan. Pimeää verkkoa huumausaineiden myyntiin ja markkinointiin käyttäneitä rikollisia on jo tuomittu, ja monelle kiinnijäänti on tullut yllätyksenä.

Nuorten päätyminen pimeän verkon huumausainekaupan piiriin on huolestuttava ilmiö. Tietoverkoissa käyty huumekauppa häivyttää ymmärryksen todellisuudesta, ja nuoret voivat edetä nopeastikin myyntiorganisaatiossa ilman ymmärrystä tilanteen vakavuudesta.

Blogi: Ostaisitko huumeita alle 18-vuotiaalta?

Julkaisemme lokakuun jokaisena viikkona yhden blogin osana kyberturvallisuuskuukautta. Kyberturvallisuuskuukausi on osa laajempaa, Euroopan Unionin järjestämää kyberturvallisuuskuukautta (Cyber Security Month).

Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen