- Poliisi
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Misstänkta begär nakenbilder av män på sociala medier och pressar dem på upp till tusentals euro
Helsingforspolisen har på senaste tiden fått rikligt med anmälningar om fall där offren ombes skicka nakenbilder och därefter börjar man pressa offren på pengar. Brottsbeteckningarna är utpressning och försök till utpressning. Det är fråga om ett gammalt fenomen, som har aktiverats i Helsingforspolisens perspektiv.
Åtminstone 23 fall har kommit till Helsingforspolisens kännedom sedan mitten av april.
De misstänkta hittar sina offer på sociala medier, till exempel Facebook eller dejtingappar. Yngre män väljs ofta som offer.
Samtalet flyttar i allmänhet i något skede till exempelvis Snapchat-appen eller videotjänsten Skype. Där skickar den misstänkta en nakenbild till målsäganden. Den misstänkta påstår att bilden föreställer hen själv. Den misstänkta ber också målsäganden att skicka en intim bild.
När mannen har skickat bilden, uppmanas han att betala något belopp. Målsäganden får veta att utan betalning kommer bilden att spridas till hans kontakter på sociala medier.
Beloppen som utpressas är vanligen från hundratals euro uppåt. Utpressningsmeddelandena slutar inte med en betalning, utan de upprepas. I vissa fall kräver den misstänkta betalning exempelvis varje vecka eller varje månad.
I ett fall utpressades målsäganden på drygt 1 000 euro två gånger. Utpressningen fortsatte efter betalningarna, men då slutade offret betala och anmälde brottet. I ett annat fall försökte man få över 8 000 euro av målsäganden.
Det lönar sig att vara försiktig med meddelanden från okända personer
De som misstänks för utpressningar genom nakenbilder är utlänningar och verkar utomlands. Det är svårt för polisen att ingripa i deras verksamhet.
– De är inte rädda för att åka fast eller avslöja sina personuppgifter, eftersom de ber offret att skicka pengarna via exempelvis betalningsförmedlingssystemet Paypal eller i form av presentkort. Med andra ord får målsäganden av den misstänkta åtminstone kontaktuppgifterna till någon person, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Anssi Enqvist.
Enligt polisen är förebyggande åtgärder det bästa sättet att ingripa i utpressning och försök till utpressning. Det lönar sig att fundera över om man ska svara när okända personer överraskande tar kontakt på sociala medier. Det är också värt att noga överväga om det lönar sig att skicka bilder. Om man inte skickar sin bild, avslutas samtalet troligen ganska snabbt.
– Om man ändå blir offer för utpressning, lönar det sig att göra en polisanmälan, säger kriminalkommissarie Enqvist.
