Hiihtolomaliikenteen valvontaa

Julkaisuajankohta 3.3.2021 10.20
Uutinen

Hiihtolomaliikenteen ja turvalaitteiden käytön sekä tarkkaamattomuuden valvontaa

Oulun poliisilaitoksen alueella asuvien hiihtolomaliikenne käynnistyy perjantaina 5.3.2021, kun koululaiset ja opiskelijat aloittavat lomaansa. Hiihtolomaliikenne tulee näkymään aina 14.3.2021 saakka, jolloin hiihto- eli talviloma loppuu. Erityisesti viikon yhdeksän sekä 10 viikonloput ovat liikenteellisesti vilkasta aikaa. Oulun poliisilaitoksen partiot ovat mukana liikenteessä ja valvontaa suoritetaan näkyvästi. Erityisesti valvotaan ajotapaa sekä nopeuksia. Myös moottorikelkkailua ollaan valvomassa talviloman aikana.

 

"Tavoitteenamme on ennalta estää onnettomuuksia ja turvata autoilijoiden sujuva pääsy lomanviettopaikkoihin. Suuntamme näkyvää nopeus- ja ajotapavalvontaa etenkin niille tieosuuksille, joilla liikennemäärät ovat suuria." komisario Pasi Rissanen.

 

On hyvä pitää mielessä, että jo matkalla olet lomalla. Yhtä tärkeää on päästä turvallisesti perille lomakohteeseen kuin myös takaisin kotiin. Liikenteen ollessa vilkkaimmillaan korostuu turvavälien merkitys, etenkin huonoissa keliolosuhteissa ajonopeudet on pidettävä alhaisina ja turvavälit riittävän pitkinä. Siis turvavälit kuntoon niin liikenteessä kuin lomavietto paikoissa Korona-aikana. Taukoja on myös muistettava pitää. Ajonopeus tulee aina sovittaa vallitseviin olosuhteisiin, keliin ja kuljettajan ajotaitoon nähden.

 

Hiihtolomien viimeisin liikennehuippu näyttäytyy maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna (vko 9), kun edellisviikon lomalaiset palailevat ja Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi aloittavat lomansa. Pe 5.3.–su 7.3. liikenne on vilkasta pohjoisessa erityisesti Oulu–Kemi–Rovaniemi (vt 4) välillä sekä Oulu–Kuusamo (vt 20) välillä.

 

8. - 14.3.2021 toteutetaan turvalaite- ja tarkkaamattomuusvalvontaa Oulun poliisilaitoksen alueella. Tämä valvontajakso on osa ROADPOLin Seatbelt -valvontateemaa sekä Poliisin valtakunnallisia valvontateemoja vuodelle 2021. Onnettomuustietoinstituutin OTI-vuosiraportin (2019) mukaan 96 prosentissa vuonna 2019 kuolemaan johtaneista tieliikenneonnettomuuksista vaikutti taustalla jokin inhimillinen riskitekijä. Turvalaitteiden käyttämättömyyteen tai virheelliseen käyttöön liittyneitä riskitekijöitä mainittiin 33 prosentissa onnettomuuksista. Matkapuhelimen käyttöön liittyvä riski vaikutti taustalla 3 prosentissa onnettomuuksista ja ajoasenteisiin liittyvä riski 25 prosentissa onnettomuuksista. OTI-vuosiraportin (2019) mukaan vuonna 2019 kuolemaan johtaneisiin moottoriajoneuvo-onnettomuuksiin osallisissa henkilö- ja pakettiautoissa olleista kuljettajista ja matkustajista 33 prosenttia ei käyttänyt onnettomuuden sattuessa turvavyötä.

 

Liikenneturvan seurantatutkimuksen mukaan viime vuonna (2020) henkilö-autojen etupenkillä turvavyön käyttöaste taajamissa ja taajamien ulkopuolella oli 96 %. Sen sijaan takapenkillä taajamissa käyttöaste oli 89 %. Pakettiautojen etupenkillä taajamissa turvavyötä käytti 78 prosenttia kuljettajista ja taajamien ulkopuolella 83 prosenttia. Käyttöasteet ovat hienoisesti parantuneet edellisestä vuodesta, mutta edelleenkin tarvitaan valvontaa ja valistusta, jotta turvavyön käyttö saadaan kattavaksi ja turvavyön käyttöön liittyvä turvallisuuspotentiaali maksimaalisesti hyödynnetyksi. Etenkin pakettiautojen suhteen on vielä paljon parannettavaa.

 

"Tutkimustenkin perusteella tiedetään, että turvavyönkäytöllä on merkitystä onnettomuuksissa vähentäen loukkaantumisen sekä kuoleman riskiä. Samoin on todettu, että riski joutua onnettomuuteen kasvaa 12,2-kertaiseksi puhelimella soitettaessa ja 6,1-kertaiseski tekstiviestiä kirjoitettaessa", toteaa komisario Pasi Rissanen.

 

Liikenne Oulu Oulun poliisilaitos Pohjois-Pohjanmaa Uutinen