Etelä-Karjalan Ankkuritoiminnalle Vuoden koulutusvaikuttaja 2023 -tunnustus

Julkaisuajankohta 31.1.2024 10.26
Uutinen

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on palkinnut Etelä-Karjalan Ankkuritoiminnan ja sen työryhmän Vuoden koulutusvaikuttaja 2023 -tunnustuksella. Palkinnon saaja julkistettiin Educa-messuilla Helsingin Messukeskuksessa lauantaina 27. tammikuuta.

Ankkuritoiminta on moniammatillista yhteistyötä, jolla tuetaan lasten ja nuorten hyvinvointia sekä estetään ennalta rikollisuutta. Ankkuritoimintaa on kaikilla poliisilaitoksilla, mutta Etelä-Karjalassa toimintamalli on juurtunut erityisen hyvin käyttöön ja todettu tehokkaaksi. 

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella Ankkuritoiminnasta vastaa Ennalta estävän toiminnan ryhmä (EET-ryhmä). Sen kohderyhmä on alle 15-vuotiaat rikollisen teon tehneet nuoret. Ankkuritoiminnalla pyritään katkaisemaan nuoren orastava rikoskierre ja saamaan, yhdessä muiden toimijoiden kanssa, nuoren elämä raiteilleen. Ankkuritoiminnalla pyritään mahdollisuuksien mukaan vaikuttamaan myös syrjäytymisvaarassa olevien perheiden tukemiseen.

Etelä-Karjalan ankkuritiimissä keskeiset toimijat poliisin rinnalla ovat nuorten oikeusedustajat Maija Ström-Ripatti ja Sari Suikkanen sekä koulujen edustajat. Mukana toiminnassa ovat myös mm. nuorisotoimi ja pelastustoimi. Ankkuritiimi pyrkii puhuttamaan nuoren mahdollisimman pian tapahtuman tai teon jälkeen.

- Etelä-Karjalan ankkuripuhutuksissa paikalla ovat poliisin, nuorten oikeusedustajan sekä rikolliseen tekoon epäillyn nuoren ja hänen huoltajiensa lisäksi usein uhri, hänen huoltajansa sekä tilanteesta riippuen muita mahdollisia toimijoita, kertoo ylikonstaapeli Sanna Lautamatti EET-ryhmästä.

Viime vuoden aikana Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella ankkuritiimit puhuttivat yli 460 nuorta. Heistä yli 80 prosenttia oli ensikertalaisia.

Ehdotuksen Vuoden koulutusvaikuttaja tunnustuksesta oli tehnyt OAJ:n Etelä-Karjalan alueyhdistys. Vuosittain jaettavan palkinnon myöntämisen kriteerejä ovat mm. pitkäjänteinen ja vahva työskentely kasvatuksen ja koulutuksen parissa, jokin erityinen koulutusteko tai näkyvyys omalla alueella.

Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta tunnusta oli Helsingissä vastaanottamassa komisario Markus Purtanen, vanhempi konstaapeli Joni Mukala sekä ylikonstaapeli Sanna Lautamatti.

Etelä-Karjala Kaakkois-Suomen poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen