Heinäkuun loppu näyttäytyi synkkänä Lounais-Suomen tieliikenteessä

Julkaisuajankohta 1.8.2022 15.39
Uutinen

Heinäkuun lopussa Lounais-Suomen teillä kuoli kymmenessä päivässä yhteensä seitsemän ihmistä. Tänä vuonna Lounais-Suomen liikenteessä on ollut jo 18 kuolonuhria.

Heinäkuun lopussa, kymmenessä päivässä 22.–31.7. Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella tapahtui yhteensä seitsemän kuolemaan johtanutta tieliikenneonnettomuutta.

Tuorein tieliikennekuolema tapahtui sunnuntaina Somerolla. Varttunut moottoripyöräilijä kuoli Hämeen Härkätiellä noin kello 17 aikaan, kun sivutietä ajanut henkilöautoilija kääntyi moottoripyöräilijän eteen.

Onnettomuus tapahtui mutkaisella tieosuudella. Kumpikaan osapuoli ei ajanut ylinopeutta, eikä alkoholilla ollut osuutta onnettomuuteen. 

Porissa nuori nainen menehtyi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ajauduttuaan kevytmoottoripyörällään kaarteessa ulos tieltä. Onnettomuus tapahtui yhden aikaan Vanhalla Raumantiellä.

Neljä kuolemaa enemmän kuin viime vuonna

Kevytmoottoripyörän ulosajo on jo toinen nuoren kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus lyhyen ajan sisällä Porissa.

Sunnuntai-illalla 24.7. nuori mies menehtyi Kirrinsannantiellä törmättyään moottoripyörällä tien laidalla olevaan kaiteeseen. 

– Molempia tapauksia yhdistää se, että nuori kuljettaja on ollut ennen onnettomuushetkeä ajelemassa yhdessä ystäviensä kanssa. Poliisin tähän mennessä saamien tietojen perusteella ajotapa on voinut vaikuttaa onnettomuuksien syntymiseen, kertoo rikoskomisario Joachim Mattfolk.

Tapausten myötä poliisi on äärimmäiseen huolissaan nuorten liikennekäyttäytymisestä sekä ennen kaikkea tieliikenneturvallisuuden kehityksestä yleensä.

Tänä vuonna Lounais-Suomen liikenteessä on kuollut jo 18 ihmistä, mikä on neljä henkeä enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. 

– Kaikkien tielläliikkujien, niin nuorten kuin kokeneempien, tulisi aina ottaa paitsi oma myös muiden tielläliikkujien turvallisuus huomioon. Kaksipyöräisten ajoneuvojen kuljettajat ovat liikenneonnettomuuden sattuessa huomattavasti haavoittuvammassa asemassa autoilijoihin verrattuna, Mattfolk muistuttaa. 

Viimeaikaisilla tapauksilla ei yhtäläisyyksiä

Sunnuntaina tapahtuneet kuolonkolarit ovat jatkoa murheelliseen liikennekuolemien sarjaan Lounais-Suomessa. Tapauksilla ei lähtökohtaisesti ole yhteisiä nimittäjiä. 

Viimeaikaiset onnettomuudet ovat tapahtuneet eri puolilla Lounais-Suomea, neljä Varsinais-Suomessa, kolme Satakunnassa.

Kuolonkolareita on sattunut niin aamulla, illansuussa kuin yöllä, ja kuolonuhreissa on nuorten lisäksi myös keski-ikäisiä kuin iäkkäämpiäkin ihmisiä. Valtaosassa tapauksissa ei näyttäisi olevan viitteitä mahdollisesta alkoholin vaikutuksesta.

Poliisi ei tässä vaiheessa kommentoi tapauksia yksityiskohtaisemmin, koska onnettomuuksien tutkinta on yhä kesken.  

Kesäkuukaudet synkkiä liikennetilastoissa

Pitkän aikavälin tarkastelussa liikennekuolemien määrät nousevat perinteisesti aina kesäkuukausina.

– Ylinopeus, päihteet, turvalaitteiden käytön puutteet ja esimerkiksi älylaitteiden käytöstä johtuva tarkkaamattomuus ovat tyypillisiä myötävaikuttavia tekijöitä vakavissa henkilövahinko-onnettomuuksissa, sanoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Risto Lammi.

Lammi toivoo, että Lounais-Suomen viimeaikaiset vakavat kuolemantapaukset herättäisivät kaikki tienkäyttäjät tarkastelemaan omaa liikennekäyttäytymistään.

– Vakavien liikenneonnettomuuksien syntymiseen voidaan useimmiten vaikuttaa tarkastelemalla omaa ja ennakoimalla toisten toimintaa, Lammi painottaa. 

Näkyvällä valvonnalla ja viestinnän keinoin poliisi pyrkii päättäväisesti puuttumaan liikenneturvallisuutta vaarantavaan toimintaan.
 

Lounais-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Satakunta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta Varsinais-Suomi