Epäilty törkeä eläinsuojelurikos siirtyi syyteharkintaan

Julkaisuajankohta 30.8.2022 12.15
Uutinen

Helsingin poliisi sai valmiiksi esitutkinnan, jossa 24-vuotiaan miehen epäillään kuljettaneen koiria Suomeen kelvottomissa olosuhteissa.

Koirakuljetus saapui Suomeen 2. heinäkuuta Venäjältä. Reitti kulki Latvian ja Viron kautta. Kuljettaja matkusti yksin 32 koiran kanssa.

– Tarkoituksena oli, että hän olisi luovuttanut rescuekoirat kahdelle suomalaiselle tilaajalle Helsingin Länsisatamassa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Crista Granroth.

Rajavartiolaitos totesi satamassa, että seitsemän koiraa oli menehtynyt. Myöhemmin eläinlääkäri lopetti kolme koiraa yliopistollisessa eläinsairaalassa, koska eläimillä oli huono hoitoennuste. 

Yksitoista koiraa tarvitsi sairaalahoitoa. Niistä kolme huonokuntoisinta joutui teho-osastolle. Eläinsairaalan henkilökunta totesi hoidon alussa, että usealla koirista oli huomattavasti kohonnut ruumiinlämpö.

– Epäilemme, että auton kuormatilan lämpötila oli niin korkea, että koirat saivat lämpöhalvauksen. Kuumuus aiheutti eläimille pitkäkestoista tuskaa ja kärsimystä, kertoo tutkinnanjohtaja Granroth.

Rikoksesta epäilty autonkuljettaja on ollut vangittuna esitutkinnan alusta asti. Häntä epäillään törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Esitutkinnasta ei ole muuta tiedotettavaa.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Rikokset ja tutkinta Uutinen