- Poliisi
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Erilaiset huijaukset jatkuvat edelleen - pidä huolta digitaidoistasi
Viikolla 18 huijattiin itäsuomalaisilta yli 700 000 euroa ja viime viikolla erilaiset huijaukset jatkuivat, mutta onneksi osa huijauksista jäi yritykseksi.
Tässä seuraavassa muutamia esimerkkejä viime viikolla poliisin tietoon tulleista erilaisista huijauksista Itä-Suomessa
- Hei Äiti - huijauksella yritettiin saada 2 680 euron summaa asianomistajalta, asiaa tutkitaan petoksen yrityksenä.
- Internetin treffipalstalta alkunsa saanut romanssihuijaus, jossa huijauksen alkuvaiheessa oli pyritty saamaan 1 450 euron summaa tekaistuihin tullimaksuihin. Asia on tutkinnassa petoksen yrityksenä.
- Asianomistajaa oli yritetty huijata Facebookissa, jossa hänen kerrottiin voittaneen Keskon arvonnassa. Viestin mukana oli tullut linkki, joka vei huijarin sivulle ja siellä vaadittiin pankkitunnuksilla kirjautumista. Pankki oli saanut pysäytettyä 18 000 euron siirron. Juttua tutkitaan törkeänä petoksen yrityksenä.
- Asianomistaja oli yrittänyt useasti kirjautua Omakanta-palveluun. Tämän jälkeen asianomistajan tililtä oli siirretty 8 000 euroa ulkomaalaiselle tilille. Tapausta tutkitaan maksuvälinepetoksena.
- Asianomistajien tililtä oli siirretty 30 000 euroa. Asianomistaja saanut soiton Serranto -pankista, josta kerrottu, että asianomistajan tiedoilla oli tehty 13 lainahakemusta. Tämän jälkeen puhelu oli siirtynyt Osuuspankkiin, josta kerrottiin, että hakemukset voidaan perua, jos asianomistaja antaa pankkitunnuksensa. Tapaus on tutkinnassa rikosnimikkeellä törkeä petos.
- Pohjoiskarjalalaista firmaa yritettiin erehdyttää maksamaan 24550,50 euroa firman toimitusjohtajan nimissä tulleella sähköpostilla. Viestistä oli kuitenkin jäänyt pois tilinumero, johon maksu olisi pitänyt maksaa. Asia tutkitaan törkeän petoksen yrityksenä.
- Asianomistaja oli kirjautunut Omakanta-palveluun, jossa pyydettiin kahdesti Nordean pankkitunnuksia. Samaan aikaan asianomistajan tililtä siirretty ilman hänen lupaansa 4 800 euroa ulkomaalaiselle tilille. Asiasta on kirjattu rikosilmoitus maksuvälinepetoksesta.
- Asianomistaja kirjautunut omakantaan ja myöhemmin hänen tililtä oli siirretty ulkomaalaiselle tilille 3 000 euroa. Juttua tutkitaan maksuvälinepetoksena.
Älä luovuta pankkitunnuksia- tai muitakaan pankkitietoja muille
- Tärkein asia jokaisen muistettavaksi on se, ettei kenellekään luovuteta omia verkkopankkitunnuksia tai maksukorttien tietoja. Poliisi, pankit, verottaja tai mitkään muutkaan niin sanotut viralliset tahot eivät kysele asiakkaiden verkkopankkitunnuksia puhelimitse, sähköpostilla, tekstiviesteillä tai keskustelualustoilla, muistuttaa rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisista.
Leinonen kehottaa kaikkia juttelemaan näistä huijausten riskeistä läheisten ja eritoten iäkkäämpien ihmisten kanssa. Tärkeintä on muistuttaa, ettei pankkitunnuksia tai -tietoja pidä luovuttaa kenellekään. Lisäksi on syytä keskustella esimerkiksi operaattoreiden tarjoamista mobiilivarmenteista, joita käyttämällä voi tunnistautua monilla verkkoalustoilla pankkitunnusten sijasta.
- Mobiilivarmenteen käyttö on turvallista, koska silloin eri alustoille tunnistautumiseen tai kirjautumiseen ei tarvita pankkitunnuksia eli vaara niiden joutumisesta vääriin käsiin pienenee. Mobiilivarmenteella voi kirjautua tai tunnistautua lähes kaikille muille sivuille paitsi pankkien sivuille. Toisaalta, jos jollakin muulla kuin pankin sivulla ei tarjota kirjautumiseen tai tunnistautumiseen mobiilivarmennevaihtoehtoa, niin silloin voi jo epäillä sivun aitoutta, Leinonen opastaa. Mobiilivarmenteesta voit kysyä lisätietoja omalta teleoperaattorilta.
Leinosen mukaan pankkiasioiden hoitamisessa verkossa suositellaan käytettäväksi mobiiliavainta, joka on käsittääkseni useamman pankin palveluvalikoimassa. Tällöin muun muassa eri palveluihin kirjautumisesta tai tunnistautumisesta tulee puhelimeen tai muuhun telepäätelaitteeseen varmennuskoodi, jonka jälkeen asian voi viedä päätökseen omalla salassa pidettävällä tunnuksella. Mobiiliavaimen käytöstä saat lisätietoja omasta pankistasi.
Jos vahinko tapahtuu ja epäilet luovuttaneesi verkkopankkitunnuksesi huijarille, niin
- Ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi ja
- Tee asiasta aina rikosilmoitus
- Yrityksissä kannattaa myös käydä läpi laskujen maksuprosessit siten, että pystytään mahdollisimman kattavasti varmistumaan maksujen meneminen oikeille tileille. Erityisesti uusien työntekijöiden ja vaikkapa kesätyöntekijöiden kanssa nämä prosessit on syytä käydä perusteellisesti läpi vahinkojen välttämiseksi, Leinonen muistuttaa.