Erittäin vaarallista muuntohuumetta löytynyt myös Kaakkois-Suomesta

Julkaisuajankohta 27.11.2023 15.26
Uutinen

Itä-Suomen poliisilaitos varoitti marraskuun puolivälissä Kuopion alueella huumekuolemiin johtaneesta erittäin vaarallisesta muuntohuumeesta, metonitatseenista. Tätä huumausainetta on löytynyt nyt myös Kaakkois-Suomen alueelta.

Kaakkois-Suomen poliisi takavarikoi Lappeenrannassa poliisin normaaliin päivittäistoiminnan yhteydessä 26 grammaa huumausainetta, joka Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion tutkimuksissa on paljastunut metonitatseeni-nimiseksi synteettiseksi opioidiksi. Metonitatseenin epäillään aiheuttaneen Kuopiossa syksyn aikana lukuisia huumekuolemia, joista Itä-Suomen poliisi on myös tiedottanut aiemmin.

-    Esitutkinnassa ei ole toistaiseksi ilmennyt, että ainetta olisi levinnyt laajemmin Kaakkois-Suomen alueelle. Alueellamme ei myöskään tiedetä toistaiseksi kenenkään menehtyneen tai tarvinneen sairaalahoitoa metonitatseenin käytön seurauksena, kertoo rikoskomisario Pasi Sirviö.

Yksikin metonitatseeni-tabletti voi Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion mukaan olla kuolettava. 

Poliisi varoittaa erityisesti Subutexin käyttäjiä tästä vaarallisesta huumausaineesta. Tabletit ovat valkoisia, Subutex-lääketablettien näköisiä, ja niitä saatetaankin siksi myös kaupata katukaupassa Subutex-tabletteina. Takavarikoiduissa tableteissa on ollut teksti ”B8” ja toisella puolella miekkakuvio. Kaakossa takavarikoitu metonitatseeni on ollut sekä tablettimaisessa että jauhemaisessa muodossa.  

Kaakkois-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen