Ennalta estävää työtä tekevä poliisi haluaa olla nuorille läsnä myös sosiaalisessa mediassa

Julkaisuajankohta 27.4.2023 12.17
Uutinen
Vanhempi konstaapeli Johanna Lindroos poliisihaalarit yllään katsoo kohti kameraa.
Vanhempi konstaapeli Johanna Lindroos

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella ennalta estävää työtä tekevä vanhempi konstaapeli Johanna Lindroos on toukokuun alusta alkaen läsnä nuoria varten TikTokissa ja Instagramissa.

Kun ennalta estävää toimintaa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella luotsaava komisario Hannu Väänänen ja Ankkuripoliisina Raaseporin poliisiasemalla työskentelevä Lindroos juttelevat poliisin ja nuorten kohtaamisesta, molemmilla on yhteinen toive: kunpa voisimme olla mahdollisimman paljon läsnä siellä, missä nuoret ovat. 

− Osin tämä toteutuu, mutta kaikkialle emme ehdi. Tässä sosiaalinen media astuu täyttämään toiveeseen jäävää aukkoa. Suurimmalle osalle nuorista some on osa jokapäiväistä elämää, komisario Väänänen sanoo.

Vanhempi konstaapeli Lindroos on huomannut, että nuoret ovat monella tavalla valveutuneita yhteiskunnallisista asioista ja omista oikeuksistaan. Samaan aikaan monelle ei kuitenkaan ole selvää esimerkiksi juuri sosiaalisen median käyttöön liittyvät vastuut tai se, millaisia seurauksia erilaista teoista niin somessa kuin oikeassa elämässä voi tulla. Tämä onkin yksi niistä syistä, miksi poliisi lähtee myös Länsi-Uudellamaalla kohtaamaan nuoria aktiivisemmin TikTokissa ja Instagramissa. 

Aiheita, joita @PoliisiJohanna-tilillä käsitellään, ovat esimerkiksi somehäirintä, kiusaaminen, väkivalta ja päihteiden käyttö.

− Haluan kertoa nuorille näistä ilmiöistä ja siitä, mitä niiden myötä voi toiselle aiheutua. Pelkästään varoittelua ja synkistelyä ei kuitenkaan ole luvassa, sillä onhan somessa paljon hyvääkin ja poliisin työssä on lukuisia hienoja juttuja, joita haluan jakaa, Lindroos suunnittelee.

Poliisi juttelee somessa julkisista asioista ja ohjaa nuorenkin tarvittaessa virallisemmalle alustalle

Viime aikoina julkisuudessa on käyty tärkeää keskustelua etenkin TikTokin tietoturvasta sekä yksityisyydensuojasta. Tilanne tunnistetaan poliisissa, ja sosiaalisen median käytön turvallisuudesta kerrotaankin poliisin sosiaalisen median käytön linjaukset sisältävässä ohjeessa.   

Virkapuhelimissa sosiaalisen median sovelluksia ei Länsi-Uudellamaalla, eikä muuallakaan poliisissa, käytetä. Lindroosinkin matkassa kulkee erillinen some-puhelin, jota käytetään vain sosiaalisen median kanavien päivittämiseen. Poliisi käsittelee sosiaalisessa mediassa vain julkista tietoa.

− Joskus nuoret voivat somessa kertoa asiasta, joka on arkaluontoinen tai yksityisyyden suojan piiriin kuuluva. Joku voi esimerkiksi tuoda esiin tapahtuman, jonka piirteet täyttävät rikoksen tunnusmerkit. Olemme luonnollisesti kiitollisia siitä, että nuori luottaa somessa näkyvään poliisin, sillä juuri sen vuoksi me siellä olemme. Näissä tapauksissa ohjaamme kuitenkin nuoren kanssa käytävän tiedonvaihdon poliisin virallisiin kanaviin tai katsomme, voiko hänet kohdata muualla kuin sosiaalisessa mediassa, Lindroos kertoo.

Vanhempi konstaapeli Johanna Lindroosin löydät toukokuusta alkaen sosiaalisesta mediasta TikTokista sekä Instagramista @PoliisiJohanna. Komisario Hannu Väänänen taas löytyy Twitteristä @HannuVaan. 

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Uusimaa Uutinen