Blogi: Sosiaalisen median kääntöpuoleen törmää yhä useampi lapsi ja nuori

Julkaisuajankohta 26.10.2021 15.28
Uutinen

Sosiaalisesta mediasta on tullut erityisen merkityksellinen paikka lapsille ja nuorille. Sosiaalisella medialla on kuitenkin kääntöpuolensa: Lapsiin kohdistuva seksuaalirikollisuus on löytänyt tiensä eri somealustoille ja peleihin. Valtaosa nuorista on vastaanottanut seksuaalissävytteisiä viestejä somessa, ja ilmiö on jatkuvassa kasvussa.

Kyberrikoskeskuksen blogikirjoituksessa "Sosiaalisen median kääntöpuoleen törmää yhä useampi lapsi ja nuori" muistutetaan, että ilmiön olemassaolon kieltäminen ja puhumattomuus voivat altistaa lapsia seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Verkossa kohdatusta häirinnästä puhumista helpottaa, jos lapsi kokee ilmapiirin olevan aiheelle avoin. Harva kertoo kohtaamastaan häiritsevästä sisällöstä aikuiselle, ja syynä voi olla syyllisyys ja ahdistuneisuus tai pelko rangaistuksesta. Liikaa ei voi korostaa sitä, että seksuaalisen hyväksikäytön tai houkuttelun kohteeksi joutuminen ei ole koskaan uhrin vika.

Lapsen ja nuoren kanssa olisi hyvä käydä läpi, miten seksuaalissävytteisiin viesteihin törmätessä tulisi toimia. Vastaanotetusta häiritsevästä sisällöstä sekä sen lähettäneen henkilön profiilista kannattaa ottaa kuvakaappaus, minkä jälkeen henkilö kannattaa estää. Tämän lisäksi asiasta on hyvä keskustella. Tukea tarjoavat verkossa myös erilaiset järjestöt ja nuorisotyöpalvelut. Asiasta kannattaa myös aina tehdä rikosilmoitus.

Blogi: Sosiaalisen median kääntöpuoleen törmää yhä useampi lapsi ja nuori

Julkaisemme lokakuun jokaisena viikkona yhden blogin osana kyberturvallisuuskuukautta. Kyberturvallisuuskuukausi on osa laajempaa, Euroopan Unionin järjestämää kyberturvallisuuskuukautta (Cyber Security Month).

Muut kyberturvallisuuskuukauden blogikirjoitukset: 

Onko sinulla kiire luopua rahoistasi?

Ostaisitko huumeita alle 18-vuotiaalta?

Tietoverkkorikollisuus poliisin silmin 2020-2021