Huijarit tavoittelevat taloudellista hyötyä

Julkaisuajankohta 4.10.2023 16.11
Uutinen

Poliisi on varoittanut muutaman viime vuoden aikana useasti erilaisista huijareista, jotka tänä päivänä toimivat pääosin tietoverkoissa. Näiden huijauksien uhriksi voi joutua kuka tahansa, mutta iäkkäämmällä väestöllä riski joutua uhriksi on muita suurempi.

- Rikolliset pyrkivät käyttämään hyväkseen toimintakykyä alentavaa sairautta ja usein he etsivät haavoittuvassa asemassa olevia iäkkäitä henkilöitä, kertoo rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.

Pohjolaisen mukaan petosrikoksissa tekijä tavoittelee itselleen taloudellista hyötyä uhria erehdyttämällä. Usein petoksen seurauksena on taloudellinen vahinko uhrille. Nykypäivänä petosrikollisuuden kirjo on laaja ja petosten tekeminen on siirtynyt tietoverkkoihin. Vaikka internetissä on paljon hyvää, niin tulee muistaa, että siellä on myös huijareita. 

Huijarit ovat käyttäneet hyväkseen esimerkiksi iäkkäämpien henkilöiden puutteellista osaamista sähköpostin käytössä. Sähköpostitse on houkuteltu uhri antamaan luottokorttinumero, muita henkilötietoja tai ohjattu uhri linkin kautta huijareiden luomille sivuille. 

- Sähköposti ja internet ovat avanneet mahdollisuuden tavoittaa suuria ihmismääriä helposti ja lähes olemattomin kustannuksin. Tekotavat muuttuvat koko ajan. Kekseliäisyydellä ei ole rajoja, sanoo Pohjolainen. 

On ensiarvoisen tärkeää, että näistä asioista puhutaan aktiivisesti iäkkäämmälle väestölle tai muutoin riskialttiina oleville ja neuvotaan heille oikeita toimintatapoja huijausten estämiseksi.

Tämän vuoden aikana pelkästään Itä-Suomessa on erilaisilla tekotavoilla huijattu uhreilta seitsennumeroinen euro määrä eli puhutaan miljoonista euroista.     

Valepoliisipetokset      

Vuodesta 2017 alkanut valepoliisipetos -ilmiö on jatkunut aiheuttaen uhrihenkilöille lähes poikkeuksetta merkittäviä rahallisia menetyksiä. Vuonna 2022 valepoliisitapauksista kirjattiin lähes 200 rikosilmoitusta ja tapausten yhteenlaskettu rikoshyöty oli peräti noin 1,1 miljoonaa euroa. 

Myös tänä vuonna valepoliisipetoksia on edelleen tullut ilmi ja huijarit ovat saaneet saaliikseen tapauksista riippuen muutamasta tuhannesta eurosta useisiin kymmeniin tuhansiin. Uhrit ovat edelleen pääosin iäkkäämpiä tai muutoin helposti hyväksikäytettäviä henkilöitä. 

Valepoliisien tekotapa on muuttunut entistä suunnitelmallisemmaksi. Rikolliset tekijät ovat löytäneet uhreja muun muassa hakemalla numerotiedustelusta vanhuksille tyypillisiä nimiä tai seuraamalla uhria esimerkiksi kaupasta kotiin, jolloin yhteydenotto on voinut tapahtua hankkimalla uhrin yhteystiedot auton rekisteritunnuksen perusteella.

Valepoliisipetoksista on myös muita ilmiövariaatioita, joissa esiinnytään poliisin lisäksi myös esimerkiksi valepankkivirkailijana. Poliisissa on kirjattu lukuisia rikosilmoituksia, joissa soittaja on esiintynyt pankin asiakas- tai turvapuolen työntekijänä ja kertonut, että uhrin tili on hakkeroitu ja tilillä olevat rahat ovat vaarassa, ja verkkopankkitunnukset tulee heti vaihtaa. Joissain tapauksissa uhri on luovuttanut tunnukset puhelimitse, minkä jälkeen tililtä on nostettu rahaa. Osa tapauksista on yhdistetty valepoliisi -tapauksiin.

Valepoliisien ja monien muidenkin huijareiden tavoitteena on saada haltuun uhrin verkkopankkitunnukset 

  • Älä koskaan kerro pankkitunnuksiasi kenellekään ulkopuoliselle puhelimessa, tekstiviestillä, pikaviestisovelluksessa tai sähköpostilla
  • Älä koskaan avaa epämääräisen tekstiviestin tai sähköpostin sisältämiä linkkejä
  • Kirjaudu pankin verkkopalveluihin aina käyttämällä pankin omaa mobiilisovellusta tai pankin omia verkkosivuja - älä mene pankin verkkosivulle hakukoneen kautta tai esimerkiksi sinulle lähetetyn sähköpostin tai tekstiviestin sisältämän linkin kautta
  • Jos epäilet verkkopankkitunnustesi joutuneen vääriin käsiin:
    • Sulje verkkopankkitunnuksesi soittamalla pankin sulkupalveluun tai akuutissa tapauksessa soita hätäkeskukseen numeroon 112 
    • Tee asiasta aina rikosilmoitus 
Etelä-Savo Itä-Suomen poliisilaitos Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen