Hiihtäjän etsinnöissä erittäin haastavat olosuhteet Pallaksella

Julkaisuajankohta 3.1.2024 16.21
Uutinen

Äiti ja lapsi jäivät lumivyöryn alle 2.1.2024 oltuaan hiihtovaelluksella Pallastunturin alueella. Äiti löytyi vyöryn alta kuolleena eilen tiistaina ja lasta on etsitty tänään keskiviikkona. Lasta ei ole vielä löydetty, ja etsintöjä jatketaan.

Poliisi, Rajavartiolaitos, Lapin pelastuslaitos, Vapepa ja pelastushelikopteri ovat etsineet hiihtovaelluksella kadonnutta lasta tänään aamusta lähtien Pallastunturin alueella. Olosuhteet etsimiseen ovat olleet erittäin haastavat, eikä lasta ei ole löydetty. 

– Teemme kaikkemme, mutta sääolosuhteet etsintöjen tekemiseen alueella ovat erittäin vaikeat ja paikoin vaarallisetkin kovan tuulen, yli -20 asteen pakkasen ja mahdollisen lumivyöryriskin vuoksi. Olosuhteet ovat etsijöiden lisäksi haastavat myös pelastuskoirille, joita ei valitettavasti ole voitu sään takia käyttää etsinnöissä kuin hetken aikaa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Huhtamäki.

Tiistaina kadonneet äiti ja lapsi olivat omatoimisella vaelluksella kahdestaan ja kotoisin Suomesta Lapin ulkopuoliselta paikkakunnalta.

Poliisin aiemmassa tiedotteessa kerrotusta ajankohdasta poiketen hiihtovaelluksella ollut äiti soitti tiistaina 2.1. noin kello 14 hätäpuhelun, jossa hän pyysi itselleen ja lapselleen apua maastosta pois pääsemiseksi sääolosuhteiden vuoksi. Tehtävä annettiin Lapin pelastuslaitokselle maastopelastustehtävänä.

Tehtävä tuli poliisille tiistaina noin kello 16 ja muuttui etsintätehtäväksi, kun pelastuslaitos ei ollut löytänyt hätäpuhelun soittaneita hiihtäjiä maastosta heidän ilmoittamaltaan reitiltä. 

Poliisi käynnisti välittömästi etsinnät yhteistyössä pelastuslaitoksen ja Vapepan kanssa. Etsintöjen tuloksena äiti löytyi kuolleena lumivyöryn alta noin kello 22 tiistai-iltana. Etsinnät keskeytettiin tämän jälkeen vaarallisten olosuhteiden vuoksi, ja niitä jatkettiin tänään keskiviikkona.

– Etsintöjä jatketaan kunnes etsittävä löydetään, Huhtamäki sanoo.

Poliisi ei tässä vaiheessa ota kantaa tarkempaan etsintäpaikkaan tai muihin yksityiskohtiin, mutta kertoo tapauksesta lisää heti, kun se on etsintöjä vaarantamatta mahdollista. Etsinnän etenemisestä tiedotetaan uudelleen tänään illalla.

Poliisi muistuttaa, että olosuhteet ovat alueella vaaralliset eikä kenenkään tule lähteä etsintöihin omin päin.

Linkki poliisin aiempaan tiedotteeseen.

Lapin poliisilaitos Lappi Muonio Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta