Helsingforspolisen patrullerar effektiviserat bland ungdomar under nästa veckoslut

Utgivningsdatum 6.5.2021 13.51 | Publicerad på svenska 7.5.2021 kl. 14.31
Nyhet

Helsingforspolisen är tillgänglig också i Snapchat @stadinpoliisit.

Under två veckor har Helsingforspolisen meddelat om fyra separata våldsbrott där parterna är unga och/eller minderåriga och där ett eggvapen har använts. Knivhuggningen på Järnvägstorget 19 april ledde till att offret avled.

- Vi är väldigt oroliga för den här utvecklingen där unga har eggvapen och andra tillhyggen med sig och använder dem av obetydliga anledningar. En sådan ond cirkel av upprustning måste avbrytas. Helsingforspolisens brottsutredning tar sådana fall på allvar, och polisen ingriper i dem med effektiva brottsutredningstekniska åtgärder, konstaterar kriminalinspektör Jari Koski från funktioner för våldsbrott.

- Innehav av eggvapen på offentliga platser utan en acceptabel orsak är förbjudet för människor i alla åldrar. Innehav av ett föremål som lämpar sig för skadande av andra på en offentlig plats kan straffas med böter eller sex månaders fängelse, påminner Koski.

Polisen närvarande på staden och sociala medier

Händelserna under den senaste tiden och den omfattande allmänna uppmärksamhet som de fått kan helt förståeligt väcka förvirring och rädsla hos ungdomar. Helsingforspolisen ökar den synliga övervakningen under veckoslutet, och poliserna patrullerar på samlingsställen som är populära bland ungdomar tillsammans med andra aktörer.

- Det är fortfarande tryggt att röra sig i Helsingfors. Ungdomar bör berätta om sina planer för familjen och röra sig med bekanta vänner. Mörka parker och stationer för kollektivtrafik är inte trygga platser för umgänge på kvällstid och natten. Trots att det har skett ovanligt många grova våldsbrottfall på sista tiden, ska man komma i håg att bara ytterst få unga är mycket våldsamma. I allmänhet har brottsligheten bland ungdomar minskat under de senaste åren, konstaterar kommissarie Katja Nissinen från förebyggande funktioner.

- Polisen är närvarande i staden på samlingsställen som är populära bland ungdomar tillsammans med andra aktörer. Det är viktigt att trygga vuxna finns tillgängliga och diskuterar med ungdomar. Om man observerar eventuella störningar, en hotande situation eller ett brott, ska man ringa nödcentralen 112. Om möjligt, ska man avlägsna sig från hotande situationer och meddela en ordningsvakt om det finns en på platsen, anvisar Nissinen.

Helsingforspolisens poliser på sociala medier vid den förebyggande verksamheten är tillgängliga i Snapchat @stadinpoliisit.

Helsingfors Nyheter Nyland Polisinrättningen i Helsingfors