Huimia ylinopeuksia, tappelunujakoita ja poliisikoirien onnistumisia

Julkaisuajankohta 19.9.2023 11.24
Uutinen

Itä-Uudellamaalla ajettiin viime viikolla huimaa ylinopeutta, tavoitettiin kortittomia ja päihtyneitä kuljettajia sekä häiriköitiin ja nujakoitiin. Poliisikoirat olivat viikonloppuna tärkeässä roolissa tehtävillä. Lisäksi poliisi haluaa muistuttaa, että kannabiksen myyntiin ja ostamiseen puututaan aktiivisesti.

Huimia nopeuksia, kortittomia kuljettajia ja raskaan liikenteen valvontaa

Viime viikolla liikennepoliisisektorin partiot tavoittivat tuttuun tapaan useita huimaa ylinopeutta ajanutta kuljettajaa.

–  Pelkästään viikonlopun aikana vakavasta piittaamattomuudesta liikenneturvallisuutta kohtaan epäillään kahtakymmentä kuljettajaa. Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäillään seitsemää kuljettajaa, joista kaksi tavoitettiin Vantaalta Katriinantiellä järjestetyistä kiihdytysajoista. Nämä mitatut nopeudet olivat 157 km/h ja 163km/h kuudenkympin nopeusrajoitusalueella, kertoo komisario Katri Lehti.

– Valvontailmoituksia kirjoitettiin useille kuljettajille ja näissä syynä oli epäkuntoiset tai viritetyt mopot. Poliisin haaviin jäi 14 kuljettajaa, jolla ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta. Poliisi takavarikoi myös yhden moottoripyörän, jonka omistajan epäillään syyllistyneen useisiin eri asteisiin liikennerikoksiin, Lehti jatkaa.

Viime viikon aikana teimme poliisilaitoksen alueen pääväylillä myös raskaan liikenteen valvontaa.

Tehtävämäärät pysyneet samalla tasolla, viikonloput kiireisimpiä

Itä-Uudenmaan poliisille välitettyjen tehtävien määrä on viikosta toiseen pysynyt lähes samalla tasolla. Määrä on säilynyt 1800:n ja 1900:n tehtävän välillä.

–  Viikonloppuna tehtäviä hoidettiin 780. Niistä yksilön suojaan liittyviä tehtäviä oli 240.  Kotihälytyksillä poliisipartiot kävivät yhteensä 55:ssä eri osoitteessa. Yövuoroja värittivät suurimmilta osin erilaiset häiriökäyttäytymiset, lukuisat tappelut sekä kotihälytykset. Tehtävissä näkyivät myös eri osoitteisiin
tehdyt itsetuhoisten henkilöiden tarkastamisiin liittyvät tehtävät, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

Lätkäkausi on startannut – ottelut herättävät suuria tunteita

Jääkiekkojoukkue Jokerit on aloittanut Mestiksessä ja noin puolet joukkueen kotipeleistä pelataan Helsingissä ja puolet Keravalla. Takana on nyt kaksi harjoitusottelua ja ensimmäinen virallinen ottelu pelataan Keravalla perjantaina 22.9.2023. 

– Toivomme, että perjantaina illan ainoa ottelu käydään kaukalossa, jossa on omat erotuomarit. Poliisi toimii erotuomarina jo ihan riittävän monissa muissa tilanteissa. Pelistä syntyvien erimielisyyksien sävyttämät riidat kaukalon ulkopuolella ovat turhista turhimpia. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä, joten kunnioitetaan sitä, muistuttaa Klemetti.

– Urheilu on urheilua ja penkkiurheilu on penkkiurheilua. Vastapuolen fanijoukkueen jäseneen käsiksi käyminen ei ole urheilua ensinkään, vaan täyttää melko nopeasti pahoinpitelyn tunnusmerkistön, edeten rikosprosessiin. Pidetään fiilis positiivisena, Klemetti kannustaa.

Poliisi valvoi viikonloppuna juna-asemilla

Itä- Uudenmaan poliisin monialaisen Rapido-ryhmän partiot valvoivat yleistä järjestystä ja turvallisuutta poliisilaitoksemme alueen juna-asemilla muun muassa Vantaalla ja Keravalla.

– Tilanne juna-asemilla oli poikkeuksellisen rauhallinen ja ihmisiä oli vain vähän liikkeellä. Vantaalla Tikkurilan asemalla poliisi hoiti yhden pahoinpitelytapauksen ja Keravalla yhdelle henkilölle määrätiin sakko, kun hänen hallustaan löytyi pieni määrä huumausainetta sekä teräase, kertoo komisario Jere Pääkkönen.

Valvontaa tehtiin myös päiväkotien pihoilla, missä nuorisoa viikonloppuisin kokoontuu, Pääkkönen jatkaa.

Poliisikoira jälleen ratkaisevassa roolissa kadonneen henkilön löytämisessä

Poliisi sai sunnuntaina 17.9. iltapäivällä ilmoituksen Sipoossa metsään kadonneesta henkilöstä. Ilmoituksen saapuessa henkilö oli ollut jo noin kuusi tuntia kateissa. Etsittävällä alueella oli runsaasti sienestäjiä ja marjastajia, joten etsintäjäljen seuraaminen kadonneesta oli kokeneelle poliisikoiralle, belgianpaimenkoira malinois Vitolle (kennelnimi Suhteellisen Viha) haastava tehtävä. Koira kuitenkin sitkeästi seurasi hajujälkeä ja lopulta henkilö paikannettiin makaamasta metsässä melko heikossa kunnossa. Poliisi antoi välittömästi ensiapua ja henkilö toimitettiin sairaalaan saamaan jatkohoitoa.

Omakotitaloon murtauduttiin viikonloppuna Nurmijärvellä 

Nurmijärven Herusissa sijaitsevaan omakotitaloon murtauduttiin sunnuntaina 17.9.2023.

– Poliisin partio sai hätäkeskukselta tehtävän aamun pikku tunneilla noin kello 5.30. Alkutietojen mukaan kaksi henkilöä oli parhaillaan murtautumassa omakotitaloon. Myös epäiltyjen tuntomerkit olivat saatavilla, kertoo rikosylikomisario Anssi Murto.

Toinen tuntomerkkeihin sopiva henkilö tavoitettiin kohteesta tien varteen pysäköidyn pakettiauton takaa. Partio teki poliisikoiran avustuksella etsintää lähimaastosta toisen epäillyn tavoittamiseksi. Koira merkkasi repun sekä keltaisen huomioliivin. Liivin taskusta poliisi takavarikoi huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä, Toinen epäillyistä jäi kateisiin, mutta hänet tavoitettiin myöhemmin saman päivän aikana ja otettiin myös kiinni rikoksiin epäiltynä.

– Molempien asuntomurtoon epäiltyjen henkilöiden epäillään törkeän varkauden lisäksi syyllistyneen myös huumausaineen käyttörikokseen, Murto jatkaa.

Poliisi puuttuu aktiivisesti huumausaineiden katukauppaan

Kouluvuoden startattua myös kannabiksen katumyynti ja sen ostaminen on aktivoitunut. 

– Tästä esimerkkinä viime viikon lauantaina 16.9.2023. Vantaan Myyrmäestä tavoitettu henkilö, jonka hallusta löytyi useita myyntitarkoitukseen tarkoitettuja annospusseja, jotka sisälsivät epäiltyä huumausainetta. Annospussit sekä epäillyn hallusta löytynyt vaaka päätyivät poliisin haltuun, kertoo rikoskomisario Krista Vallila.

– Haluamme muistuttaa, että poliisi puuttuu aktiivisesti kannabiksen myyntiin ja sen ostamiseen, sanoo Vallila

Sipoossa paloi ulkorakennus

Sipoossa sijaitsevan kiinteistön ulkorakennus paloi 18.9. maanantain vastaisena yönä kivijalkaan.

– Poliisin partion saapuessa kohteeseen pelastuslaitos oli saanut palon jo haltuunsa ja sammutettua, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund.

– Poliisi ja pelastuslaitos yhdessä tutkivat palon syttymissyytä, Cederlund jatkaa.


 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta