- Poliisi
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Helsingforspolisen offentliggör en utredning som lämnades till Polisstyrelsen
Polisstyrelsen begärde av polisinrättningen i Helsingfors en utredning om ett projekt som inleddes 2013 och till följd av vilket incidenter med skottlossning mellan romer minskades avsevärt. Under 2013–2015 konfiskerades 34 olovliga skjutvapen. Polisinrättningen i Helsingfors lämnade in utredningen fredagen den 14 maj 2021. Den ursprungliga utredningen har bifogats till meddelandet.
Under 2013 fick Helsingforspolisen inom en kort tidsperiod kännedom om många allvarliga brott mot hälsa eller liv eller hot om sådana där båda parterna hörde till finländska romsläkter. Ett typiskt drag för de brott som polisen fick kännedom om var att de begicks genom att hota med eller använda skjutvapen. I brottsfall äventyrades utöver den målsägandes även utomståendes liv och hälsa.
Enligt bedömningen som gjordes av polisinrättningen i Helsingfors var situationen mycket allvarlig. Utifrån biträdande polischef Ilkka Koskimäkis begäran inrättades den 14 oktober 2013 en operation, vars avsikt var att förebygga fall av skottlossning och att utreda fall som redan undersöktes.
Polisen samarbetade med romska grupper från projektets början. Utifrån uppgifter från dessa grupper var relationerna mellan de romska släkterna mycket inflammerade. Det verkade som om vissa personer hade som avsikt att avgöra situationen genom våldsamma sammandrabbningar. De äldsta i de romska släkterna berättade för polisen att de inte längre hade någon som helst auktoritet över de unga männen och deras agerande.
Till följd av projektet minskades antalet skottlossningar mellan romer avsevärt på offentliga platser
Uppgifterna som uppdagades i projektet sparades i polisens fältledningssystem, en riksomfattande plattform för informationsförmedling, som används för polispatrullernas dagliga kommunikation. Projektkoden KURI1 fastställdes som identifierare för uppgifterna. Det grundades alltså inget separat underrättelseregister som skulle ha varit avsett endast för att spara uppgifter om personer som man fått kännedom om i samband med projektet. De sparade uppgifterna är likadana som de observationer som antecknas i samband med övriga uppdrag.
Orsaken till att skapa en separat projektkod var att det skulle vara möjligt att från ett stort datamaterial efteråt söka på uppgifterna som insamlats i samband med åtgärderna. Projektkoden antecknades vid sådana uppgifter som det bedömdes kunde ha en koppling till konflikter, våldsamma gärningar eller hot om sådana där båda parterna var romer.
Till följd av projektet minskades antalet skottlossningar mellan romer på offentliga platser avsevärt. Under 2013–2015 konfiskerades 34 olovliga skjutvapen. Den 15 oktober 2015 avslutades operationen av poliskommendör Lasse Aapio.
Senare har polisinrättningens ledning fått veta att en del uppgifter med projektkoden som identifierare har antecknats på meddelandeplattformen även under 2016 och 2017. Detta beror på att projektkoden inte separat hade slopats. Projektkoden togs slutligen ur bruk i november 2017.
Förbud mot etnisk profilering beaktas inom all verksamhet vid Helsingforspolisen
Varken polisinrättningens ledning eller larm- och övervakningsenheten som ansvarade för projektet har fått kännedom om missbruk i samband med projektet.
Vid polisinrättningen i Helsingfors har från 2018 flera tiotals utbildningstillfällen ordnats där man har behandlat förbud mot etnisk profilering och förebyggande av diskriminering.
